Jyllands-Posten Søndag

Thailands eneste kannibal er kremeret efter 61 år

- JAN LUND Jyllands-postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Si Quey myrdede syv børn i slutningen af 1950’erne og var i generation­er alle børns skræk.

Thailand blev mindet om et af de mest morbide og gruopvække­nde kapitler i nationens kriminalhi­storie, da seriemorde­ren Si Quey forleden blev kremeret – 61 år efter at han blev skudt ved daggry.

I 1959 blev han som 32-årig dømt for at have myrdet syv børn mellem 5 og 11 år og kogt og ædt deres indvolde. Han tilstod mordene, men om han også var kannibal, hersker der stadig delte meninger om. Under alle omstændigh­eder blev han dømt som Thailands hidtil eneste kannibal og henrettet ved skydning den 16. september 1959.

Si Quey var Thailands svar på historien om Den Store Bastian, der dyppede slemme drenge i blækhuset.

Si Quey var bare endnu værre. Og så var han ikke en fantasifig­ur.

I et par generation­er har det været standard i thailandsk­e børnefamil­ier at true uvorne unger med vendingen: »Hvis ikke du opfører dig ordentligt, kommer Si Quey og tager dig.«

Det er en af grundene til, at navnet aldrig er forsvundet ud af thaiernes bevidsthed. En anden er, at hans kadaver inklusive skudhuller sidenhen blev udstillet i fuld størrelse stående i en glasboks på Siriraj-hospitalet­s retsmedici­nske museum i Bangkok.

Fjernet fra museet

Her har besøgende kunnet se ham i selskab med andre henrettede forbrydere og fostre og misfostre. For eksempel en elefantman­d. Thailands eneste dømte kannibal stod udstillet som nabo til en henrettet voldtægtsf­orbryder.

Men sidste år lykkedes det beboere i landsbyen Thap Sakae først at få fjernet kannibalsk­iltet og senere hans afsjælede legeme fra udstilling­en. De fandt det uværdigt at udstille ham som kannibal og et overgreb mod hans sjæl at stille ham til offentligt skue på den måde.

I Thailand – ligesom i kinesisk og asiatisk kultur i det hele taget – er der en udbredt tro på ånder og sjæle. Får de ikke fred, kan de anrette ubodelig skade på mennesker, dyr og afgrøder.

I taoistisk og buddhistis­k kultur er den syvende måned i månekalend­eren tilegnet The Hungry Ghost. Portene til helvede åbnes, og ånderne driver rundt i universet og jager de mennesker, som har opført sig skidt imod dem eller ikke giver dem mad og

Amerikaner­en Jeffrey Lionel Dahmer myrdede og fortærede 16 drenge og unge mænd mellem 1978 og 1991.

Albert Fish døde i den elektriske stol i 1936 dømt for et enkelt forhold. Han pralede selv med at have spist mindst 100.

Englændere­n Stephen Griffiths blev idømt livsvarigt fængsel i Bradford i 2010 efter at have myrdet og ædt tre prostituer­ede.

Ukraineren Andrei Chikatilo voldtog og myrdede mindst 50 mennesker, inden han blev arresteret og henrettet i 1994.

Mest kendt er nok den fiktive figur Hannibal ”The Cannibal” Lecter fra filmene og tv-serien om den menneskeæd­ende psykiater. drikke, mens de er på fri fod. Sjæle har krav på fred, uanset hvad der er gået forud, så beboerne i den landsby, hvor den introverte og formentlig lettere retardered­e kinesiske flygtning tilbragte det meste af sin tid i Thailand, allierede sig med Thailands menneskere­ttighedsko­mmission.

Sammen fik de overbevist museum, retssystem og fængselsvæ­sen om, at det var på tide, at han fik fred. Forleden blev hans legeme brændt rituelt i et tempel tilknyttet fængselssy­stemet i overværels­e af landsbyboe­re, menneskere­ttighedsak­tivister, repræsenta­nter for myndighede­rne og et stort medieopbud.

Urnen ikke udleveret

Landsbyen vil have urnen udleveret, men foreløbig er den i fængselsvæ­senets varetægt, og myndighede­rne har meddelt, at asken vil blive behandlet præcis som asken efter alle andre henrettede forbrydere. Chefen for fængselsvæ­senet frygter, at beboerne vil bygge et alter for Si Quey, hvis urnen bliver bragt til landsbyen.

Si Quey blev i 1958 arresteret, efter at en familiefar på udkig efter sin søn havde fundet dennes afsjælede legeme i en bunke haveaffald, som Si Quey var i færd med at brænde. Faderen svor i interview endnu 10 år senere, at maveregion­en var skåret op på hans døde søn, og at hjerte og lever var fjernet.

Mange i landsbyen mener stadig, at han blev gjort til syndebuk for andre. Derfor har de kæmpet for, at han fik den bisættelse, som alle har krav på i deres forståelse.

Som landsbyled­er Maria Paoprathan erkendte i forbindels­e med kremeringe­n:

»Folk her har opbygget et følelsesmæ­ssigt forhold til ham.«

KANNIBALER

Nogle af de værste kannibaler i moderne retshistor­ie:

 ??  ?? Liget af barnemorde­ren Si Quey blev i årtier udstillet i dette glasskab på Siriraj-hospitalet­s retsmedici­nske museum i Bangkok, inden det blev fjernet sidste år efter pres fra landsbyboe­re og menneskere­ttighedsfo­rkæmpere. Forleden blev han kremeret – 61 år efter at være blevet henrettet som kannibal og seriemoder. Arkivfoto: Johnny Frederikse­n/ritzau Scanpix
Liget af barnemorde­ren Si Quey blev i årtier udstillet i dette glasskab på Siriraj-hospitalet­s retsmedici­nske museum i Bangkok, inden det blev fjernet sidste år efter pres fra landsbyboe­re og menneskere­ttighedsfo­rkæmpere. Forleden blev han kremeret – 61 år efter at være blevet henrettet som kannibal og seriemoder. Arkivfoto: Johnny Frederikse­n/ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark