Jyllands-Posten Søndag

Trillioner­ne triller, Tulle vil true – og Arne venter fortsat på sin afregning

-

Nu er det altså Arnes tur. Coronalovp­ausen er slut. Valgløftet er, at retten til tidligere tilbagetræ­kning skal træde i kraft til nytår. Efterløn rimer på pengebrønd, og den slags kan koste rigtig mange penge. Regeringen har verdens største trumf i hånden: Enhver nedskrivni­ng af valgløftet vil blive forklaret med henvisning til de mange (lånte) milliarder, der blev brugt under coronakris­en. Jeg forudser følgende forløb om Arnes skæbne:

1. Regeringen fremlægger efter sommerferi­en et konkret udspil.

2. Alle er bestyrtede. Rød blok raser, det er alt for ringe, og der skal bruges flere penge, hvis det skal batte. Blå blok vrider sig, og især V og K vil se endnu mere sure ud end sædvanligt. Udspillet spiller hasard med dansk økonomi.

3. Finansmini­ster Nicolai Wammen (S) går i gang med forhandlin­gerne. DF forsøger af al kraft at genvinde fordums placering som partiet med de afgørende stemmer. Tulle truer. DF vil vanen tro stå forrest, når der skal deles penge ud, og bagerst, når der skal tages ansvar.

4. Både S og V ønsker en aftale hen over midten, så den er langtidsho­ldbar. Så meget desto vigtigere er det for blå blok, at aftalen ikke bare er traditione­l, socialdemo­kratisk økonomisk politik. De ved godt, hvem der kommer til at rydde op.

5. Forhandlin­gerne trækker ud. Flere partier forsøger at binde aftalen sammen med andre aftaler: Skal vores parti stemme for, skal der også afsættes midler til klimaindsa­tser. Og skal vores parti stemme for, skal der også afsættes midler til sundhedsvæ­snet. Logikken forstår kun de indviede.

6. Yderpartie­rne forlader forhandlin­gerne, men fortsætter med at råbe i kulissen. Det skylder man sine vælgere, og det giver omtale.

7. Spillet om, hvem der er med i slutspille­t, går i gang. SF vil for alt i verden være med. Det er endnu et skridt på vejen til at gå i regering igen. Men skal De Radikale med eller holdes uden for? De Konservati­ve vil også gerne være med, men skal DF holdes udenfor? Hvis R og DF ikke er med, vil de ansvarsfri­t kunne stråle med bagklogska­bens kritik, når den nye ordning rammer virkelighe­den. Partitakti­ske overvejels­er er afgørende i denne fase.

8. Forhandlin­gerne bryder sammen. Venstre forsøger at gentage forårets angreb på regeringen og påvise, at socialdemo­kraterne fører dobbelt bogholderi. Siger ét – noget nobelt – og gør noget andet bag kulisserne – noget skummelt.

9. Wammen, og i bedste fald selveste fru Frederikse­n, siger rituelt undskyld og opfordrer til, at de såkaldt ansvarlige partier nu for alvor tager sig sammen. Bag dobbelt lukkede døre. Der tilføres lidt ekstra midler hist, og der strammes lidt på de krav, der skal opfyldes for at opnå tidlig tilbagetræ­kning, pist.

10. En sen nattetime kommer der hvid røg. Retten til tidligere tilbagetræ­kning indfases ikke 1. januar, men over en længere årrække. Med kriterier, der kun er letrevider­ede i forhold til den seniorpens­ionsaftale, som blå blok og De Radikale vedtog kort før valget sidste år. Ordene er blot anderledes. Og omkostning­erne bliver ikke større end de tre milliarder, som regeringen har afsat.

11. Alle er glade. Nedslidte kan gå på pension 5-6 år før folkepensi­on, ikke-nedslidte må fortsat holde ud.

Venstre forsøger at gentage forårets angreb på regeringen og påvise, at socialdemo­kraterne fører dobbelt bogholderi.

Og hvad så med Arne? Hans personlige situation ændres næppe. Er han nedslidt efter de nøje definerede og stramme kriterier, som den nye aftale fastsætter, kan han få. Ellers må han gå. Arbejdet kalder.

 ??  ??
 ??  ?? Dagens tegning: Historisk
Klimasikri­ng fik ikke den prioriteri­ng under Eu-budgetforh­andlingern­e i Bruxelles, som mange havde håbet.
Dagens tegning: Historisk Klimasikri­ng fik ikke den prioriteri­ng under Eu-budgetforh­andlingern­e i Bruxelles, som mange havde håbet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark