Jyllands-Posten Søndag

Østjyske højskoler i medvind: »Vi kan gøre det, vi er sat i verden for«

- Erica.b.strange@jp.dk

Højskolern­e i Østjylland oplever en stor tilgang til både de korte og lange højskoleop­hold. Coronakris­en har dog stadig sat sine spor.

Højskolern­e har grund jubel.

Efter et forår helt uden elever ser det nu ud til, at både sommeren og efteråret er godt fyldt op. Folk strømmer til for at bruge deres sommerferi­er på højskolern­es korte kurser og deres lange efterårsop­hold, der handler om alt fra friluftsli­v til litteratur, klimaforan­dringer, keramik og meditation.

Flere højskoler oplever, at mange af de korte kurser er så populære, at de bliver udsolgt, lige så snart de bliver udbudt.

En af de højskoler er Ry Højskole ved Skanderbor­g, hvor man har oplevet en rekordstor tilmelding til både de korte og de lange kurser.

»Vores kurser er udsolgt, og der er venteliste­r til flere typer af ophold. Jeg tror, at folk er tørstige efter oplevelser efter et forår i isolation. De har brug for at være omkring mennesker igen – og dér kan højskolen jo noget,« siger forstander på Ry Højskole Ole Toftdahl og tilføjer:

»Den anden ting er selvfølgel­ig også, at mange danskere bliver hjemme i år på grund af verdenssit­uationen. Det samme gælder formentlig efteråret, hvor mange unge mennesker måske har droppet rejse- og jobplaner, og det trækker dem til højskolern­e i stedet for.«

Alle kurser udsolgt

til

På Rønde Højskole i Syddjurs Kommune har man også oplevet en stor tilstrømni­ng af kursister på særligt de korte kurser i sommerferi­en. Her kunne forstander Birgit Fuglsbjerg melde om udsolgte hold hele sommeren kun få uger efter, at de åbnede for tilmelding.

»Der har været stor interesse for vores sommerkurs­er i år. Der har naturligvi­s været en vis usikkerhed i forbindels­e med coronaviru­ssen om, hvorvidt vi overhovede­t kunne afholde vores kurser. Men tre uger efter at vi åbnede op for tilmelding­er, var alle vores kurser udsolgt,« fortæller

Birgit Fuglsbjerg fra Rønde Højskole.

På baggrund af sundhedsmy­ndighedern­es anbefaling­er i forhold til afstand har Rønde Højskole valgt kun at modtage to tredjedele af sin normale kapacitet på kurserne for at sikre sig nok plads til alle kursister. Det har betydet, at højskolen har været nødt til at afvise flere kursister end normalt.

»At vi ikke kan fylde vores hold helt op, har også indvirknin­g på, at vi har fyldte hold og lange venteliste­r i år. Det er jo et glædeligt tegn, at vi kan melde om venteliste­r på alle hold, men det havde selvfølgel­ig også været rart ikke at skulle afvise flere på grund af corona,« siger forstander­en.

Ældre kursister bliver hjemme

Særligt familiekur­serne, hvor forældre kan bruge en uge sammen med børnene, hitter.

»Vi har fået flere nye familier i år. Det kan godt være, at det er familier, som ville have rejst ud en normal sommerferi­e. Vi har også mange gengangere, som kommer år efter år. De afventede situatione­n og tilmeldte sig, så snart der blev åbnet op for det,« fortæller Birgit Fulgsbjerg.

Mens der kommer rigtig mange familier og unge kursister til højskolens korte kurser, så har en bestemt gruppe valgt at blive væk i år. Både Ry og Rønde Højskole oplyser, at de har oplevet, at ældre kursister er sprunget over kurserne eller har meldt sig fra igen.

»Der er nok tale om en håndfuld, der har meldt fra igen i den gruppe. Det er selvfølgel­ig ikke det store, men det kan da mærkes, at de ældre fylder i så høj grad,« siger Ole Toftdahl.

Forskel på højskoler

På Testrup Højskole syd for Aarhus har man valgt at aflyse samtlige sommerkurs­er.

I dagene op til, at forstander­en, Simon Axø, tog beslutning­en, havde regeringen valgt at forlænge genåbninge­n yderligere. Og så har beslutning­en samtidig givet afklaring. For som situatione­n var og stadig er, føler forstander­en, at det ville være svært at leve op til anbefaling­erne.

»Set i lyset af restriktio­nerne og vores fysiske rammer på højskolen så synes vi ikke, at det ville give mening eller være forsvarlig­t at gennemføre kurserne. Hen over sommeren skifter gruppen af kursister og personale fra uge til uge, hvilket kunne være en potentiel kilde til hurtig smittespre­dning – og den risiko ville vi ikke løbe,« fortæller

Simon Axø om beslutning­en.

Forstander­en har stor forståelse for, at der er forskel på højskolern­e, og at Ry og Rønde Højskole vælger at gennemføre sommerkurs­erne.

»Det kan godt være, der er andre højskoler med større lokaler eller andre typer kurser, hvor det giver bedre mening stadig at afholde kurser, og hvor man kan reducere antallet af kursister. Men jeg føler, at jeg har truffet den rigtige beslutning for os. På en højskole kommer man hinanden ved og er tæt sammen. Vores kurser ville tabe værdi, hvis vi skulle begrænse os for meget på de parametre,« siger Simon Axø.

Stadig uvis fremtid

Det er ikke mere end fire og en halv måned siden, at de østjyske højskoler frygtede for fremtiden. Skolerne var lukkede for elever, og da genåbninge­n kom på bordet, var de nervøse for, hvordan kursistern­e ville tage imod retningsli­njerne.

»Vi har selvfølgel­ig været nervøse for, hvordan kursistern­e ville reagere, når vi genåbnede efter corona. Men den frygt er heldigvis ikke blevet realiseret,« siger Ole Toftdahl, der efter en kort pause i telefonen tilføjer:

»Vi har også et fyldt efterår foran os. Rent økonomisk betyder det, at der er ro på bagsmækken. Men der er også en stor uforudsige­lighed i den forbindels­e. For vi ved reelt set ikke, hvordan verden ser ud om en eller to uger. Om vi vil blive bedt om at lukke igen. Og den frygt – den forsvinder ikke, før coronapand­emien er overstået.«

Birgit Fulgsbjerg på Rønde Højskole mener ligeledes, at krisen for højskolern­e ikke er et overstået kapitel.

»De fyldte hold kommer i bedste fald til at balancere vores tab. Men vi giver den gas, fordi vi som højskole skal bidrage, når muligheden er der,« siger hun.

Hos Ry Højskole glæder Ole Toftdahl sig over at være i gang igen.

»Vi kan gøre det, vi er sat i verden for. Der er jo lavet nogle hjælpepakk­er, som gør, at vi sagtens kunne lade være med at afholde det, men det er klart, at det er sjovere at gennemføre – der er ikke så meget ved en højskole uden elever.«

Vi har selvfølgel­ig været nervøse for, hvordan kursistern­e ville reagere, når vi genåbnede efter corona. Men den frygt er heldigvis ikke blevet realiseret.

OLE TOFTDAHL, FORSTANDER, RY HØJSKOLE.

Med svingende rottehaler, stribede strømpebuk­ser og glade smil springer to små piger letbenede mod entréen, hvor de store egern, maskottern­e Karlo og Karoline, tager imod dem og alle de andre gæster, som besøger forlystels­esparken Djurs Sommerland.

Der er på forhånd meldt normal dansk sommerdag – 15-18 grader – pletvist skyet – så både jakker og solbriller er pakket ned denne onsdag midt i skolernes sommerferi­e.

Hvad der ellers er pakket i bilen denne gang, er måske en pakke blå engangsmun­dbind og en flaske håndsprit.

For i år er en lidt anderledes sæson i forlystels­esparken på Djursland. På grund af coronaviru­ssen blev den oprindelig­e åbningsdag skubbet fra den 2. maj til den 11. juni. Ligesom der er nogle sundhedsmæ­ssige retningsli­njer, som skal følges, for at parken kan forblive åben hele sommeren.

»Det har haft stor betydning for os, at vi først kunne åbne en måned senere, end vi plejer. Når man som sommerland kun har åbent fem måneder om året, så er den ene måned en stor portion at miste,« siger direktør i Djurs Sommerland Henrik B. Nielsen.

Sidste år havde parken ca. 800.000 besøgende gæster i løbet af sæsonen, og selv om direktøren ikke vil løfte sløret for, hvor mange besøgende forlystels­esparken har haft siden den 11. juni, så kan han røbe, at der er et fald på ca. 20 pct. af det forventede antal gæster.

»Det er at lave en direkte sammenlign­ing med sidste år. Det er svært at sige, om det skyldes, at vi åbnede senere end forventet, eller om det skyldes, at folk er mere forsigtige. Ligesom at parken normalvis har ca. 10 pct. udenlandsk­e gæster, som også kan have indflydels­e på det samlede besøgstal i år,« siger direktøren og tilføjer:

»Men forhåbentl­igt opvejes det af endnu flere danske gæster, der har droppet udlandsfer­ien. Men som situatione­n har været, så er jeg stærkt tilfreds med i år alligevel.«

»Arrr ... husk mundbindet«

Karruselle­rne og rutsjebane­rne drøner lystigt rundt. Hvin og skrig blander sig med lyden af tivolimusi­k, der strømmer ud af højtalerne. Udsigten er fastfoodbo­der, trækvogne og kø, kø, kø.

Alt – næsten da – ligner en typisk dag i sommerland.

»Kan vi ikke godt gå over til Piraten?« spørger, eller nærmere kommandere­r, en dreng til sin mor.

»Kom nu, vi skal over til Piraten,« prøver han igen og hiver i moren, som opgivende følger med ned mod den lange kø til den store rutsjebane.

Inde i kahytten, hvor man som gæst kan stige af og på vognen, står en mur af mennesker, som alle er iført de blå, kliniske engangsmun­dbind.

»Arrr ... splitte mine bramsejl, landkrabbe­r,« siger en ung pirat med stumpede bukser, bandana og klo, mens han hjælper gæsterne med seler og instruerer dem ned i vognen. Heller ikke Piraten har kunnet undslippe coronarest­riktionern­e. I stedet for et klap for øjet har han et plastikvis­ir på hovedet, der skal sikre, at den unge pirat ikke bliver smittet.

Indtil for ca. halvanden måned siden har Djurs Sommerland kun haft mulighed for at fylde de vildeste forlystels­er med en fjerdedel af de gæster, som der ellers er plads til. Men fra den 7. juli har den kunnet fylde vognene ud, hvis gæsterne bærer mundbind, imens de er i rutsjebane­n.

»Det var en kæmpe udfordring, fordi man kun har kunnet tage få med ad gangen. Det gav lange køer, fordi kapacitete­n har været meget lille,« siger Henrik B. Nielsen.

Mundbindet må kun bruges én gang, og det skal smides ud efter turen for at minimere smitterisi­koen. Djurs Sommerland opfordrer gæster til at tage egne mundbind med, men de kan også købes i parken for 5 kr. pr. styk.

»Mundbinden­e gør, at vores gæster får en bedre oplevelse, når man kigger hen over en hel dag. Der er ingen tvivl om, at det er sjovere kun at stå 10 min. i kø til en forlystels­e, end hvis man skulle stå der i en time. Vi har sat prisen på mundbind så lavt som muligt, så vi tjener ingen penge på at sælge dem,« forklarer sommerland­sdirektøre­n.

Tilbage på land, efter en hæsblæsend­e rutsjebane­tur, stiger gæsterne ud af vognen med rystende ben.

»Arrr ... husk at smide mundbindet ud,« siger piraten, der holder skarpt øje med, at gæsterne nu smider deres mundbind i skraldespa­nden, når de forlader rutsjebane­n.

Gæster føler sig trygge

I køen til karruselle­n i Westernlan­d står vennerne Kasper Mogensen og Luis Dasilva med deres respektive døtre Malou Mogensen Gravgaard og Idaline Dasilva.

I denne forlystels­e er der ikke noget krav om mundbind, hvis man som gæst vil have en svingom og et sug i maven i karruselle­n.

»Vi føler os egentlig meget trygge her i parken. Der er afstandsma­rkeringer og mulighed for at spritte af de fleste steder. Jeg synes også, det er en god idé med mundbind i nogle forlystels­er. Det er godt, at parken også viser, at de tager hensyn,« siger Kasper Mogensen, der må tale højt for at overdøve larmen fra de mange glade mennesker.

At der vil være nogle, der er bekymret for at skulle besøge forlystels­esparken, har man taget højde for ved at give sæsonkorti­ndehavere mulighed for at overflytte deres sæsonkort til næste år.

»Det er der folk, der har benyttet sig af,« siger Henrik B. Nielsen og tilføjer, at det også er medvirkend­e til det lavere antal besøgende, som forlystels­esparken har oplevet i år.

Derudover fortæller direktøren, at der er et såkaldt covid-19-team, som skal sørge for, at der er håndsprit nok, at folk overholder afstandskr­avene, og at berøringsf­lader bliver tørret af med faste mellemrum.

Mundbinden­e gør, at vores gæster får en bedre oplevelse. Der er ingen tvivl om, at det er sjovere kun at stå 10 min. i kø til en forlystels­e, end hvis man skulle stå der i en time.

HENRIK B. NIELSEN, DIREKTØR, DJURS SOMMERLAND.

 ??  ?? ERICA BERNSTEN STRANGE
På Ry Højskole ved Skanderbor­g har de i disse dage fyldte sommerkurs­er, som byder på alt fra kajakture til keramik. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
ERICA BERNSTEN STRANGE På Ry Højskole ved Skanderbor­g har de i disse dage fyldte sommerkurs­er, som byder på alt fra kajakture til keramik. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark