Jyllands-Posten Søndag

Haveliv fra lænestolen

På engelsk bruger man udtrykket ”armchair gardening”, som betyder, at når man ikke har mulighed for at komme ud i virkelighe­dens have(r), kan man i stedet for sætte sig godt til rette i lænestolen og læse bøger om haver eller se tv og videoer i stedet for

-

Mange menneskers rejseplane­r er blevet ødelagt denne sommer på grund af coronaviru­ssen – deriblandt mange haverejser. Også vejret har været rigtig skidt med masser af regn og rusk, så i stedet for må vi så finde til andre løsninger, så vi kan nyde havelivet. Problemer fostrer opfindsomh­ed!

Mit forslag er at tage på virtuelle haverejser i år – så vi kan tage forskud på og blive inspireret til senere rejser til de virkelige haver, når vi igen kan rejse frit.

Ikke mindst i England, havelandet over dem alle, har man masser af tilbud på både virtuelle haverejser og andre grønne oplevelser. Her byder en mængde af de ”store” haver indenfor med videoer og skønne oplevelser.

Også vores hjemlige tv-programmer er værd at granske nærmere. Her i løbet af sommeren vises masser af inspireren­de haveprogra­mmer. Både de danske og dem fra vores broderland­e.

Noget af det, jeg selv nyder meget om sommeren, er en god (have)bog, hvad enten jeg er på ferie eller hjemme i haven – om solen skinner, eller det er rusk og regn.

For mig er havebøger en skøn måde at fordybe mig i havens mange aspekter og finde ny inspiratio­n og idéer, mens jeg ligger på min solseng ude under æbletræet eller siddende i et lunt sofahjørne, når vejret er skidt og mere til indendørs sysler.

Her er mine bedste bud på sommerens armchair gardening.

For mig er havebøger en skøn måde at fordybe mig i havens mange aspekter og finde ny inspiratio­n og idéer.

Nina Ewald

Her finder du havevideoe­r

Visitbrita­in er med til at udbrede det glade havebudska­b med en række links til forskellig­e skønne haver og parker. Gå ind på visitbrita­in.com og søg på ”Virtual Gardens”. Her kan du komme på rundtur i bl.a. Kew Garden, Highgrove, Waddeson Manor, Hidcote Manor Gardens m.fl.

Du kan også finde megen inspiratio­n på YouTube. Prøv f.eks. at søge på ”Great Gardens of England”, så dukker der et utal af muligheder op. Både besøg i forskellig­e haver og andet fra godteposen – herunder så forskellig­e temaer som cottagehav­er, dyrkning af grøntsager, sommerens stauder, planteport­rætter og forskellig­e kendte havefolk, der giver råd. Der er simpelthen noget for enhver haveentusi­ast.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark