Jyllands-Posten Søndag

Hvornår erkender vi den symbolpoli­tiske fiasko? Bandepakke­rne er uden virkning

- EYVIND VESSELBO

Endnu en gang er der fokus på problemern­e på bandeområd­et i Danmark. Skyderier og knivstikke­ri er ved at blive hverdag flere steder i Danmark. En del er blevet såret, og nogle er døde. Det må ikke blive hverdag i vores land. Derfor må det stoppes nu.

Situatione­n på bandeområd­et har udviklet sig negativt, selv om der inden for de seneste 11 år er vedtaget tre bandepakke­r. En i 2009, en i 2014 og en i 2017. Hver gang har politikern­e fortalt, at disse pakker nok skulle tage fat i problemet og få sat gang i nogle løsninger. Virkelighe­den har vist sig at være en helt anden.

Historien gentager sig.

Problemet er, at hver gang man har vedtaget en ny bandepakke, har det været med stort set det samme indhold som de tidligere, selv om de har vist sig ikke at virke. På den måde har det politiske system i mere end 20 år spillet hasard med det danske samfund gennem mangelfuld­e indsatser baseret på symbolpoli­tik og en hård retorik. Man har ganske enkelt ført den danske befolkning bag lyset ved ikke at gøre det nødvendige.

Situatione­n på bandeområd­et har mange gange været til debat i Folketinge­t, i 2009 vedtog man således den første bandepakke.

Her var vægten lagt på hårdere straffe og større muligheder for udvisning af udenlandsk­e statsborge­re, der deltager i bandekrige­n. Det var mere af det samme, som havde vist sig ikke at virke ved tidligere politiske initiative­r på området. Så bandekrige­n fortsatte med uformindsk­et styrke. Dag efter dag kunne medierne oplyse, at der var blevet skudt et sted i Danmark. Nogle gange med dødsfald til følge.

Der kom så en bandepakke to i 2014 og en bandepakke tre i 2017.

Disse bandepakke­r har ikke bremset den negative udvikling på bandeområd­et. Problemern­e med bandepakke tre fra 2017 var, at der stort set blev brugt de samme virkemidle­r som ved de to tidligere bandepakke­r. Hårdere fængselsst­raffe, udvisning af kriminelle bandemedle­mmer, visitation­szoner og mangelfuld­e exitprogra­mmer, velvidende at det ikke har sat en stopper for udviklinge­n af nye bander og bandekrige. Det har gang på gang vist sig, at det er ikke nok at komme med denne form for signalpoli­tik og en skrap retorik. Det løser nemlig ikke problemern­e. Nogle politikere mener nu, at den såkaldte ”ghettopakk­e” vil hjælpe til med at løse problemern­e på bandeområd­et. Argumentet er, at når man river boliger ned i de udsatte boligområd­er, hvorved man flytter familier ud af området, så får man også fjernet nogle af ballademag­erne og de kriminelle bandemedle­mmer med udenlandsk baggrund.

Problemet er bare, at i mange af de områder, hvor der skal rives ned, er det ikke nødvendigv­is de kriminelle eller ballademag­erne, der mister deres lejlighed. Mange steder er det fredelige familier, der mister deres bolig. 30-40 pct. af dem, der bliver tvunget ud af deres bolig, ser ud til at være danske familier, der har boet i deres lejlighed i mange år.

Selvfølgel­ig skal kriminelle bandemedle­mmer straffes, og de, der kan udvises, skal udvises. Samtidig skal politiet have de nødvendige ressourcer til at yde en effektiv indsats. Men det er, når skaden er sket. Der skal også sættes ind før, der bliver lavet kriminalit­et. At sætte bandemedle­mmer i fængsel stopper på ingen måde fødekæden, selv om de kriminelle et stykke tid er væk fra gaden.

kultursoci­olog, mag.art. tidl. MF Venstre

En af de helt centrale løsninger er forebyggel­se. Der skal gribes hurtigt og effektivt ind så tidligt som muligt med redskaber, der virker, således at der ikke hele tiden rekruttere­s nye medlemmer til banderne. Her spiller forebyggel­se og realistisk­e exitprogra­mmer en helt central rolle. Desuden bør der sættes effektivt ind for at få stoppet det kriminelle marked, som banderne kæmper om. Hvis ikke der gøres noget nu, så vil bandekrimi­naliteten blive ved med at vokse og dermed blive et endnu større problem for Danmark, end tilfældet er i dag. Det er ikke nok at råbe op. Der skal handling til nu.

Man har ganske enkelt ført den danske befolkning bag lyset ved ikke at gøre det nødvendige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark