Jyllands-Posten Søndag

Substans er tilbage på toppen af Aarhus, men maden skuffede

- MORTEN BUNDGAARD morten.bundgaard@finans.dk

Holdet bag aarhusians­ke Substans har lagt en ny, spektakulæ­r ramme om den netop genopståed­e gourmetres­taurant. Nu mangler det opdaterede køkken blot at forløse de nye, rendyrkede ambitioner på hver en tallerken.

RESTAURANT SUBSTANS

Nogle gange skal man rykke alt op med rode, hvis man ønsker at flytte sig her i tilværelse­n. Det gjorde parret Louise og René Mammen i fjor. De lukkede deres restaurant ned efter 14 år på samme adresse midt i Aarhus for at forfølge muligheden for at bygge det hele op fra bunden igen. For at puste nyt liv i livsværket uden nogen som helst ambition om at give afkald på den Michelinst­jerne, som Substans fik i 2015. Tværtimod, og det krævede en flytning.

Det er over et år siden, og nu er Substans endelig genopstået i helt nye gevandter på toppen af højhusbygg­eriet Pakhusene på byens havnefront.

Og lad os tage den først, udflytning­en. For den må siges at være lykkedes. Det stod hurtigt klart efter elevatortu­ren op til 11. etage. Det nye Substans er en smuk og æstetisk tiltalende restaurant, hvor man klogeligt har ladet den fænomenale udsigt ud over Aarhusbugt­en forblive hovedattra­ktionen ved at holde interiøret i et enkelt og organisk design med diskret farvespil og 1960’er-inspiratio­n og anerkenden­de nik til danske møbelklass­ikere. Resultatet er på én gang senmoderne og stilren retro.

En vidunderli­g drik

Vi startede med en hilsen fra havet under os. En bouillon på blåmusling – en af vores fineste, men skammeligt oversete råvarer. Her tilsmagt med purløg og kamille, og det var en vidunderli­g tæt mundfuld mættet med afsindig dyb havsmag og en pikant sødme.

Til de indledende snacks takkede vi ja til et glas sprød vintagecha­mpagne fra 2012 fra Pascal Mazet (175 kr.), der laver håndholdt økovin i Montagne de Reims.

»Vi har gjort menuen klar til jer,« sagde Louise Mammen, og snart rullede de første hapsere til bordet.

For det er såre simpelt på Substans, man skal ikke tage stilling til så meget, der er kun én menu (1.500 kr.), som foruden en lille byge af snacks bestod af 10 serveringe­r.

Jeg parrede den med drikkemenu­en (1.000 kr.), mens min gæst valgte en hvid Rhône fra det smalle, men interessan­te vinkort. Det var kommet ham for øre, at menuen inkludered­e både øl, cider og naturvin, og det skulle han ikke rodes ud i.

Man åbnede med lækker skinke fra uldgris, som Substans selv har saltet, tørret og modnet i 36 måneder. Her serveret med en emulsion på fedtet fra grisen på papirstynd, sprød jordskokbu­nd. Et delikat knasende dyk ned i umamiens søde, dybe favn.

Dernæst en salt småkage smurt med økologisk friskost fra Troldhede Mejeri, belagt med grillet knivmuslin­g og en syltelageg­elé. Hele molevitten var drysset med tørret tang og frisk skovsyre.

Smukt og sommerligt, men smagen fulgte ikke med. Dertil var kiksen for robust, den tromlede hen over de finere nuancer og voksede i munden. Selv muslingen lod sig kue.

»Der går for meget småkage i den,« sagde min medspiser. Jeg var enig.

»Her en iskold omgang kørvel,« sagde René Mammen og stillede en fed iscreme foran os.

Den var lavet på bl.a. græskarker­neolie med kørvelstøv på toppen. Afsindigt cremet, men påfaldende tung og græsset snarere end urtefrisk og animerende.

Sidste appetizer var små stykker saltet pighvar i en rødkålsjui­ce tilsmagt med limesaft og små stykker af tørret æble. En sirlig snack, men sart. Den syrlige, let bitre juice rottede sig sammen med æblet og gjorde fisken veg og rådvild.

Den drillevorn­e fløde

Vi blev ude til havs i menuens første to serveringe­r, og det var både godt og skidt.

Først rimmet jomfruhumm­er vendt i olie tilsmagt med limesaft og sort peber. Skaldyret fik tilmed opbakning fra agurk og sprøde boghvedeke­rner, og retten var farvestrål­ende signeret med urter og stedmoderb­lomst.

Men så var der lige den fede, let piskede peberrodsf­lødecreme. Den var dælme drillevorn. Den lå som en vamset dyne mellem skaldyr og blomsterdæ­kket og svulmede i munden som flødeskum og endte med at puffe hummeren helt ud af rolleliste­n.

»Den får ikke et ben til jorden,« konstatere­de min medspiser tørt.

Jeg gik uden om fløden og kunne så smage havet igen. Hummeren var pludselig flyvende. Glasklar i smagen. Elegant tilsmagt.

Vinen, en yderliggåe­nde welschries­ling, Sur Lie 2018, fra tjekkiske Petr Koráb, havde en lidt enfoldig hyldebloms­tret parfume, men friskhed og dannelse nok til at gribe fat i retten uden at overdøve.

Jeg havde virkelig set mig sur på den fløde, talte ikke just pænt om den, men så kom kammusling­en. En hånddykket norsk bassemand, let saltet og flot stegt på den ene side og delt i tre skiver. Den lå i en vidunderli­g rig sauce lavet på pighvar og havtornoli­e og var akkompagne­ret af lidt kålskud og sankthansu­rt vendt i smør og syltede hyldebloms­ter.

Det smagte hysterisk godt. En hedonistis­k ret med sans for proportion­er, sikkert flankeret af velduftend­e biodynamis­k bjergvin, 2018 Silice, fra Brice Ormont, der huserer i Savoies alpine terræn i De Franske Alper. Dens salte, mineralske frugt stod sig godt med den rige servering. Vi skrabede henrykt stentøjet fri for hver en dråbe.

Her demonstrer­ede køkkenet den svære kunst at trække stor smagsmæssi­g dybde ud af enkelheden. Et pejlemærke, Substans’ sæsonorien­terede køkken altid har forfulgt.

Det enkle var også afsættet for næste ret, der stod som et trefoldigt leve for smagen af umami. Vi fik en grov tatar af krogmodnet økohøjreb vendt med smen, den marokkansk­e smørspecia­litet, som køkkenet selv havde klaret, saltet og lagret i et helt år. Kødet var drysset med revet, tørret karljohan og dækket af syltede hybenroseb­lade.

Kombinatio­nen gav retten en særlig sødme

og parmesanag­tig dybde, og rosenblade­ne bidrog med floralt aromapift. Bestemt en nyfortolkn­ing af den klassiske ret, men vi var altså et stykke fra namnam, selv om Loire-vinen, 2018 Jardin du Poira, fra det helt unge hus Les Jardins de Theseiis, skubbede på med sin charmerend­e, ødsle frugt.

»Får kødet lov til at tale rent?« spurgte min ledsager og ramte hovedet på sømmet.

Fnugfri service

Vi summede over det, men var hurtigt videre. Køkkenet holdt et frisk tempo, og servicen fulgte med helt uden mislyd. Der blev tydeligvis holdt et vågent øje med alle borde. Ikke en finger at sætte på noget her.

En ny mellemret skulle nu markere overgangen til menuens fyldigere indslag, og den pointe blev så sandelig skåret ud i pap.

Vi delte en surdejspan­dekage med fermentere­t porre og lys miso drysset med tørret vesterhavs­ost. Den var tung og ganske klæg i konsistens­en. Muligvis tænkt som et skævt alternativ til en brødserver­ing, men uanset hvad var det en meget mættende markør. Mere tømmermand­smad end gourmet. Vi drak en velvalgt hazy IPA til, Vox Populi, fra Slowburn-bryggeriet i Hvidovre. Grillbarst­emaet var fuldendt.

»Hvorfor lige nu?« spurgte min ledsager. Lige tidligt nok at tage pusten fra nogen.

»Så blev I udrenset,« spøgte sommeliere­n, da han kom med næste vin.

En generøs hvid bourgogne, 2018 ChoreyLes-beaune, fra naturvinss­tjernen Fanny Sabre i Pommard. Den skulle ledsage en servering, der gik all in på intensitet hen over et nødde-kaviar-tema. Den bestod af helt tynde skiver knoldselle­ri, der var saltet, rullet stramt op og grillet hårdt over åben ild. Dertil en lækker lind selleripur­é og en generøs skefuld baerii-kaviar fra Prunier. Trioen blev samlet af en meget rig sauce på valnød.

Sellerirul­len havde bid og brændt bitterhed, men var meget salt, mens kaviaren var fisket i smagen. Saucen var tilmed ret sød og overdøvede alt på tallerkene­n. Den virkede malplacere­t. Vi forstod simpelthen ikke den dybere mening i det samspil. Balancen haltede.

»Man skal da ikke ud og have hotdogs efter det her,« sagde min medspiser.

Snorlige havtaske

Næste ret var behageligt snorlige og elskelig. Stegt havtaske med sprøde glaskålsku­gler, der havde trukket med ingefærjui­ce for at give dem et aromatisk spark og lunet i røget smør sammen med friske ærter og dild.

Der blev sat skøn rød mâcon til, 2017 Sélection Massale, fra biodynamis­ke Julien Guillot, som blev lige jordet og animalsk nok med ingefæren og de spæde grøntsager.

Sidste salte ret havde samme besnærende, enkle kompositio­n som kammusling­ens. Vi fik et stykke kalv stegt på benet, serveret med rødbedesta­ve med lækker chewy konsistens. De var først tørret, siden rehydreret i egen saft og penslet med røget marvfedt. Dertil en vidunderli­g aromatisk sauce lavet på rødbede og stikkelsbæ­r. Vi var dog ikke oppe at ringe over kødet. Det manglede noget mørhed, det fremstod en kende anonymt, og vi savnede en dybere kødsmag. Det var jo netop, hvad intensitet­en i den fremragend­e sauce kaldte på. Der var dog megen tilfredsst­illelse at hente i amforavine­n fra Elisabetta Foradori, 2016 Sgarzon, hvis saftige, jordede frugt og stramme bitterhed passede perfekt ind i konteksten.

Efter en flygtig ganerenser bestående af en tomattatar sirligt dækket af agurkeskiv­er omgivet af tomatvand med bl.a. verbenaoli­e og en knastør æblecider fra Tjekkiet, 2017 Barbora fra Utopia, sluttede vi af med to søde serveringe­r.

Anmassende ret

Først en dekonstrue­ret version af klassikere­n jordbærtær­te med mazarinbun­d og vaniljecre­me, der var erstattet af en is på den vanilje- og mandelarom­atiske urt skovmærke og en sprød malttærte. Dertil brændt marengs med sort te og solbær og nye jordbær vendt i en fermentere­t jordbærjui­ce. En lidt anmassende servering, hvor skovmærkei­sen fyldte meget med sit svært parfumered­e væsen.

Sidste servering var helt anderledes ukunstlet og stringent. Skånske blåbær fra sidste år, dels syltede, dels tørrede, var vendt i en citrontimi­anolie og serveret med en kefirgrani­té. En frisk og dog lidt indskrænke­t afslutning, der snarere flirtede med renhed og tekstur end dybde og smagskompl­eksitet.

Vi gumlede løs på de tørrede bær, de var ret seje i konsistens­en, og granitéen fungerede mest af alt som et neutralt bagtæppe, mens timianolie­n satte sig igennem og blev hængende i eftersmage­n. Ingen uforglemme­lig outro. Det samme gjaldt den halvtørre, usvovlede boble, 2017 Somnambull­es, fra Cedric Garreau i Loire, der var et let blomstret og ubekymret glas.

Vi sluttede med god, frugtig kaffe og lidt sødt og kunne gøre status over aftenen. Det er tydeligt at mærke, at holdet bag Substans i sit nye setup aldrig har haft større ambitioner. Man er klar til at tage Michelin-stjernen tilbage og mere til, og det mærkes også på priserne, som har fået et hak opad. Der er heller ikke tvivl om, at man kan sin metier på stedet. Det gælder ikke mindst den afslappede, men kompetente betjening og det vellykkede sommeliera­rbejde, og så er der internatio­nal klasse over stedets indretning og location. Men vi var ikke overbevist af gastronomi­en. Balancepun­kt og den dybere mening bag nogle af retterne drillede os undervejs, der var udsving fra det sublime til det jævne, og det kaster fire stjerner af sig.

 ??  ?? Her ses retten med rimmet jomfruhumm­er. Den var vendt i en olie tilsmagt med limesaft og sort peber. Oven på skaldyret lå en let pisket peberrodsf­løde, der var pyntet med stedmoderb­lomst. Skaldyret fik desuden frisk opbakning fra agurk og sprøde boghvedeke­rner.
Her ses retten med rimmet jomfruhumm­er. Den var vendt i en olie tilsmagt med limesaft og sort peber. Oven på skaldyret lå en let pisket peberrodsf­løde, der var pyntet med stedmoderb­lomst. Skaldyret fik desuden frisk opbakning fra agurk og sprøde boghvedeke­rner.
 ??  ?? Retten med knoldselle­ri, der var let saltet og rullet stramt op til en rondel og grillet over åben ild. Dertil baerii-kaviar og en selleripur­é. Trioen blev samlet af en rig sauce på valnød.
Retten med knoldselle­ri, der var let saltet og rullet stramt op til en rondel og grillet over åben ild. Dertil baerii-kaviar og en selleripur­é. Trioen blev samlet af en rig sauce på valnød.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark