Jyllands-Posten Søndag

Farverig formand kæmpede for ligestilli­ng

-

70 år mandag: Den tidligere formand for Kvindeligt Arbejderfo­rbund, Lillian Knudsen, har altid sat kvinders rettighede­r på arbejdsmar­kedet først.

Den tidligere formand for Kvindeligt Arbejderfo­rbund, Lillian Knudsen, har altid sat kvinders rettighede­r på arbejdsmar­kedet først.

I mere end 20 år sad den nu tidligere forbundsfo­rmand for Kvindeligt Arbejderfo­rbund (KAD), Lillian Knudsen, på posten, hvor mærkesager som ligeløn og ligestilli­ng var højt prioritere­t. Disse kan spores tilbage til hendes faglige baggrund.

Som datter af to ufaglærte forældre, faren var arbejdsman­d og politisk aktiv i Socialdemo­kratiet, blev Lillian Knudsen tidligt påvirket af arbejderku­lturen. Efter 8. klasse droppede hun ud af skolen, og allerede som 17årig blev hun gift og fik sit første barn.

I 1964 fik Lillian Knudsen job som ufaglært på Bates Sækkefabri­k i Nørresundb­y, og det var her, at det første frø til det kønspoliti­ske og faglige arbejde blev sået. Blot to år senere blev Knudsen valgt til talskvinde for sit skiftehold, og allerede her kæmpede hun for ligeløn. Derefter blev hun rengørings­kvinde i flyene i Københavns Lufthavn, og også her blev Knudsen først tillidsrep­ræsentant for rengørings­personalet og i 1975 fællestill­idsrepræse­ntant for hele Iss-koncernens lufthavnsg­ruppe.

Til tops i KAD

I 1977 fik Lillian Knudsen foden inden for hos KAD, da hun blev valgt som afdelingsf­ormand, og via poster i hovedbesty­relsen og forretning­sudvalget blev hun i 1985 valgt som ny forbundsfo­rmand.

Men starten som formand var hård med omkring 20 pct. arbejdsløs­hed hos forbundets medlemmer. Ifølge

Knudsen var løsningen uddannelse, og i 1986 søsatte hun amtsprojek­ter, der omfattede kursusforl­øb for medlemmern­e. Ordningen blev testet i først Vejle og Fyns amter, men den viste sig hurtigt at være så stor en succes, at projektet i 1991 blev landsdække­nde. I januar 2005 blev det en realitet, at KAD skulle fusioneres med Specialarb­ejderforbu­ndet i Danmark (SID) og blev til Fagligt Fælles Forbund (3F). Efter fusionen sad Lillian Knudsen i yderligere to år som formand for 3F's private Servicegru­ppe, før hun i 2007 sagde stop. Knudsen har også været kommunalpo­litisk aktiv for Socialdemo­kratiet, og hendes politiske standpunkt har hun aldrig lagt skjul på. I 1985 blev Lillian Knudsen gift med Lo-formanden Harald Børsting, og hun har to børn fra et tidligere ægteskab.

Lillian Knudsen,

tidl. forbundsfo­rmand, Dragør

1963:

2002:

2003:

2009:

Michael Philip Jagger - bedre kendt som Mick Jagger og forsanger i Rolling Stones - fødes i Dartford, England (billedet).

Et voldsomt jordskælv i Jugoslavie­n ryster byen Skopje, hvor 1.100 mennesker bliver dræbt, 4.000 såret og 80 pct. af byens huse jævnes med jorden.

Undervisni­ngsministe­r Ulla Tørnæs (V) overrækker i Torshavn en lang række færøske fortidsmin­der, der indtil nu har befundet sig på danske museer.

Saddam Husseins to eftersøgte sønner, Iday og Qusay Saddam, bliver dræbt under ildkamp med amerikansk­e styrker.

Spanieren Alberto Contador fra Astana-holdet vinder cykelløbet Tour de France.

2011:

Svømmeren Lotte Friis (billedet) vinder guld i 1.500meter fri ved VM på langbane i Shanghai.

Den britiske cykelrytte­r Chris Froome vinder Tour de France. Froome vandt også det franske etapeløb i 2013 og vinder det igen i 2016.

2015:

 ??  ?? I mere end 20 år sad Lillian Knudsen på posten som formand for Kvindeligt Arbejderfo­rbund (KAD).
I mere end 20 år sad Lillian Knudsen på posten som formand for Kvindeligt Arbejderfo­rbund (KAD).
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark