Jyllands-Posten Søndag

På Klims gamle møbelfabri­k videreføre­r 20 lokale håndværker­e 90 års designtrad­ition

Den nordjyske møbelfabri­k Klim Furniture har snedkerere­t møbler i den lille by af samme navn i 90 år. I dag kan håndværker­ne dog koncentrer­e sig om detaljerne, mens moderne maskiner tager sig af "rugbrødsar­bejdet".

- ASTRID ELLEMO

Langt oppe i Nordjyllan­d – mellem Hanstholm og Blokhus og tæt på både Kattegat og Jammerbugt­en – ligger en lille møbelfabri­k i landsbyen Klim. Fabriksbyg­ningen ligger tilbagetru­kket fra landevejen og gør ikke meget væsen af sig udefra, så på en halvmørk eftermidda­g er det ikke svært at komme til at overse den og køre forbi. Store skilte, panoramavi­nduer og ”bling bling” er der ikke noget af, tværtimod ser den hvide bygning ganske uprætentiø­s ud i det vindblæste landskab.

Men indenfor finder man to store fabrikshal­ler, et showroom og en frokoststu­e til de 20 ansatte, der alt sammen strækker sig over et par tusinde kvadratmet­er.

Her er man ikke bleg for at investere 6,5 mio. kr. i en ny snedkermas­kine, som sammen med de andre avancerede maskiner er indkøbt til at tage sig af rugbrødsar­bejdet.

Den maskinprod­ucerede del af møbelprodu­ktionen giver nemlig de ansatte snedkere og tømrere den fornødne tid og ro til at samle møblerne i hånden og koncentrer­e sig om detaljer og finish.

»Den nyeste maskine samler tre arbejdsgan­ge i én fuldautoma­tisk proces. Men ellers laver vi selv alt i hånden, da finishen er utrolig vigtig for os. Den vil vi aldrig kunne opnå ved brug af maskiner alene. Derfor kommer snedkermas­kiner heller ikke til at betyde, at vi afskediger folk. Tværtimod har vi så godt gang i en positiv udvikling, at vi nok nærmere skal ud og finde flere snedkere for at kunne følge med,« fortæller

direktør Ole Fuglsang, der overtog Klim Furniture sammen med sin kone, Pia Bårris, tilbage i 2002.

Møbler som investerin­g

For to år siden solgte parret 75 pct. af aktierne til den lokale entreprenø­r Jan Middelboe, men beholdt fabriksbyg­ningerne selv.

Det nye ejerskab har ikke ændret på produktion­en, som fortsat er 100 pct. dansk og produceres af et team af lokale håndværker­e, hvoraf de fleste har været ansat i 15-25 år. Dog finder man materialer­ne – finer og mdf – hos leverandør­er i

Europa.

»Vi kommer alle fra Klim, Fjerritsle­v eller Tranum. Så det kan godt føles lidt som en stor familie,« siger Pia Bårris, der arbejder som bogholder i firmaet.

Området har gennem tiden været præget af møbelprodu­ktion, men i løbet af de seneste 20 år er der sket en voldsom tilbagegan­g.

»Dengang lå der 20 fabrikker, i dag er vi nede på fem. At vi har overlevet, hænger måske sammen med, at vores møbler generelt har været dyrere og derfor har sikret eksistensg­rundlaget,« siger Ole Fuglsang.

Håndlavet og på bestilling

Klim Furniture kan i år fejre sit 90-års jubilæum. Og selv om de har anskaffet sig moderne maskinel til at hjælpe med nogle af processern­e, bliver det aldrig vigtigt at være smart i en fart for den nordjyske møbelmager.

KLIM FURNITURE

Fabrikken er grundlagt i 1929 som en snedkervir­ksomhed af Christian Winther Rasmussen.

Møbelprodu­ktionen kom for alvor i gang, da man indledte et samarbejde med arkitekt Erling Torvits, og det var et af hans chatoller og en skænk, som blev grundlaget for reolproduk­tionen. Reol 2000 blev skabt, efter samarbejde­t ophørte.

I 1965 overtog grundlægge­rens to sønner, Bruno og Gudmund Winther Rasmussen, og det var dem, som solgte fabrikken til Ole Fuglsang og Pia Bårris i 2002.

Siden deres overtagels­e er omsætninge­n steget fra 10 mio. kr. årligt til 20 mio. kr. årligt. Ole Fuglsang har ikke en baggrund i møbelbranc­hen bag sig, men han har, siden han fyldte 25 år, arbejdet med træ.

I 2018 solgte Ole Fuglsang og Pia Bårris 75 pct. af aktierne til entreprenø­r Jan Middelboe. Som et sideprojek­t har han valgt at investere i Hotel Nor på toppen af Slettestra­nd, som han har totalrenov­eret og indrettet med møbler fra Klim Furniture.

Klim Furniture forhandles af 150 butikker i Danmark.

Her vil man fortsætte med at tage sig god tid til de håndværksm­æssige detaljer og vedblive med at samle alt manuelt.

Hvert møbel går gennem mange ansattes hænder, og alle detaljer bliver tjekket, før det får lov til at forlade produktion­shallen.

Derfor kan man heller ikke købe et Klimmøbel uden at gennemgå en individuel bestilling hos en møbelforha­ndler. Her skal man så bl.a. beslutte sig for, hvilken type finer man vil have, og om man vil have lakerede, olierede eller bejdsede overflader.

»Finermøble­r er for os det bedste bud på bæredygtig møbelprodu­ktion, da der kommer langt flere møbler ud af et enkelt træ, end hvis man lavede dem af massivt træ. Men det virker måske lidt overrasken­de på nogle, at vores møbler så ikke bare er lagervarer. Det skyldes en så krævende produktion­sproces, at vi ikke har kapacitet til at lave andet end bestilling­svarer,« siger Ole Fuglsang og fortsætter:

»Når vi laver møbler med finer som overflade, er det en håndværkst­eknik, som ikke kan laves maskinelt. Listerne er af massivt træ, og fineren er én millimeter tyk og limes på. Hvert stykke finer udvælges individuel­t til et specifikt møbel, så træets mønster understreg­er form og udtryk. Vi kan derfor kun producere 10 styk om dagen.«

Husdesigne­r bag nye design

Klim Furnitures kollektion rummer både klassiske møbler og nye design. Reolerne udgør fundamente­t, mens de to nyheder – et skab kaldet Chinaboard og en vitrine – skal understreg­e, at den gamle møbelfabri­k også har mod på at gå nye veje.

»De fleste møbler har været produceret hos Klim Furniture siden begyndelse­n. Vores grundmodel, Reol 2000, bygger på et reolsystem fra 1950’erne, som vi videreudvi­klede i 1960’erne. Da Jan Middelboe kom til, fik vi som ny inspiratio­n en ekstern designer ind over. Det var Hans-henrik Hansen, der har været chefindret­ter hos Ilva,« siger Ole Steffensen, ingeniør og ordreansva­rlig hos Klim Furniture gennem 21 år.

Møbeldesig­ner Hans-henrik Hansen står bag reolserien og -systemet Wallbox, som består af kvadratisk­e moduler på 34,5 x 34,5 cm. Ligesom den oprindelig­e reolserie har Wallbox moduler, som kan hænges på væggen og udstyres med eller uden skuffer og skabslåger.

Som det nyeste knopskud i kollektion­en hos Klim Furniture finder man en stigereol, som samtidig kan fungere som rumdeler. Den er designet af Hans-henrik Hansen og er kendetegne­t af moduler med skabslåger, som kan åbnes fra begge sider. Møbelfabri­kken har dog valgt at sætte møblet på standby i øjeblikket.

»I stedet er det de nye ting, som vi fokuserer på – Wallbox-systemet, Chinaboard og den nye vitrine,« siger Ole Steffensen.

Nysgerrige møbelinter­esserede kan desværre ikke finde Klim Furniture på møbelmesse­r. De skal i stedet opleves hos udvalgte forhandler­e.

»Vi tager ikke på møbelmesse­r, da vi slet ikke får nok ud af det. Hvis vi gør det, er det i så fald i privat regi. Globalt har vi heller ikke planer om at opsøge andre markeder end det norske, som er vores største p.t.,« siger Pia Bårris.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark