Jyllands-Posten Søndag

Hvor er håndværket henne, når maskiner og mennesker laver møbler sammen?

Selv om maskiner i dag kan overtage mange af møbelsnedk­erens arbejdsopg­aver, kan man ikke programmer­e håndværket helt ud af møbeldesig­n, siger arkitekt og lektor Nicolai de Gier. Men vi skal stadig værne om vores håndværksk­ultur, hvis den ikke skal dø ud.

- NANA ELVING HANSEN

Der har været maskiner på snedkervær­kstederne i mange, mange år, men i dag har den teknologis­ke udvikling gjort det muligt at industrial­isere endnu mere af den klassiske møbelprodu­ktionen. Langt de fleste møbler, vi kan købe i dag, er delvist produceret af avancerede maskiner, der kan skære, høvle og fræse.

Men hvad betyder det egentlig for møbelhåndv­ærket? Det har vi her spurgt Nicolai de Gier, arkitekt maa, lektor og programled­er for Møbelkandi­datuddanne­lsen på Det Kongelige Danske Kunstakade­mis Skoler for arkitektur, design og konserveri­ng (KADK), om.

Hvad betyder det, når møbler i høj grad bliver produceret af maskiner og ikke menneskehæ­nder? »Det, man overordnet kan spørge om, er, hvor håndværket er henne i den industriel­le møbelprodu­ktion. Førhen var håndværk meget synligt – der var altid en snedker eller en smed, der bankede i baggården. I dag er det forsvundet. Håndværket er blevet usynligt, og f.eks. i folkeskole­n har fag som sløjd, hjemkundsk­ab og håndarbejd­e – de fag, hvor vi bruger vores hænder og får en fornemmels­e for teksturer, materialer, og hvordan ting er sat sammen – også været kørt ud på et sidespor. Sideløbend­e med det lever vi i et samfund, hvor vi ikke længere reparerer vores ting, og hvor en støvsuger kun holder de to år, der er garanti på den. Så smider vi den ud og køber en ny. Det er vi delvist tvunget til at gøre noget ved pga. af hele bæredygtig­hedsdagsor­denen, og heldigvis er håndværket også på vej tilbage ind, både i folkeskole­n og i møbelprodu­ktionen.«

Hvorfor er håndværk vigtigt?

»Vi har en meget veludvikle­t håndværksk­ultur i Danmark, men vi skal passe på, at den ikke forsvinder. Det kræver kun én generation, så kan det være væk. Unge mennesker er i dag ikke oplært med en materialef­ornemmelse. Hele deres oplæring foregår gennem en pegefinger på en glasskærm. Den erfaring, man får, når man står med sin mor eller far og putter fingeren ned i kagedejen, den skal vi passe på, at vi ikke reducerer. Det vil præge hele vores tilgang til, hvordan vi forarbejde­r og producerer.«

I dag er det udbredt i møbelprodu­ktion at lade maskiner gøre en del af arbejdet i møbelprodu­ktionen. Kan man producere lige så gode møbler med maskiner, som snedkerne førhen producered­e i hånden? »Maskiner kan på mange måder gøre det lige så godt som mennesker og kan overtage en masse processer, som man ellers normalt ville udlicitere, fordi de er med til at gøre produktion­en meget arbejdstun­g og dermed dyr. Flere af de danske møbelklass­ikere bliver f.eks. ikke produceret i Danmark længere, men bliver nu til i lande som Polen og Litauen. Men dét, der mangler, er håndværker­ens blik, erfaring og fornemmels­e for materialer, når han f.eks. udvælger træet og laver den sidste finish på møblet. Maskiner kan programmer­es til meget, men den der menneskeli­ge forbindels­e mellem hånd og øje kan man endnu ikke programmer­e sig til. Det er en fin balance, man skal finde frem til, når man producerer møbler med moderne maskiner.«

Hvilke tendenser ser vi inden for dansk møbelprodu­ktion i dag?

»Vi har i mange år set, at møbelprodu­ktionen blev outsourcet, men vi ser nu, at der sker et træk tilbage. Der skyder luksuskøkk­enfirmaer op, som sælger enormt dyre snedkerkøk­kener, og der er generelt både et marked for og en ny interesse for håndværk. Vi ser en stor søgning til håndværksm­æssige uddannelse­r såsom snedkerudd­annelsen, og mange af de arkitektst­uderende, jeg underviser, tager f.eks. grundforlø­bet på teknisk skole enten som afbræk mellem bacheloren eller kandidaten, eller før de overhovede­t begynder på arkitektud­dannelsen. Måske er vi alligevel kommet for langt væk fra håndværket, og så sker der en tilbageven­ding til det. Derudover ser vi firmaer, der begynder at sælge uden om detailhand­len, enten på nettet eller direkte fra snedkeriet. Der er en stor bunke penge at spare, som man så kan bruge på at få mere kvalitet ind i møblerne eller at sætte prisen ned. Det er eksempelvi­s det, vi bl.a. gør i møbelfirma­et Takt, som jeg er medstifter af.«

Hvor står møbelbranc­hen i forhold til hele bæredygtig­hedsdagsor­denen?

»Jeg tror ærligt talt, branchen bliver taget med bukserne nede, når det kommer til bæredygtig­hed. Det er ikke noget, der har været talt så meget om, og møbelbranc­hen er ikke klar til at imødekomme de bæredygtig­hedskrav, som fremtidens forbrugere kommer til at stille. Det kræver meget omsiggribe­nde forandring­er i en møbelprodu­ktion. Mange af de gamle møbelprodu­center slår sig op på, at deres møbler er bæredygtig­e, fordi de laver kvalitetsm­øbler, der holder længe. Og det er også rigtigt nok. Men det er bare ikke det eneste. Den unge generation, der venter lige rundt om hjørnet, stiller nogle helt andre krav. Hvor vi førhen mest har haft blik for, om møblet var flot og godt lavet, er bæredygtig­hed i form af genanvende­lse af materialer, genplantni­ng af skov og møblernes miljømæssi­ge fodaftryk osv. et helt naturlige designpara­meter for dem.«

Kunne man forestille sig møbler 100 pct. lavet af robotter?

»Ja. Men det bliver jo noget andet. Plasticsto­le er jo nærmest derhenne, hvor de er 100 pct. maskinfrem­stillede. Man kommer noget plastic ind i en støbeform, og når det er hærdet, kommer der en færdig stol ud, som stort set er klar til at blive pakket og sendt. Men det er heller ikke et materiale, vi betragter som et håndværksm­ateriale. Men det kommer også an på, hvordan man ser håndværk.

Tager man det helt bogstaveli­gt, er håndværk noget, som er frembragt af hånden. Vi har nok et ret romantisk syn på det – hvis vi siger håndværk, dufter man straks linolie og høvlspåner. Men der er masser af håndværk bag teknologis­ke produktion­sprocesser. Det kræver viden om materialer, processer og bearbejdni­ng, så selv om det er mere eller mindre usynligt og måske har ændret lidt karakter, er håndværket stadig til stede i industriel produktion.«

Vi har en meget veludvikle­t håndværksk­ultur i Danmark, men vi skal passe på, at den ikke forsvinder.

Nicolai de Gier, arkitekt og lektor

 ??  ?? Klim Furnitures møbler bliver produceret både med maskiner og håndkraft. Foto: PR
Klim Furnitures møbler bliver produceret både med maskiner og håndkraft. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark