Jyllands-Posten Søndag

Kan der være skovflåter i din have?

Du bør tjekke din krop for skovflåter efter en tur i skoven, men skal du også være på vagt over for flåter i din egen have? Få svaret her.

- LOUISE FOGH HANSEN

Ja, der kan godt sidde skovflåter på spring i din have. Flåter trives, hvor der er skygge, fugtig jord og dyr eller mennesker, de kan suge blod fra. Hvis du f.eks. jævnligt har rådyr i haven, er der stor sandsynlig­hed for, at der også er mange flåter.

Risikoen for at blive bidt af en skovflåt i haven afhænger bl.a. af, hvilken del af Danmark du bor i. Jordfugtig­heden varierer nemlig i de forskellig­e landsdele.

Flåten er blandt Danmarks farligste dyr. Og i 2020 og 2021 er der ekstremt mange af dem i den danske natur. Du skal derfor passe på dig selv – også i din egen have.

Det høje antal skyldes skiftevis våde og tørre år samt en mild vinter, vurderer Institut for Geovidensk­ab og Naturforva­ltning på Københavns Universite­t ifølge DR.

Hvordan undgår du skovflåter i haven?

Du kan ikke bekæmpe skovflåter med kemiske midler. Så hvis du er stærkt plaget af dem, kan du indrette haven, så flåterne får hårde kår at trives i. Det kan du gøre ved at holde græsset kort og klippe tæt bevoksning ned. Hold også rådyr ude af haven.

Tag desuden lange bukser, langærmet bluse og lukkede sko på, når du opholder dig i haven, så skovflåter­ne ikke kan nå ind til din hud.

Tjek efterfølge­nde din krop for flåtbid. Du skal undersøge hele kroppen, men flåterne sætter sig især på varme steder, hvor huden er tynd, som armhuler, knæhaser, hovedbund og lyskeregio­nen.

Opdager du en flåt på din krop, skal du fjerne den hurtigst muligt – og på den korrekte måde.

Det gør du ved at gribe fat om skovflåten med dine negle, en pincet eller en særlig flåttang (fås på apoteket). Træk da langsomt flåten af, til den slipper taget. Drej den ikke for meget og brug ikke for hurtige bevægelser, da den i så fald kan tømme sit maveindhol­d. Vask efter med vand og sæbe.

Når flåten er fjernet, bør du holde øje med bidstedet. Hvis der kommer et rødt udslet omkring bidstedet, som breder sig, skal du kontakte din læge. Udslettet vil typisk komme en-to uger efter biddet.

Hvorfor er skovflåter farlige?

Det kan være farligt at blive bidt af en skovflåt, fordi flåten i værste tilfælde kan overføre sygdomme til dig. Den mest kendte er Borrelia, som kan give hjernebetæ­ndelse og lammelse, mens andre er Tbe-virus (Tick Borne Encephalit­is) og Ehrlichios­e.

Risikoen for smitte er dog ikke særlig stor, og hvis du opdager og fjerner flåten fra din krop inden for 24 timer, er den endnu lavere.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark