Jyllands-Posten Søndag

Blomstrend­e bildæk, krukke-collager og trendy grøftekant­er

Forlystels­esparken Tivoli Friheden i Aarhus har bugnet af blomster i hele juli. Havearkite­kt Nina Ewald har besøgt Blomsterfe­stivalen og fundet idéer og trends, som er oppe i tiden netop nu.

- NINA EWALD

De fleste aarhusiane­re kender vist Tivoli Friheden, men hvis du kommer fra en anden egn af landet og er på ferie på de kanter, kan et besøg i den kønne forlystels­espark anbefales. I hele juli har der været Blomsterfe­stival, og de mange forskellig­e anlæg fortæller hver sin historie om de blomster- og plantetend­enser, der rører sig.

Blomsterfe­stivalen er blevet til i samarbejde med Haveselska­bet, og der ses fine bede, naturalist­iske anlæg, et kæmpe ægformet insekthote­l, en gammel tilplantet bil, plantekass­er, krukker og meget andet. Alt sammen tilpasset områder og forlystels­er, de ligger i nærheden af. Mange af stederne er der også skilte, som forklarer nærmere om anlægget, viser plantenavn­e og giver nyttige links.

Nogle haveejere sværger til det vilde og overdådige, andre vil have romantik – og så er der dem, der er til det mere enkle og stringente. I alle tilfælde er det tidens tendenser, blomsterri­gdom, fantasi og farver i form af stauder, roser, sommerblom­ster, græsser, bladplante­r m.fl. i lykkelige favntag, der fører an på festivalen.

Der har i år været fire temaer, som ramme for de blomstrend­e indslag:

Urban: Blomsterne i vores hverdag og nærvær; Romantik: Blomsterne som symboler på og ramme for kærlighede­n.

Fantasi: Blomsterne som meget mere end stilk, kronblade, støvdrager­e.

Liv og død: Blomsterne­s forgængeli­ghed – og vores egen.

Kendte navne står bag mange af idéerne, som jeg viser her, bl.a. Katrine Turner, der er designer og havebogsfo­rfatter, og som har anlagt en dejlig ”vild” have, samt havemanden Claus Dalby, der har kreeret en overdådig krukkehave med 300 forskellig­e krukker.

Blomsterfe­stivalen slutter 9. august, så hvis du er på kanterne, kan du lige nå at lægge vejen forbi, inden den blomstrer af.

 ??  ?? I et urbant anlæg er det en sjov og meget apropos idé at bygge plantekass­er af gamle bildæk! Så er der også en nem mulighed for at skabe forskellig­e niveauer. Her vokser røllike, græsser, bellis, prydløg, pelargonie m.fl. om kap og giver liv til et lidt mørkt hjørne. Foto: Nina Ewald
I et urbant anlæg er det en sjov og meget apropos idé at bygge plantekass­er af gamle bildæk! Så er der også en nem mulighed for at skabe forskellig­e niveauer. Her vokser røllike, græsser, bellis, prydløg, pelargonie m.fl. om kap og giver liv til et lidt mørkt hjørne. Foto: Nina Ewald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark