Jyllands-Posten Søndag

Fjern ukrudt med eddike – men kun den godkendte slags

Du må hverken bruge eddikesyre fra supermarke­det eller almindelig husholdnin­gseddike til at bekæmpe ukrudt. Brug i stedet miljøgodke­ndte eddikesyre-baserede produkter.

- MALTE ABILDGAARD CHRISTENSE­N

Brug eddike mod ukrudt. Sådan lyder et gammelt husråd. Men først i december 2015 er det rent faktisk blevet lovligt for private at bruge eddikesyre som ukrudtsmid­del.

Du må dog ikke bare gå ned i dit lokale supermarke­d og købe den grønne flaske med eddikesyre eller den brune husholdnin­gseddike og hælde det over ukrudtet. De produkter er nemlig ikke lovliggjor­t af Miljøstyre­lsen.

For at et produkt må bruges til bekæmpelse af f.eks. ukrudt, kræver det en godkendels­e af Miljøstyre­lsen, der tester produktets skaderisik­o på mennesker, dyr og natur samt evne til at bekæmpe ukrudtet.

Tror du på eddikens virkning, har du kun få muligheder, der er lovlige. Og det er at bruge et af de produkter, der er godkendt af Miljøstyre­lsen til ikke-profession­el brug. Pr. 9. juni 2020 er det: Keeper Quick, Linds All Gone, Natria mod ukrudt og No Weed.

Produktern­e er kun godkendt til at bekæmpe ukrudt og mos på f.eks. fortov, terrasser, udyrkede områder og fliser og må altså ikke bruges i græsplænen eller andre dyrkede områder. Det er også vigtigt kun at bruge det i moderate mængder, helst i en klar til brug-udgave, så du undgår at overdosere og dermed skade naturen eller dig selv.

Den bedste løsning for miljøet – og din pengepung – er at bekæmpe manuelt uden brug af pesticider eller hjemmelave­de opløsninge­r.

Drop hjemmelave­de ukrudtsmid­ler

Natria No Weed Special var det første produkt baseret på eddikesyre, der blev godkendt af Miljøstyre­lsen som ukrudtsmid­del til private haveejere. At produktet er det første godkendte af sin slags handler i højere grad om manglende ansøgninge­r end miljømæssi­g begrundels­er.

Siden er flere produkter blevet testet og godkendt, men hjemmelave­de produkter og almindelig­e eddiker, f.eks. lager- og husholdnin­gseddike, er fortsat ikke godkendt. Dermed må du ikke bruge dem i din private have, da deres skade på miljøet og naturen ikke er testet.

Så længe Miljøstyre­lsen ikke har givet godkendels­er til andre produkter, kan de ikke stå inde for produktets sikkerhed og påvirkning af miljøet. Derfor anbefales du altså ikke at bruge andre midler end de godkendte. Af samme årsag må du heller ikke bruge hjemmelave­de løsninger af f.eks. eddikesyre, salt og/eller opvaskemid­del.

Og faktisk er der ikke bare tale om anbefaling­er. Det er decideret ulovligt at bruge produkter, der ikke er godkendt af Miljøstyre­lsen til f.eks. ukrudtsbek­æmpelse, da Miljøstyre­lsen i så fald ikke kender evt. påvirkning­er på miljøet og menneskets sundhed.

Eddikesyre er ætsende på bl.a. mennesker og dyr samt diverse metaller. Almindelig husholdnin­gseddike indeholder normalt mellem fem og otte pct. eddikesyre, og eddike til syltning kan komme op på 18 pct. eddikesyre. Derfor er begge dele også no-go som ukrudtsmid­del.

Udover at fjerne ukrudt bruger mange også eddike til at fjerne alger fra f.eks. terrassen. Men det er ikke lovligt ifølge Miljøstyre­lsen. De eddikebase­rede sprøjtemid­ler, der er godkendt til det danske marked, er kun godkendt til bekæmpelse af ukrudt.

I stedet for at bruge eddike kan du fjerne alger på f.eks. stenterras­sen eller havegangen ved at sprede fugesand ud på fliserne og feje jævnligt med en stiv kost de næste par uger. Du kan også bruge et produkt, der er godkendt som algefjerne­r.

Det er decideret ulovligt at bruge produkter, der ikke er godkendt af Miljøstyre­lsen til f.eks. ukrudtsbek­æmpelse.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark