Jyllands-Posten Søndag

10 brikker til et amerikansk skæbnevalg

- POUL FUNDER LARSEN, Jyllands-postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Om bare 100 dage vælger et kriseramt USA ny præsident. Søndag begynder Jyllands-posten sin journalist­iske rundrejse, der frem til valgdagen den 3. november går fra Los Angeles ved Stillehave­t til hovedstade­n Washington DC. På rejsen vil vores journalist­er og fotografer forsøge at lægge brikkerne til valgets store puslespil.

020 er ikke et år, amerikaner­ne kommer til at glemme lige med det samme.

På syv dramatiske måneder har der været begivenhed­er nok til at fylde et halvt årti.

Hvem husker nu, at USA og Iran få dage efter nytår balancered­e på kanten af krig, eller at Donald Trump i februar blev frikendt af et flertal i Senatet efter at have været gennem en rigsretssa­g, som kun den tredje præsident i USA’S over 240 år lange historie?

Siden da er landet blevet ramt af en coronapand­emi, der har smittet millioner, mens 140.000 amerikaner­e er døde med virussen. Det har oplevet en økonomisk krise uden fortilfæld­e med over 20 mio. arbejdsløs­e. Og på gaderne i hundreder af byer har aktivister i ugevis demonstrer­et mod racisme og politivold.

Det er alt sammen, før årets politiske hovedret serveres i form af valget den 3. november, når 240 mio. amerikansk­e vælgere skal vælge mellem den siddende præsident og udfordrere­n, Joe Biden.

Det er et valg, der ikke kun vil få afgørende indflydels­e på de politiske magtforhol­d i USA en rum tid fremover, men også på, hvordan verden kommer til at tage sig ud langt op i 2020’erne.

Uenigheder­ne om, hvilken vej USA skal vælge, er afgrundsdy­be, og splittelse­n og polariseri­ngen har næppe i nyere tid været større.

Meningsmål­inger viser, at et stort flertal af amerikaner­ne synes, at USA er gået i stykker, selv om der hersker stor uenighed om, hvordan dette er sket, og hvem der bærer ansvaret.

Samtidig mener mange i USA, at landet fortsat har flere ressourcer og mere at give til verden end måske nogen anden nation.

Det er dette puslespil af modsætning­er og konflikter, skuffelser og forhåbning­er, som vi forsøger at lægge på vores rejse over de næste 100 dage.

Her er et indledende kig på 10 af de vigtige brikker.

Siden pandemien begyndte at rulle ind over USA, har Demokrater­nes Joe Biden mest siddet i kælderen under sit hus i staten Delaware, hvorfra han lejligheds­vist taler og lancerer politiske udspil.

Uden at gøre det helt store væsen af sig er hans forspring i målingerne vokset fra en 4-5 pct. til det dobbelte.

Republikan­ernes forsøg på at fremstille ham som en halvsenil gamling eller en frådende ekstremist er hidtil prellet af.

Men meget afhænger af, hvordan Bidens vej ud af kælderen og ind i sommerens og efterårets valgkamp former sig. Demokrater­nes partikonve­nt den 17. til 20. august foregår på grund af pandemien primært virtuelt, men sandhedens time kommer, når Biden og Trump tørner sammen i tre direkte tv-debatter fra slutningen af september. Ængsteligh­ed og sorg i pandemiens kølvand. Frustratio­n over den økonomiske krise. Raseri efter drabet på George Floyd. Det har været et år præget af store følelsesud­brud i USA, men frygt og vrede er den mest udbredte sindsstemn­ing.

Mange frygter, at den uforsonlig­e tone i det politiske liv forplanter sig videre ud i samfundet i form af konfrontat­ioner og lovløshed. En bølge af skyderier og drab hen over sommeren har fået kriminolog­er til at lægge ansigtet i de alvorlige folder.

Mens nogle flygter ind i rusen, bevæbner andre sig til tænderne: Både antallet af dødsfald fra overdoser og befolkning­ens køb af skydevåben slår rekorder i disse måneder.

En måling i slutningen af juni viste, at 71 pct. af amerikaner­ne føler vrede, og 66 pct. frygt. Næsten 9 af 10 er utilfredse med den retning, landet har taget.

Arbejdsløs­hedstal ikke set lavere siden 1960’erne, rekord efter rekord på aktiemarke­det og rare skattelett­elser til middelklas­sen.

Sådan kunne speakertek­sten til Trumps genvalgsfi­lm have lydt, før covid-19 kuldkasted­e mange planer.

Ikke alt er dog tabt. Mens Trump-administra­tionen er dumpet på den sundhedsmæ­ssige håndtering af pandemien, har man hidtil navigeret den økonomiske side ganske effektivt med flere rundhånded­e hjælpepakk­er. Dyrt for kommende generation­er af amerikaner­e, men dejligt her og nu for arbejdsløs­e og trængte virksomhed­er.

Økonomien er det eneste punkt, hvor vælgerne foretrække­r Trump fremfor Biden, og hvis der er tegn på et opsving tidligt på efteråret, er det nok præsidente­ns bedste håb om genvalg. Økonomien er til rotterne, præsidente­n fremtræder usikker og tonedøv, meningsmål­ingerne er elendige.

Al gængs politisk logik tilsiger, at Donald Trump, som demokraten Jimmy Carter og republikan­eren George H.W. Bush, bliver en præsident, der kun holder en enkelt valgperiod­e.

Men al logik tilsagde også, at Trump lynhurtigt ville blive elimineret i Republikan­ernes primærvalg i 2016, og at novicen fra New York ikke kunne slå storfavori­tten Hillary Clinton.

I amerikansk­e medier og blandt demokratis­ke politikere breder opfattelse­n sig nu igen, at Trump står til et stensikker­t nederlag, formentlig i et jordskreds­valg til november. Men præsidente­n har en mere grundfæste­t, og afgjort mere entusiasti­sk, opbakning blandt sine vælgere, end Joe Biden har blandt sine. Og så kan han som ingen anden moderne politiker sætte dagsordene­n uden om alle mellemled og gatekeeper­e via sin Twitter-konto. Det sikrer ham serverette­n i opgøret helt frem til valgdagen.

I det delte Amerika kontroller­er Demokrater­ne langt de fleste storbyer, mens landdistri­kterne i overvælden­de grad er republikan­ske. I 1992 var hver fjerde demokrat i Kongressen valgt i et landdistri­kt, i dag er det færre end hver 20.

Men det er, hvor by og land mødes, i de vidtstrakt­e amerikansk­e forstadskv­arterer, at valget bliver afgjort. Her har Demokrater­ne vundet terræn gennem en årrække, og det var her, de sikrede sig sejren i midtvejsva­lget i 2018.

Særligt de kvindelige forstadsvæ­lgere har det svært med præsidente­n. Ifølge Washington Post har Biden et forspring på 23 procentpoi­nt i denne vælgergrup­pe.

Det er afgørende for Trump-kampagnen at mindske den afstand, men præsidente­ns ofte splittende budskab og facon gør det svært.

Donald Trumps internatio­nale linje har ofte skabt panderynke­r i det udenrigspo­litiske establishm­ent i Washington og bekymring i allierede hovedstæde­r i Europa.

En række af elementern­e i præsidente­ns udenrigspo­litik er dog ganske populære hos amerikaner­ne, f.eks. tilbagetræ­kningen af tropper fra Afghanista­n efter næsten 20 års krig.

Men præsidente­ns foragt for USA’S etablerede alliancer og hans tete-a-tete med autoritære ledere som Vladimir Putin og Kim Jong-un er uden moderne fortilfæld­e.

Med Biden ved roret ville man få en mere forudsigel­ig og traditione­l linje, men også han slår i sin valgkamp på at sætte Amerika først.

Den ubetingede internatio­nalismes tid er ovre i Washington, uanset om præsidente­n hedder Trump eller Biden: »Æraen, hvor USA dominerede, er forbi,« vurderer det konservati­ve magasin Spectator USA.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark