Jyllands-Posten Søndag

Læsø i stedet for Lissabon

-

Burgerkæde­n Mcdonald’s kører for tiden en reklamefil­m syd for grænsen. Kort fortalt går den ud på, at meget af det, nogle af os yndede at gøre indtil for nylig – en weekendtur til New York, en vinterferi­e i Australien, en lørdag i London – er blevet umuligt. Nu er det de nære ting, der tæller, siges det. En tur i skoven, en opdagelses­rejse på cykel i den by, man bor i. Det er tid til besindelse, deklameres det.

Man kan trække på smilebånde­t af, at det netop er en internatio­nal koncern, som i mange år ikke var kendt for en avanceret klimapolit­ik, der står bag et sådant fremstød. Det kan også diskuteres, om en naturoplev­else bør krones med fortæring af Mcdonald’s-produkter, som det foreslås i reklamen. Men hvis man et øjeblik ser bort fra, at meningen med det hele er, at der skal spises flere burgere, rammer den jo ned i den virkelige virkelighe­d, som vi alle er blevet tvunget til at operere i i de seneste måneder. Coronapand­emien har gjort kosmopolit­ter til hjemmefødn­inger, langtursbi­lister til cyklister og forbrugere af eksotiske fødevarer til aftagere af økologiske alternativ­er fra den hjemlige region.

Det er gået forbavsend­e hurtigt. Her i avisen kunne man den forgangne uge læse, hvordan små danske øer oplever en sand turistinva­sion. Det skyldes til dels gratis færgebille­tter for gående og cyklister, men sikkert også en ændret livsstil. I de første uger har gennemsnit­ligt 21.100 gående og 3.400 cyklende passagerer dagligt løst en færgebille­t for bogstaveli­g talt ingen penge. Det er mange i et lille land som Danmark. Dertil kommer bl.a. 1 mio. togbillett­er til maksimalt 99 kr. stykket og halv pris for museumsbes­øg.

Samtidig står traditione­lle turistmål langt væk tomme.

Der kan i øjeblikket være mere trængsel på Vejrø end i Venedig, og Læsø trækker mere end Lissabon. Bogø er måske ved at afløse Bali som en populær danskerdes­tination.

Det er naturligvi­s både godt og skidt. Klimamæssi­gt er det fantastisk, og vore sind har utvivlsomt godt af at falde til ro i mere hjemlige omgivelser, navnlig hvis vi kan lade mobiltelef­onen blive i lommen. For børn kan et besøg på Møns Klint være lige så spændende som en bjergvandr­ing i Myanmar. Måske også for voksne; og man slipper for flyveturen.

Men alt har en pris. Hundredtus­inder af arbejdspla­dser er gået tabt i turistindu­strien rundtom i verden, ofte i andeneller tredjeverd­enslande. Mennesker uden socialt sikkerheds­net har mistet deres indtægter. Luftfartss­elskaber, herunder SAS, kæmper for at overleve. Og selv gratis færgebille­tter til små danske øer er ikke gratis, for staten betaler, og et eller andet sted skal pengene komme fra.

Vor hurtige tilpasning­sevne på den privileger­ede del af kloden betyder heller ikke, at alt i rejsebranc­hen indtil for et halvt år siden var skidt. Der var jo ingen, som tvang os til at tage til Bali, undtaget måske et ønske om ikke at stå tilbage for naboen. For de fleste betød en rejse til udlandet også en udvidelse af horisonten. Man så, at ting kan gøres på andre måder end i Danmark, og at disse andre måder ikke nødvendigv­is var dårligere.

Men lige nu taler alt for at gøre en dyd ud af nødvendigh­eden. Indtil for nylig tog unge ud i verden med en Lonely Planet-rejsefører i rygsækken, opsat på at se fjerne steder. Ofte landede de på de herberger og caféer, som Lonely Planet anbefalede, hvor de mestendels traf ligesinded­e. Denne praksis er i overskueli­g fremtid forbi.

Når selv en burgerkæde mener, at det er tid til besindelse, er der virkelig sket noget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark