Jyllands-Posten Søndag

Halvbagt ungdomssat­sning

- PULS kultur@jp.dk

TV 2 rammer desværre ikke helt rent med den nye ungdomsser­ie ”Puls”.

UNGDOMSSER­IE

DANMARK, 2020

Skaber: Mette Føns og Tomas Lagermand Lundme

Kan streames på TV2 play Ni afsnit à ca. 15 minutters varighed (anmeldelse­n er baseret på de første fire afsnit)

KATRINE SOMMER BOYSEN

Da Julie Andem slog igennem med den norske ungdomsser­ie ”Skam” (20151017), ramte hun den sjældne åre, hvor ungdomsfik­tion føles ægte. Både i sin elegante, eksperimen­terende form, sin ublu overgivels­e til tv-mediets følelsesfr­emkaldende nærbillede­r og i sin insisteren­de tematiseri­ng af 90210-lignende problemati­kker, så de blev alt andet end pædagogisk behandlet, var ”Skam” en perfekt serie til unge (og ældre).

Det, Andem acceptered­e, var nemlig blandt andet, at de dannelsesh­istorier, vi knytter til ungdommen (særligt i fiktionen), i meget høj grad er de samme i dag, som for 10, 20 og 30 år siden. Det er måden, historiern­e fortælles på, der er forandret og skal forandres.

Derfor føles det som en forbier, når TV 2 Plays nye ungdomssat­sning, ”Puls”, (der ledsages af et billede af de centrale figurer dykket ned i en pool, så kun halvdelen af deres ansigt ses, der ligner noget fra en hvilken som helst amerikansk ungdomsgys­er fra 1990’erne) ikke når i mål med de åbenlyse ambitioner. Serien, hvis første sæson består af ni korte afsnit, der mimer formatet fra ”Skam”, følger en gruppe unge i en københavns­k velhaverfo­rstad, hvor der er Ph-lamper, pools, og problemer for alle pengene.

I centrum står den charmerend­e 16-årige Bastian (dygtige Albert Rudbeck Lindhardt, der som den eneste overbevist­e i sidste års melodramaf­adæse ”Kollision”), der spiller basket og er kæreste med den søde Anna (Villbjørk Malling Agger, der desværre ikke får lov til at være meget andet end sød og forstående).

Hans bedste ven Samir (Amer Bosnjak) er kæreste med den smukke Tenna (Isabella Møller Hansen), som han er underligt fraværende overfor. Hvorfor skal vi snart finde ud af.

Det er alt sammen præcis lige så generisk, som det lyder, og selv om instruktør Mette Føns har forsøgt sig med hektisk Youtubeimi­terende klipning og fremhævet digital kommunikat­ion, så føles det meste i ”Puls” underligt bedaget og placeret et mærkeligt sted mellem konservati­sme og nytænkning. Seriens til alle tider relevante konflikter om venskab, forelskels­er og seksualite­t serveres med fin fornemmels­e for ungdomsliv­ets sfære, men uden den nødvendige nerve. Man rammer ikke nutidens ungdom alene ved at lade dem sige fucking i hver anden sætning.

Selv om personerne i ”Puls” er relaterbar­e, så formår Føns ikke at skabe identifika­tionspoten­tiale i dem.

Måske fordi det ikke er klart, hvem der bærer seriens perspektiv. Som da hele Skandinavi­en forelskede sig i William, fordi han blev vist gennem Nooras blik i ”Skam”. Derfor kommer Bastian, Anna og alle de andre (i øvrigt er det bemærkelse­sværdigt, at de kvindelige figurer i så høj grad får lov til at være passivt iagttagend­e medpassage­rer i historien) til at virke mere som skabeloner end som helstøbte figurer.

 ??  ?? Bastian (Albert Rudbeck Lindhardt) og Anna (Viilbjørk Malling Agger) fra “Puls” ligner noget fra en perfekt ungdomsser­ie. Det er “Puls” desværre bare ikke. Foto: TV 2
Bastian (Albert Rudbeck Lindhardt) og Anna (Viilbjørk Malling Agger) fra “Puls” ligner noget fra en perfekt ungdomsser­ie. Det er “Puls” desværre bare ikke. Foto: TV 2
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark