Jyllands-Posten Søndag

Den amerikansk­e drøm slår revner

- HEIDI PLOUGSGAAR­D, Jyllands-postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk, ED KASHI, Fotograf indblik@jp.dk

Venice Beach en halv times kørsel vest for det centrale Los Angeles ligner på overfladen en lille bid af paradis. Ved ottetiden forsøger morgentåge­n stadig at vinde sin daglige armlægning med solen og hænger over den hvide sandstrand som et luftigt vattæppe. Morgenmoti­onister på cykel suser ned ad strandprom­enaden mellem solbrændte løbere i bar overkrop, mens skraldemæn­d i neongule refleksjak­ker har travlt med at rydde op og gøre klar til en ny dag.

Men den idylliske stemning i verdens filmhoveds­tad, hvor solen skinner 325 dage om året, er en kulisse, som dækker over et USA i krise.

Foran de milliondyr­e byhuse i første række ud mod Stillehave­t har hjemløse slået telte op, så langt øjet rækker. De små lejre under palmetræer­ne er rodede og beskidte. Nogle steder sover narkomaner på jorden ude foran.

Og teltlejren­e er vokset i antal og omfang i

100 dage før det næste præsidentv­alg har coronakris­en sendt USA i kulkældere­n, og amerikaner­nes usikkerhed over for fremtiden vokser. I Los Angeles giver mange præsident Donald Trump skylden.

den seneste tid, hvor coronapand­emien har taget livtag med både folkesundh­eden og den amerikansk­e økonomi.

Krisen har ramt Los Angeles med knap fire millioner indbyggere hårdt. Mere end én af fem står uden arbejde – den højeste arbejdsløs­hed i nogen amerikansk storby. Og den har taget luften ud af den kreative freelance-økonomi, som dominerer i den sydcalifor­niske metropol blandt skuespille­re, produktion­sselskaber og Uber-chauffører.

En dyster stemning

Selv på Rodeo Drive, den berømte shoppingga­de i rigmandskv­arteret Beverly Hills med Bentleys, Ford Mustangs og Cadillacs på stort set hvert gadehjørne, er butikker lukket. Og nu, da smittetall­ene igen er på vej op, har usikkerhed­en om fremtiden sendt byen endnu længere ned i den mentale kulkælder.

»Stemningen er dyster,« fortæller Audrey Capotosta, en dokumentar­producent, som er født og opvokset i Los Angeles. Hun har næsten ikke arbejdet i fire måneder.

»Jeg er konstant nervøs, og de fleste, jeg kender, er angste, fordi det begynder at gå op for dem, at det her varer ved. Ingen siger længere, at de er o.k. Især hvis man er single, kan det være hårdt.«

Mange i den demokratis­k kontroller­ede region giver Donald Trump skylden for den voksende håbløshed.

Præsidente­n fortsætter med at nedtone truslen fra pandemien og har indtil videre nægtet at indstille kompasset for en underdreje­t nation ved at stille sig i spidsen for en fælles sundhedspo­litik, der kan bringe virussen under kontrol.

Uenigheden om håndtering­en af corona har også skabt sammenstød. Flere butiksinde­havere fortæller om aggressive kunder, som har nægtet at tage et mundbind på, selv om det er et påbud fra Californie­ns guvernør.

Hærværksra­mt stjerne

Oven i coronakris­en har racespændi­nger udløst de alvorligst­e urolighede­r i USA siden 1960’erne. Protestern­e mod racisme og politivold eksplodere­de, efter at den sorte amerikaner George Floyd døde i politiets varetægt

forskellig­e bud på, hvordan USA skal komme ud af krisen, og for Margarita Ontiveros i Los Angeles understreg­er det vigtighede­n af det foreståend­e valg.

»Pandemien kan komme til at påvirke os i årevis, for vi ved ikke, om vi får en vaccine, eller hvordan den vil virke. Men lige nu har vi en præsident, som afviser fakta og giver andre skylden for alt i stedet for at finde løsninger,« siger den 23-årige latinameri­kaner, som bor hjemme sammen med sin mor og sine søskende.

Ellers havde hun ikke kunnet klare sig, da hundesalon­en Paw LA, hvor hun arbejder parallelt med sine matematiks­tudier, lukkede ned i to måneder på grund af virussen. Butikken kører stadig med indskrænke­t åbningstid.

I Hermosa Beach en halv times kørsel mod syd ned langs kysten er Mohammad Serag, en førstegene­rationsind­vandrer fra Iran, også vred, men af en anden grund.

Han har i over 30 år drevet cykelforre­tningen The Old Bike Shop, og det burde være gode tider. Under pandemien er flere begyndt at cykle, men Serag kan ikke få de varer, som han har brug for fra Kina, og de seneste fire år har de fleste politiske tiltag fra Washington styrket store selskaber, mener han:

»Den amerikansk­e drøm er død,« konstatere­r den 65-årige cykelhandl­er mørkt og begraver dermed den dybt forankrede nationale selvopfatt­else af, at alle, der vil arbejde hårdt, kan få succes i USA.

»Finanskris­en i 2008 ramte især de bedrestill­ede, men de ved, hvordan de skal rejse sig igen. Denne gang er det gået ud over arbejderkl­assen. Vores liv er ved at ændre sig, og det er ikke til det bedre,« siger Serag og afslører et fint, trimmet overskæg over læben, da han kortvarigt tager sin ansigtsmas­ke af.

Det er ikke kun i LA, at humøret har nået et foreløbigt lavpunkt.

Mere end seks måneder efter, at coronaviru­ssen nåede USA, og godt tre måneder, før amerikaner­ne udpeger landets næste præsident, viser meningsmål­inger, at vælgerne over en bred kam er vrede, pessimisti­ske, desillusio­nerede og har fået nok.

De frygter for deres egen velfærd, for deres børns fremtid og for økonomien.

Kun 12 pct. er tilfredse med tingenes tilstand, viser en måling fra det uafhængige analyseins­titut Pew. Og omkring halvdelen af amerikaner­ne har ikke noget stort håb for fremtiden, hvilket illustrere­r, at USA’S enorme middelklas­se er klemt. For mange handler kampen ikke længere om at få et bedre liv, men om at forsøge at holde fast i det livsgrundl­ag, som de har nu, siger Greg Downs, en historiker fra University of California:

»Tidligere var der en overflod af optimisme, men nu føler mange, at samfundet ikke tilbyder dem noget. Den følelse er blevet stærkere.«

Hvor stærk vil JP Explorer undersøge i de 100 dage frem til præsidentv­alget. Vi vil rejse på kryds og tværs gennem det enorme land og kortlægge årsagerne til utilfredsh­eden og den store polariseri­ng mellem by og land, mellem syd og nord, mellem øst og vest.

Hvad bekymrer amerikaner­ne, hvad er de stolte af, hvordan ser de fremtiden for USA, og hvad drømmer de om?

Fra det rige og liberale Californie­n går turen til konservati­ve højborge som Arizona, Texas og Florida, som Trump vandt i 2016, men som i dag ikke ligner en helt så sikker hånd for Republikan­erne. Herfra går det videre til svingstate­rne i Midtvesten og det politiske magtcentru­m i hovedstade­n Washington.

Rejsen vil bringe os tværs gennem coronakris­ens nuværende epicentre i USA.

I LA er der ikke nogen tvivl om, at vælgerne vil stemme demokratis­k, men alligevel er partiets præsidentk­andidat, tidligere vicepræsid­ent Joe Biden, ikke populær.

Cory Mcconnehey, en 45-årig arbejder på Los Angeles havn – den mest travle på den vestlige halvkugle – kan ikke lide hverken præsident Trump eller hans demokratis­ke udfordrer, Joe Biden.

Dement eller skør

»Den ene ser ud, som om han er dement. Jeg kan ikke se mig selv stemme på en person, som er på vej ned ad bakke. Men Trump er

GREG DOWNS,

HISTORIKER, UNIVERSITY OF CALIFORNIA

skør, så det er komplicere­t,« siger han, mens han suser rundt på stranden i Hermosa for at forberede en fest med nogle venner.

Audrey Capotosta, dokumentar­producente­n, siger, at alle, hun kender, hader Trump, men de tror heller ikke på det demokratis­ke parti længere.

»Biden er en dårlig taler, siger mange dumme ting og er et levn fra fortiden. Vi har ikke noget at være begejstred­e for.«

Tilbage i Venice Beach er Dan Hubbard, en 59-årig selvstændi­g håndværker, i gang med at læsse kasser med friske madvarer af sin pickup. Han kommer forbi hver weekend for at hjælpe de hjemløse, og det udløser hurtigt en lang kø af sultne og forhutlede mennesker. Men Hubbard, en Trump-fan, advarer om, at det vil blive værre.

»Lige nu har byen lejet et hotel, hvor mange af de hjemløse bor, men det program udløber snart, og så vil der flere strømme hertil.«

Det lader ikke til at bekymre den 35-årige Joseph Frye. Han har boet på strandprom­enaden i nogle måneder og tjener penge på at spille musik. Faktisk har krisen fået mange mennesker til at være mere gavmilde, og han har hørt fra en ven, at coronaviru­ssen ikke er så slem. Så han lider ingen nød, fortæller han og peger ud mod havet.

»Se, det er vores udsigt hver eneste morgen. Vi udlever allerede den amerikansk­e drøm.«

LOS ANGELES

Byen blev officielt grundlagt i 1781 af en spansk guvernør under navnet ”El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles,” hvilket betyder ”byen af vor frue, dronning af englene.”

Er med knap fire millioner indbyggere USA’S næststørst­e by og den største i Californie­n.

Var oprindelig­t en del af Mexico, men under Den Mexicanska­merikanske Krig fik USA kontrol over områderne, der i dag er Californie­n, Nevada, Utah, Arizona, New Mexico og Texas.

Californie­n, herunder Los Angeles, blev i 1850 den 31. delstat i USA.

Fund af olie gav i 1890’erne byen vokseværk, men byen er i dag kendt som et centrum for USA’S kreative industrier og sit behagelige klima, hvilket årligt normalt tiltrækker 50 millioner turister.

 ??  ?? Joseph Frye, 35 år og fra West Virginia, er en af de mange hjemløse på strandprom­enaden i Venice Beach, Californie­n. Han tjener penge ved at spille musik og lider ingen nød, siger han. Mange butiksejer­e og boligejere er trætte af rodet, larmen og den kriminalit­et, som tilstrømni­ngen har ført med sig.
Joseph Frye, 35 år og fra West Virginia, er en af de mange hjemløse på strandprom­enaden i Venice Beach, Californie­n. Han tjener penge ved at spille musik og lider ingen nød, siger han. Mange butiksejer­e og boligejere er trætte af rodet, larmen og den kriminalit­et, som tilstrømni­ngen har ført med sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark