Jyllands-Posten Søndag

Så er ventetiden forbi, og »alle er lidt nervøse«

- Jesper.h.hansen@jp.dk

Store cykelstjer­ner er rejst til Spanien for at teste formen inden Tour de France

– bl.a. to danskere.

JESPER HAUE HANSEN

Den colombians­ke cykelrytte­r Nairo Quintana vil være der. Det samme vil Alejandro Valverde fra Spanien, Giro d’italia-vinderen Richard Carapaz fra Ecuador og verdensmes­teren Mads Pedersen fra Danmark.

Intet er helt normalt i cykelsport­en for tiden, og derfor rejser 16 af verdens største cykelhold til det nordlige Spanien sammen med nogle af sportens største stjerner.

»Det er et stærkt felt, og det er lidt usædvanlig­t for Vuelta a Burgos. Men det beviser jo, at folk er forhippede på at komme i gang igen,« siger Michael Mørkøv.

Den 35-årige Deceuninck–quick-step-rytter er én af dem, der bruger det spanske etapeløb til at genstarte sæsonen efter lidt over fire måneders pause på grund af coronakris­en. Det bjergrige Vuelta a Burgos begynder tirsdag og varer frem til lørdag.

»Det er altid spændende, når sæsonen starter på ny. Man kender ikke sit niveau i forhold til konkurrent­erne, så alle er lidt nervøse,« siger han.

I virkelighe­den begynder World Tour-sæsonen først den 1. august med Strade Bianche. Det italienske endagsløb har opnået klassikers­tatus med bl.a. de drilske grusveje og tidligere vindere som Fabian Cancellara fra Schweiz og Julian Alaphilipp­e fra Frankrig, der i 2019 henviste danske Jakob Fuglsang til andenplads­en.

Vuelta a Burgos har dog også fået en vigtig rolle for hold som Movistar, Team Ineos og Deceuninck–quickStep på grund af det sammenpres­sede program, der skal kulminere med Tour de France fra den 29. august.

Samarbejde skal finjustere­s

UDVALGTE CYKELLØB I 2020

Den 1. august:

Den 8. august:

Den 12.-16. august:

Den 15. august:

Den 29. august til den 20. september:

Den 30. september:

Den 3.-25. oktober:

Den 4. oktober:

Den 10. oktober:

Den 18. oktober:

Den 20. oktober til den 8. november:

Den 25. oktober:

For Michael Mørkøv indebærer det, at han skal finjustere samarbejde­t med den irske sprinter Sam Bennett, der er ankommet fra Bora-hansgrohe for at erstatte den nuværende Cofidis-rytter Elia Viviani fra Italien.

»Jeg har ikke kørt så mange løb med ham endnu, så det bliver interessan­t at se, hvordan samarbejde­t fungerer. Det bliver min primære opgave at køre ham frem til etapesejre, og ellers skal vi forsøge at få nogle af vores unge folk frem i klassement­et,« siger Michael Mørkøv med henvisning til bl.a. den 20-årige belgiske komet Remco Evenepoel, der også stiller op til Vuelta a Burgos.

Målet er, at danskeren atter skal blive klar til at agere såkaldt leadout-man for

Strade Bianche

Milano-sanremo

Critérium du Dauphiné

Lombardiet Rundt

Tour de France

Fleche Wallonne

Giro d’italia

Liège-bastogne-liège

Amstel Gold Race

Flandern Rundt

Vuelta a España

Paris-roubaix

Kilde: UCI

Quick-steps bedste sprintere under Tour de France, selv om det bliver en atypisk udgave af løbet.

Ifølge den franske avis L’equipe arbejder Tourarrang­øren ASO med planer for at afskære rytterne fra al kontakt med omverdenen. Det kan bl.a. føre til, at bjergtoppe kan blive lukket for tilskuere. Inden og efter etaperne vil holdbusser­ne være afskærmet for tilskuere og journalist­er, der ellers plejer at have direkte adgang til cykelstjer­nerne.

Og så er der transporte­n af rytterne, der plejer at foregå med fly, når der skal tilbagelæg­ges lange strækninge­r mellem etaperne. Ændringen vil f.eks. betyde, at de 450 km mellem 9. og 10. etape skal foregå i bil eller bus.

Virustest to gange om ugen

Samtidig skal rytterne løbende testes for coronaviru­s, bl.a. to gange om ugen op til løbene, mens der også vil blive udført test under de tre Grand Tours.

»Der er ingen tvivl om, at Touren bliver anderledes end tidligere. Der har selvfølgel­ig også været en vis nervøsitet blandt os ryttere om, hvorvidt det kan blive afholdt, og hvordan det vil ske. Men vi må bare gå ud fra, at det bliver gennemført. Og uanset hvad er det årets største løb, som man vil glæde sig til at køre, hvis man får lov,« siger han.

I første omgang skal Michael Mørkøv dog koncentrer­e sig om Vuelta a Burgos, inden han vil gå efter at blive en historisk danmarksme­ster i landevejsc­ykling i weekenden inden Tour de France.

»Jeg har jo chancen for at blive den første til at vinde DM tre gange i træk, og det motiverer mig virkelig meget.«

 ??  ?? Nairo Quintana i lufthavnen i Bogotá på vej mod det specialfly, der transporte­rede colombians­ke sportsstje­rner ud af landet den 19. juli. Hans første store opgave bliver Vuelta a Burgos, som han tidligere har vundet i 2013 og 2014. Foto: Colombias sportsmini­sterium/afp
Nairo Quintana i lufthavnen i Bogotá på vej mod det specialfly, der transporte­rede colombians­ke sportsstje­rner ud af landet den 19. juli. Hans første store opgave bliver Vuelta a Burgos, som han tidligere har vundet i 2013 og 2014. Foto: Colombias sportsmini­sterium/afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark