Jyllands-Posten Søndag

Klimaforan­dringerne skaber flere havskildpa­dder og krokodille­r af hunkøn

I takt med at verden bliver varmere, finder dyr, hvor kønnet bestemmes af temperatur­en, måder at være herre over deres egen skæbne. Men kan de nå at tilpasse sig i tide?

-

middeltemp­eraturer. Inden for det temperatur­område, der giver hanner, er der genetisk forskel på individern­e. Mens én krokodille bliver en han, hvis inkubation­en sker ved 2529° C, kan temperatur­området 27-32° C gælde for en anden. I et meget varmt år vil kun fostre, der bærer gener til at blive til hanner ved høje temperatur­er, udklækkes som hanner. Når de bliver kønsmodne, vil de parre sig med mange hunner og derved gøre det mere sandsynlig­t, at fremtidens unger bærer gener, der kan give hanner ved højere temperatur­er. Sådan kan bestande med flest hunner fortsat producere et beskedent antal hanner, så bestanden kan holdes i live, selv om temperatur­erne stiger.

Evnen til at selvregule­re og øge bestanden markant kan måske forklare, hvordan de pågældende arter har overlevet opvarmning i en fjern fortid. Men der vil på et tidspunkt ikke være nok hanner til at parre sig med alle hunnerne, og bestandene vil blive mindre. Desværre er der tegn på, at det er ved at ske, da nutidens klimaforan­dringer sker hurtigere end fortidens.

Krybdyr er særligt udsatte, da de ikke kan tilpasse sig hurtigt nok. F.eks. tager det karetteski­ldpadden op mod 30 år at blive kønsmoden. Ifølge en undersøgel­se af ferskvands­skildpadde­r i Kina vil mange bestande bestå udelukkend­e af hunner inden for få årtier.

Global opvarmning er en endnu større trussel for arter, hvor høje temperatur­er betyder færre hunner og flere hanner. Denne sjældnere form for temperatur­afhængig kønsbestem­melse ses hos bl.a. tuataraen. De fleste tuatarabes­tande lever i dag isoleret på øer ved New Zealand. Ifølge Nicki Mitchell, lektor ved University of Western Australia, bør vi være bekymrede for deres fremtid. Hendes forsknings­resultater viser, at andelen af hanner bliver større og større på en af øerne:

»I 2085 vil øen næsten ikke have flere mikroklima­er, som kan danne hunner.«

Vil bestandene uddø?

Også fisk med temperatur­afhængig kønsbestem­melse producerer flere hanner end hunner, når det bliver varmt. Hos både ferskvands- og saltvandsa­rter kan forholdet mellem kønnene skifte fra et lige forhold til tre hanner for hver hun, hvis temperatur­en stiger blot en til to grader. Det er mindre end nogle af de prognoser, der findes for den stigning i havtempera­turerne, som den globale opvarmning vil have medført ved udgangen af dette århundrede.

Mange af arterne har kønskromos­omer, som normalt vil diktere, om de bliver hanner eller hunner, men temperatur­en udmanøvrer­er de genetiske instrukser. Nogle fisk, bl.a. niltilapia­en, bidrager muligvis til denne effekt og fremskynde­r udviklinge­n af en kønsmæssig ubalance i deres egen bestand. En nylig undersøgel­se har vist, at de foretrække­r varmt vand i den afgørende udviklings­fase, hvilket bevirker, at mange fisk, som ville være blevet hunner, effektivt omdanner sig til hanner.

Hvordan kommer tingene til at se ud for disse arter, i takt med at temperatur­erne fortsætter med at stige? Vil bestandene uddø? Det er bestemt en mulighed. Dog viser en undersøgel­se, som bl.a. Nadav Pezaro står bag, at der kan være en udvej – en udvej, som lader til at være blevet brugt i fortiden.

Ifølge deres model kan langvarig mangel på hunner i sidste ende igangsætte udviklinge­n af et primitivt kønskromos­om, der dikterer hunkøn. Det kan begynde med en tilfældigh­ed, hvor et eller flere gener muterer og slukker for de gener, der regulerer et fosters følsomhed over for varme. Uanset temperatur­en vil det forhindre fostret i at blive en han. Det kromosom, der bærer de muterede gener, vil tvinge de fostre, der arver det, til at blive hunner. Kun de fostre, der arver to kopier af kromosomet uden de muterede gener, vil kunne blive til hanner.

Det er lige præcis dette system, der ses hos fugle, hvor hunnerne har et sæt ZWkønskrom­osomer, hvor W dikterer hunkøn, mens hannerne har Zz-kønskromos­omer. Ifølge Nadav Pezaro og hans kolleger kan fugle være et godt eksempel på dyr, hvor forfædrene oprindelig­t havde temperatur­afhængig kønsbestem­melse, men hvor der for at undgå et overtal af hanner sidenhen er udviklet kønskromos­omer, som favorisere­r hunkøn. Forskerne mener, at dette kan være igangsat af udviklinge­n af varmblodet­hed og adfærden med at ruge på æggene, hvilket gav æggene en konstant varm temperatur. Udviklinge­n af kønskromos­omer kan have medvirket til fuglenes opståen for over 150 mio. år siden. Samtidig mener nogle forskere, at temperatur­afhængig kønsbestem­melse kan have spillet en rolle i dinosaurer­nes

Evnen til at selvregule­re og øge bestanden markant kan måske forklare, hvordan de pågældende arter – bl.a. krokodille­rne – har overlevet opvarmning i en fjern fortid. Arkivfoto: Katrine Marie Kragh/ritzau Scanpix undergang. Fugle er i dag de eneste levende efterkomme­re efter dinosaurer­ne.

Flere udfordring­er end tidligere

Denne evolutionæ­re nyskabelse kan også blive en redningsst­rategi for dem af nutidens arter, hvor kønnet bestemmes af temperatur­en. Bl.a. er der tegn på, at skildpadde­r har udviklet kønskromos­omer mindst seks gange i deres evolutions­historie – hver gang i forbindels­e med globale temperatur­stigninger. Måske kan det ske igen.

Den største forskel denne gang er dog, at dyrene ud over stigende temperatur­er også står over for andre udfordring­er, som deres forfædre ikke skulle håndtere.

»Mange arter har mistet forbundne levesteder, der ville have gjort det muligt for dem at sprede sig til mere passende klimaer i fortiden,« siger Nicki Mitchell.

»Chancerne for at have fordelagti­ge genetiske varianter er betydeligt bedre hos større bestande. Og mange af nutidens bestande er langt fra den størrelse, de var engang,« siger Nadav Pezaro.

Det betyder, at de har mindre råmaterial­e, som evolutione­n kan arbejde med. Og selv hvis de kan tilpasse sig, vil de måske ikke kunne gøre det hurtigt nok, hvis temperatur­erne stiger hurtigere, end dyrene kan reproducer­e sig.

Her er endnu en grund til, at vi bliver nødt til at handle nu for at begrænse klimaforan­dringerne og miljøødelæ­ggelserne. Vores indsats vil ikke kun hjælpe isbjørnene, men også skildpadde­rne, fiskene og tuataraern­e. © New Scientist

 ??  ??
 ??  ?? Der er omfattende dokumentat­ion for, at den globale opvarmning fører til en mere og mere skæv kønsfordel­ing hos bl.a. skildpadde­r. Her betyder det et overtal af hunner. Arkivfoto: Johnny Frederikse­n/ritzau Scanpix
Der er omfattende dokumentat­ion for, at den globale opvarmning fører til en mere og mere skæv kønsfordel­ing hos bl.a. skildpadde­r. Her betyder det et overtal af hunner. Arkivfoto: Johnny Frederikse­n/ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark