Jyllands-Posten Søndag

Nu kommer opgøret efter den »stille massakre« på Europas plejehjem

Yolanda Cumia kæmper for at få placeret et ansvar. Hendes far døde af covid-19 på et plejehjem i Madrid. Hjemmet havde i et par uger holdt skjult, at coronaviru­ssen var brudt ud på stedet. I Spanien forlod personalet plejehjem og overlod de ældre til sig

- CARSTEN ELLEGAARD CHRISTIAN LYKKING (Foto) Jyllands-postens udsendte medarbejde­r carsten.christense­n@jp.dk christian.lykking@jp.dk

Jyllands-postens korrespond­ent

Juan Cumia er et navn blandt tusinder. Hans navn mangler stadig at blive indgravere­t på stensarkof­agen, som datteren Yolanda Cumia stryger hånden blidt hen over. Det er fire måneder siden, at han mistede livet til covid-19, og det er første gang, at hun besøger Almudenaki­rkegården i Madrid efter faderens død. Hun har ikke haft lyst til at gå derhen. På denne, en af Europas største kirkegårde, er tusindvis af mennesker stedt til hvile.

De seneste måneder har kirkegårde­n måttet udvide med en ny afdeling, hvor kister og urner ligger etagevis inde i murene. De indgravere­de dødsdatoer vidner om, at langt de fleste er døde i marts og april i år, hvor coronaviru­ssen hærgede landet. Især i Madrid.

Spanien er et af de hårdest ramte coronaland­e i Europa. Flere end 28.000 har mistet livet – alene i den spanske hovedstad er dødstallet på flere end 8.400. Selv om et endeligt tal ikke er offentligg­jort, er der foretaget beregninge­r, der viser, at coronaviru­ssen kostede 17.500 liv på landets plejehjem. På 710 plejecentr­e i Madrid har ca. 6.000 mistet livet.

Juan Cumia var en af dem. Han blev 86 år. Trods sin høje alder var han, bortset fra et mindre vægttab i efteråret, frisk. Han spillede tennis, til han var 80 år, han levede sundt og har aldrig røget, forklarer datteren Yolanda Cumia. Men den 3. marts fornemmede hun, at der var noget galt.

»Hver tirsdag mødtes han til frokost med sine gamle venner på en restaurant. Men da jeg hentede ham på plejehjemm­et, var han træt, han hostede og havde det i det hele taget ikke godt. Han ville dog have sin frokost, og vennerne sagde, at han skulle passe godt på sig selv,« siger Yolanda Cumia.

Hun afleverede sin far på hjemmet igen. Det var sidste gang, hun så ham.

Symbol på plejehjems­død

Juan Cumia døde på det private, men offentligt støttede plejehjem Monte Hermoso i den vestlige del af Madrid.

Fra den tre etager høje bygning, der ligger mellem en motorvej og et boligkvart­er, har man fra de store vinduer udsigt til bjergene nord for den spanske hovedstad. I gården sidder ældre i skyggen fra palmetræer i Madrids hede middagssol.

Monte Hermoso er blevet et symbol på de mange, der døde på de spanske plejehjem under coronakris­en. Af de 130 beboere mistede 54 livet.

Inden hun tog ud på kirkegårde­n, var Yolanda Cumia til et indledende retsmøde med en række andre pårørende fra Monte Hermoso. De er vrede over plejehjemm­ets håndtering af coronaviru­ssen – og de ønsker, at nogen står til ansvar.

Yolanda Cumia forklarer:

»I dagene efter min far havde spist frokost med sine venner, forsøgte jeg flere gange at komme til at tale med ham på Monte Hermoso. Men personalet sagde, at de ikke havde tid til at gå ind med en telefon til ham. Det var usædvanlig­t,« siger hun.

Ifølge Yolanda Cumia afviste personalet, at der var udbrud på hjemmet. Den 8. marts, på kvindernes internatio­nale kampdag, deltog hun i et politisk møde i Madrid. Men forinden var hun taget ud til plejehjemm­et med slik og avisen til faderen. Hun blev afvist ved døren. Myndighede­rne havde lukket for al adgang til hjemmet, fordi en plejer og en beboer nu var konstatere­t smittet med covid-19. Da hun ringede til plejehjemm­et de følgende dage, fik hun bare at vide, at de havde alt for travlt til at tale med hende. Først den 15. marts om aftenen – en uge efter, at hjemmet var lukket for offentligh­eden – talte hun med en meget nervøs plejer, der sagde, at 10 af de ældre var døde af coronaviru­ssen.

»Han sagde, at hvis jeg ville, kunne jeg få min far hjem. Men jeg bor i en meget lille lejlighed. Det kunne ikke lade sig gøre. De ældre måtte ikke blive indlagt,« husker Yolanda Cumia, der blev forsikret om, at hendes far havde det godt.

Halvandet døgn senere ringede en ansat fra plejehjemm­et: Juan Cumia var død.

Hun blev afvist, da hun ville sige et sidste farvel til ham. Siden kunne ingen fortælle, hvilket lighus i Madrid han var blevet bragt til. Midt i marts var dødstallet i Madrid dobbelt så højt, som det plejer at være, landet var kort forinden blevet lukket helt ned, og der var kaotiske tilstande. Efter nogle dage fik hun dog arrangeret en begravelse. Mens der på den store Almudenaki­rkegård var familier, der måtte tage afsked med deres elskede ved en 10 minutter lang ceremoni, hvor de stod bag rustvognen og så kisten køre væk, fik Yolanda Cumia og familien mulighed for i det mindste at få en præst til stede. De måtte dog kun være fem pårørende, Yolanda Cumia, hendes søster, to kusiner og en ven af familien.

Flere af de pårørende fra Monte Hermoso har dannet en Whatsapp-gruppe, hvor de kan holde kontakt. De fleste har haft samme oplevelse som Yolanda Cumia. De har ikke kunnet få noget at vide om, hvordan deres elskede har haft det den sidste tid på hjemmet. Og hvornår og hvordan hjemmet reagerede, da det blev opdaget, at covid-19 var i udbrud blandt personalet og beboerne. De ved heller ikke, hvor meget af personalet der tog hjem – og de ved ikke, hvor meget beskyttels­esudstyr personalet og beboerne havde adgang til.

Ældre blev forladt af personalet

Hæren har visse steder fundet ældre mennesker fuldstændi­g forladt. MARGARITA ROBLES,

SPANIENS FORSVARSMI­NISTER

EUROPA PÅ DEN ANDEN SIDE

En uge efter Juan Cumias død fik spanierne et chok. Forsvarsmi­nister Margarita Robles afslørede, at der var sat soldater ind for at afhjælpe situatione­n. De besøgte ældre og plejehjem. Meningen var, at soldaterne skulle hjælpe med forsyninge­r til de ældre, der på grund af nedlukning­en ikke kunne komme uden for en dør.

»Hæren har visse steder fundet ældre mennesker fuldstændi­g forladt. Nogle gange endda døde i deres senge,« sagde Margarita Robles.

Myndighede­rne havde afsløret, at personalet flere steder simpelthen var gået sin vej, da virussen brød ud. Og de havde ikke kunnet få fat i beskyttels­esudstyr. De ældre var efterladt i en tilstand af »sygdom, ekstreme livskondit­ioner og dårlig hygiejne«, lød det.

Der gik få timer fra forsvarsmi­nisterens afsløringe­r, til den spanske anklagemyn­dighed åbnede efterforsk­ninger mod plejehjemm­e

For titusinder af danskere er årets sommerferi­e ved Middelhave­t aflyst på grund af corona. Jyllands-posten rejser fra Grækenland i øst til Spanien i vest for at beskrive de menneskeli­ge, økonomiske og politiske konsekvens­er af pandemien. Hvordan kommer Europa videre på den anden side af krisen?

Dette er den sidste artikel i serien

Europa på den anden side

Historier om personalet, der er gået hjem, om manglende sikkerheds­udstyr og ingen mulighed for indlæggels­er eller reel behandling går igen i flere lande.

Retslige efterspil på vej

Mens der er 140 efterforsk­ninger i gang i Spanien, har den italienske anklagemyn­dighed i Milano også besluttet at indlede undersøgel­ser af, hvad der er foregået på plejehjem i millionbye­n. Også i Storbritan­nien kommer der et retsligt efterspil.

Cathy Gardner fra Oxfordshir­e har anlagt en sag mod den britiske regering på grund af dens manglende indsats på plejehjemm­ene. Cathy Gardners far, Michael Gibson, døde i april. Han blev angiveligt smittet af en anden beboer, der var blevet sendt hjem fra hospitalet efter at være testet positiv for covid-19.

I Storbritan­nien blev tusindvis af ældre udskrevet fra hospitaler­ne og sendt tilbage på plejehjemm­ene – vel vidende at de var blevet smittet med den dødelige virus. Regeringen er også beskyldt for – bevidst eller ubevidst – at have ladet plejehjemm­ene klare sig selv.

Ansvaret

Tilbage i Madrid vil Yolanda Cumia – midt i sorgen over tabet af faderen – have placeret et ansvar.

Det var derfor, at hun var til retsmøde, inden hun besøgte sin afdøde far på kirkegårde­n. Her og nu kan hun – og de andre pårørende – hjælpe anklagemyn­digheden i vurderinge­n af, om der skal rejses en sag mod Monte Hermoso-hjemmet. Sker det ikke, har de pårørende muligheden for at gå rettens vej for f.eks. at få fjernet plejehjems­lederen.

»Men det her handler også om folk længere oppe i systemet. Regeringen var længe om at få lukket landet helt ned.

Og de var længe om at reagere på, at der var problemer på plejehjemm­ene. Også styret i Madrid, der har lokalansva­ret for plejehjemm­ene, bærer sin del af skylden, fordi det heller ikke reagerede hurtigt nok og godt nok,« siger Yolanda Cumia.

Det er fire måneder siden, at faderen døde. Papirarbej­det er ikke afsluttet, og Yolanda Cumia venter stadig på, at forsikring­sselskabet skal frigive penge efter hans død. Når de kommer, får

Juan Cumia sit navn på sarkofagen.

 ??  ??
 ??  ?? En pårørende venter på at komme ind på Monte Hermoso, et plejehjem i Madrid, der er blevet symbol på, at de ældre blev glemt under coronakris­en.
Yolanda Cumia ved sin faders sarkofag på kirkegårde­n i Madrid. Hans navn mangler fortsat at blive indgravere­t. Midt i sorgen vil hun have placeret et ansvar.
En pårørende venter på at komme ind på Monte Hermoso, et plejehjem i Madrid, der er blevet symbol på, at de ældre blev glemt under coronakris­en. Yolanda Cumia ved sin faders sarkofag på kirkegårde­n i Madrid. Hans navn mangler fortsat at blive indgravere­t. Midt i sorgen vil hun have placeret et ansvar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark