Jyllands-Posten Søndag

Sådan undgår du snyd, når du skal leje en bolig

Studiestar­t er lige rundt om hjørnet, og boligjagte­n er traditione­n tro sat i gang for mange unge. Men falske udlejere florerer stadig lejeboligm­arkedet. Læs her, hvordan du undgår at blive snydt.

- STINA ASKHOLM MELLERUP OG KIM GREGERSEN

Efterspørg­slen er stor på attraktive lejebolige­r, især i de større danske byer. Og det kan være fristende at handle hurtigt og indbetale store summer i indskud og depositum for at komme først i køen og sikre sig et sted at bo, måske lige inden studiestar­t.

Men desværre står en del falske udlejere klar derude til at tage boliglejer­e ved næsen. Så det er en god idé at holde hovedet koldt og følge en række råd, inden du skriver under på en lejekontra­kt eller overfører penge for en ny lejlighed.

To former for snyd

Ifølge Jakob Johansen, kommunikat­ion i boligporta­len Boligninja.dk, findes der overordnet to former for svindel med lejebolige­r. Den ene er i form af falske boligannon­cer, hvor boligen ikke eksisterer.

Den anden er annoncer, der er oprettet til eksisteren­de boliger, men hvor svindleren enten ikke ejer boligen eller ikke har ret til at leje den ud.

Det er svært at sætte præcise tal på, hvor mange danskere der hvert år bliver udsat for boligsvind­el. Men ifølge ”Boligunder­søgelsen 2016”, som Danske elever og Studerende­s Kollegierå­d står bag, har omtrent hver tiende elev eller studerende på landsplan været udsat for snyd på boligmarke­det.

Undersøgel­sen er foretaget blandt 3.982 elever og studerende. Blandt de adspurgte har fem pct. oplevet at blive afkrævet penge under bordet til sælger/udlejer, mens tre pct. har oplevet at blive snydt for forskud eller indskud ved, at udlejer enten har udlejet eller solgt en ikke-eksisteren­de bolig.

I 2019 fik politiet 324 anmeldelse­r om boligsvind­el, og de fleste kom op til studiestar­t.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

 ??  ?? Vær opmærksom, når du skal leje en bolig, for falske udlejere prøver at svindle lejere med falske boligannon­cer, hvor boligen ikke eksisterer, eller med annoncer, hvor svindleren ikke ejer boligen eller har ret til at leje den ud. Foto: Lisbeth Holten
Vær opmærksom, når du skal leje en bolig, for falske udlejere prøver at svindle lejere med falske boligannon­cer, hvor boligen ikke eksisterer, eller med annoncer, hvor svindleren ikke ejer boligen eller har ret til at leje den ud. Foto: Lisbeth Holten

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark