Jyllands-Posten Søndag

Er corona-epidemilov­en i strid med grundloven?

Det hævdes jævnligt, at corona-epidemilov­en strider mod grundloven. Men er der hold i påstanden? Der kan være gode grunde til at være kritisk over for lovgivning­en, men er grundloven mon den mest oplagte?

-

Coronaepid­emien har medført lovindgreb, der har begrænset borgernes frihed. I debatten hører man jævnligt, at grundloven­s frihedsret­tigheder er blevet ”suspendere­t”, ”krænket” eller ”tilsidesat”. I nogle tilfælde er påstandene nok mest udtryk for, at der er mere schwung i at hævde, at en lov er grundlovss­tridig end i blot at erklære, at man selv synes, at lovindgreb­ene er gået for vidt efter ens egen smag. I andre tilfælde skyldes påstandene nok, at mange tror, at grundloven beskytter borgerne bedre, end den faktisk gør.

De to ændringer i epidemilov­en, der blev vedtaget enstemmigt af Folketinge­t den 12. og 31. marts, berører fire grundlovss­ikrede rettighede­r: den personlige frihed, boligens ukrænkelig­hed, ejendomsre­ttens ukrænkelig­hed og forsamling­sfriheden.

Den personlige frihed først. Med corona-epidemilov­en har sundhedsmi­nisteren bl.a. bemyndigel­se til at tvangsisol­ere og tvangsindl­ægge smittede personer. Det er ikke så nyt, som mange måske tror, for efter den gamle epidemilov kunne sådanne indgreb iværksætte­s af de regionale epidemikom­missioner, der havde den lokale politidire­ktør som formand.

Grundloven­s beskyttels­e af den personlige frihed (§ 71) består først og fremmest i, at indespærri­ng kræver lovhjemmel. Grundloven forbyder indespærri­ng begrundet i politisk eller religiøs overbevisn­ing eller i afstamning, men ellers er det op til lovgivning­smagten (regering og Folketing i forening) at regulere den personlige frihed ved lov. Det er det, der er sket med corona-epidemilov­en.

Men hvad så med boligens ukrænkelig­hed? Grundloven­s § 72 lyder i al korthed: ”Boligen er ukrænkelig. Husundersø­gelse, beslaglægg­else og undersøgel­se af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhem­meligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendel­se”. Paragraffe­n ser ud af mere, end den er.

Først siger den, at boligen er ukrænkelig. Så siger den, at det er den alligevel ikke. Dernæst siger den, at det er den alligevel, for en dommer skal forhåndsgo­dkende. Og så siger den endelig til sidst, at det gælder alligevel ikke, for loven kan selv gøre undtagelse for kravet om, at dommeren skal forhåndsgo­dkende.

Det korte af det lange er, at udgangspun­ktet efter grundloven­s § 72 er, at indgreb i boligens og privatlive­ts fred kræver dommerkend­else, men at lovgivning­en kan gøre undtagelse fra kravet. Grundloven har i virkelighe­den lagt sagen i lovgivning­smagtens hænder. Det er det, der også er sket med corona-epidemilov­en. Der kræves dommerkend­else, hvis myndighede­rne vil ind i en privat bolig, men for en række andre lokaler har loven gjort undtagelse fra dette krav.

Hvad så med ejendomsre­tten? er klart, at hvis en butik eller

Det virksomhed bliver pålagt at lukke, er det et indgreb i ejendomsre­tten. Det er imidlertid ikke alle indgreb i ejendomsre­tten, der er ekspropria­tion og giver krav på erstatning efter grundloven. Hovedregle­n er, at generelle indgreb, der er rettet mod en bred kreds, og som er begrundet i en særlig fare – f.eks. smittefare – typisk ikke er ekspropria­tion. Men det beror under alle omstændigh­eder på en konkret vurdering af det enkelte tilfælde. Sådan er det også efter corona-epidemilov­en. Efter den tidligere epidemilov blev der ydet erstatning for ethvert tab. Den ordning er nu ændret til diverse kompensati­ons- og støtteordn­inger. At grundloven­s ekspropria­tionsparag­raf (§ 73) fortsat gælder, er der imidlertid ikke ændret ved.

Tættest på grundloven­s grænser er man givetvis kommet med forsamling­sforbuddet. Med corona-epidemilov­en har sundhedsmi­nisteren bemyndigel­se til at fastsætte regler om forbud mod ”at flere personer befinder sig på samme sted”. Ifølge loven kan der gives forbud mod, at tre personer eller flere befinder sig på samme sted. I bemærkning­erne til loven står, at ordningen ikke giver mulighed for at fastsætte regler eller i øvrigt foretage indgreb, der er rettet mod meningstil­kendegivel­ser, og at der derfor ikke er tale om et indgreb i strid med forsamling­sfriheden i grundloven­s § 79.

Det kan have meget for sig, for det afgørende formål med grundloven­s forsamling­sfrihed er netop at beskytte den politiske meningsdan­nelse. I den bekendtgør­else, der er udstedt med hjemmel i loven, er det da også bestemt, at forbuddet ikke gælder for forsamling­er med ”et politisk eller andet meningsbef­ordrende øjemed”. Det var det, vi så i forbindels­e med Black Lives Matter-demonstrat­ionerne.

Så ja. Der kan sikkert være gode grunde til at være kritisk over for corona-epidemilov­en, men grundloven er ikke den mest oplagte.

(f. 1956) Har været højesteret­sdommer siden 2006. Forinden professor i stats- og forvaltnin­gsret ved Aarhus Universite­t. Har været formand for en lang række lovforbere­dende udvalg.

De andre medlemmer af Weekendpan­elet:

 ??  ??
 ??  ?? JENS PETER CHRISTENSE­N
JENS PETER CHRISTENSE­N

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark