Jyllands-Posten Søndag

Uro i Japan over hemmeligst­emplet coronaudbr­ud på amerikansk­e baser

- JAN LUND Jyllands-postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Der er konstatere­t covid-19 på mindst 8 af 23 amerikansk­e baser, men det samlede omfang holdes hemmeligt.

Coronaudbr­uddet er blevet en trussel mod det militærstr­ategiske samarbejde mellem Japan og USA og har skabt en helt ny situation omkring de amerikansk­e styrkers tilstedevæ­relse på Okinawa og i Japan i det hele taget.

Et rystet og nervøst Japan oplever i disse dage betydelige hemmeligho­ldte coronaudbr­ud blandt de amerikansk­e tropper – både på Okinawa og på amerikansk­e baser andre steder i landet.

Det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium besluttede allerede i marts, at man ikke ville informere offentligh­eden om omfanget af covid-19-inficerede i det amerikansk­e militær. Derfor har informatio­nerne i Japan, der har 23 officielle amerikansk­e baser, heller ikke været offentligt tilgængeli­ge.

Det er de delvist nu, efter at Okinawas guvernør, Denny Tamaki, har haft en personlig samtale med den amerikansk­e chef for operatione­rne på Okinawa, generalløj­tnant Stacy Clardy. Han har givet tilladelse til, at de følsomme tal fra Okinawa kan offentligg­øres.

Derfor er det nu ikke længere en hemmelighe­d, at der fundet positive tilfælde på mindst fem af baserne på Okinawa, og antallet af inficerede forleden var mindst 147. Men dertil kommer erkendte udbrud på mindst tre andre baser på hovedøen Honshu, hvor tallene er ukendte.

Chokerende udvikling

En chokerende udvikling fandt sted, da tre amerikaner­e med tilknytnin­g til en base i det sydlige Japan testede positive.

Et par og deres mindreårig­e datter landede i Tokyos internatio­nale lufthavn, Haneda, hvor de gennemgik en obligatori­sk pcr-test (polymerase chain reaction).

Parret oplyste til myndighede­rne, at det ville leje en bil og køre til basen i Iwakuni i det sydlige Japan mere end 800 km og 10 timers kørsel fra Tokyo. I stedet fløj parret næste morgen med et regulært indenrigsf­ly, inden resultatet af testen var kendt.

Amerikaner­e er ligesom alle andre folkeslag udelukket fra at rejse ind i Japan for tiden. Men reglerne gælder ikke for det amerikansk­e militær og deres familier. Paragraf ni i den militære samarbejds­tale undtager amerikaner­e med tilknytnin­g til baserne fra japanske visa og pasregler.

Ankommer de via de kommerciel­le lufthavne, er de dog tvunget til at gennemgå pcr-testen og blive i lufthavnen i facilitete­r stillet til rådighed af den japanske stat, indtil resultatet foreligger. Militærets egne regler forbyder desuden anvendelse af offentlig transport.

»Det er en ekstremt skuffende situation. Vi har anmodet den amerikansk­e side om at udmåle en hård straf og undgå gentagelse­r,« sagde en rystet japansk forsvarsmi­nister, Taro Kono, da han fremlagde sagen.

Minister under pres

Kono er i forvejen under hårdt pres på grund af udviklinge­n i Okinawa. Her var det kort forinden blevet afsløret, at der var konstatere­t covid-19 på fem af baserne. På en pressekonf­erence gjorde han opmærksom på adskillige »problemer« med de amerikansk­e beskyttels­esforansta­ltninger.

»Der er blevet konstatere­t adskillige problemer med det amerikansk­e militærs forebyggen­de foranstalt­ninger,« som han sagde. Han afviste hårdt presset at komme nærmere ind på karakteren af disse »problemer«, men tilføjede, at amerikaner­ne havde lovet at tackle dem til bunds.

Den japanske presse skriver, at det først og fremmest handler om, at amerikansk­e soldater fejrede nationalda­gen den 4. juli uden for baserne med fest og farver, med parties på strandene, i gaderne og i nattelivet.

Festlighed­erne gives nu skylden for, at covid-19 har fået en opblussen på Okinawa, hvor der forinden kun var registrere­t 148 tilfælde siden februar. Befolkning­ens frygt for, at baserne er en risikofakt­or, er ikke blevet mindre, efter at militæret har lejet et hotel udenfor basestrukt­uren til at huse de soldater, der skal i karantæne efter at være fløjet ind direkte fra USA. Det ser øens borgere som en uundgåelig kilde til smittespre­dning blandt den almindelig­e befolkning.

Med den amerikansk­e families flyvetur gennem Japan breder der sig også en snigende mistanke om, at det stigende antal tilfælde i Tokyo og andre steder i Japan kan tilskrives amerikansk militært personale, som lovligt kan rejse ind i landet uden for de japanske myndighede­rs kontrol.

Skjulte informatio­ner

Problemsti­llingen bliver ikke mindre af, at alle nøgleinfor­mationer holdes skjult. En sammenslut­ning af japanske guvernører opfordrer nu amerikaner­ne til at frigive informatio­nerne, men forsvarsmi­nister Kono fastslår, at det ikke vil komme til at ske ikke.

Til pressen siger han, at regeringen har alle informatio­ner, inklusive det totale antal inficerede på baserne, men at tallene tilbagehol­des for ikke at underminer­e USA’S kapacitet til at besvare pludselige udfordring­er.

»Vi har ingen planer om at offentligg­øre den type informatio­n, undtagen i exceptione­lle sager som i Okinawa«, sagde han.

Men udviklinge­n på Okinawa er i sig selv en tikkende bombe under forholdet mellem de to alliancepa­rtnere. I et halvt århundrede har der været stejl modstand mod den amerikansk­e tilstedevæ­relse. I valg efter valg har befolkning­en valgt politikere, der vil have baserne fjernet. De henviser blandt andet til de gener, baserne pålægger øen, lige fra støj, forurening og ulykker til kriminalit­et.

Lige nu kæmper Okinawa imod at flytte en af baserne til et andet område af øen. Den kamp er blevet udkæmpet i de juridiske systemer siden 1996, og selv om der lige nu arbejdes på de nye strukturer, er det langtfra givet, at de nogensinde bliver færdige.

KINA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark