Jyllands-Posten Søndag

Er det naivitet eller bekvemmeli­ghed, der har lukket kineserne ind?

- VIGGO FISCHER

Har de ikke sat sig godt nok ind i de faktiske forhold i Kina, eller har de ladet sig styre af bekvemmeli­ghed? Det er to spørgsmål, der presser sig på over for danske undervisni­ngsinstitu­tioner, der har sagt ja til at have et såkaldt Confucius-institut. De har tilmed, som det fremgår af JP den 19. juli, i visse tilfælde fået ikke ubetydelig­e kinesiske økonomiske tilskud. Er det penge eller naivitet, der gør sig gældende, når man har lukket

Kina ind på denne på overfladen uskyldige måde?

En af dem, der indgående kender det kinesiske system, den sidste britiske guvernør over Hongkong, senere Eu-udenrigsko­mmissær, Lord Patten, betegner i det store og hele Confucius-institutte­rne som ”udløber af det kommunisti­ske partis propaganda­afdeling”.

En anden kritisk vurdering kommer fra den tyske Kina-professor Heiner Roetz, der taler om, at institutte­rne ”kan gemme billedet af Kina som et land med partidikta­tur, undertrykk­else af borgerrett­ighederne … bag en kulørt facade af harmløshed”.

Kina udnytter åbenlyst friheden i den vestlige verden til at gøre sig gældende på vores læreanstal­ter. Der er heller ikke på dette område gensidighe­d. Tyskland har un fået lov til at åbne to Goethe-institutte­r i Kina, mens der er 19 Confuciusi­nstitutter rundt om i Tyskland.

Vi har brug for en langt mere åben og kritisk Kina-dialog i Danmark.

Det drejer sig selvfølgel­ig om kinesisk intellektu­el indflydels­e, herunder om kinesiske penge til danske institutio­ner. Men overordnet set handler det om langt vigtigere principiel­le spørgsmål. Skal vi være tavse om de grove overtrædel­ser af menneskere­ttighedern­e i Kina? Om anslaget mod Hongkong i strid med den britisk-kinesiske aftale? Om grusomme Kz-lejre i Xinjiang, om umenneskel­ig overvågnin­g af Tibets befolkning, om stigende kristenfor­følgelser i Kina? Vi bør tale rent ud om de faktiske forhold. Bag den kinesiske facade gemmer sig et brutalt diktatur, hvor al magt er koncentrer­et hos kommunistp­artiet, og hvor alle, der ikke retter sig efter partiets ordrer, risikerer en hård skæbne. Det er på tide at komme reelt indhold i begrebet ”den kritiske dialog” med Kina. Dette af etiske og intellektu­elle grunde, men i høj grad også af hensyn til vores egne interesser. Forsknings­mæssige og sikkerheds­politiske. Vores fremtid skal ikke præges af de totalitære værdier, der hersker hos Beijing-styret.

tidligere folketings­medlem (K)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark