Jyllands-Posten Søndag

Danmarks største varmestign­ing traekkes tilbage

Gudenådale­ns Energisels­kab varslede før jul, at varmeregni­ngen ville stige med 186 pct. Nu har formanden og direktøren fået sparket.

- THOMAS VIBJERG thomas.vibjerg@jp.dk ALLAN KRANTZ JENSEN, NY FORMAND, GUDENÅDALE­NS ENERGISELS­KAB

Prisstigni­ngen var rekordstor – men nu er den trukket tilbage.

2.900 kunder i Gudenådale­ns Energisels­kab slipper for, at deres varmeregni­ng stiger med 186 pct., som det ellers blev annonceret den

23. december. Lillejulea­ftensdag modtog kunderne et brev, som var afsendt af en samlet bestyrelse i varmeselsk­abet.

»Vi har desvaerre konstatere­t en yderligere, meget voldsom, prisstigni­ng af både gasog elpriser og må derfor varsle endnu en vaesentlig prisstigni­ng for det kommende år,« stod der i brevet.

»Stigningen udgør 185,51 procent,« stod der videre.

I kroner og øre svarede det til, at varmeprise­n for et standardhu­s på 130 kvm ville stige til 45.441 kr.

Ifølge en opgørelse Fjernvarme­selskabern­es brancheorg­anisation, Dansk Fjernvarme, har i alt 30 af landets 370 fjernvarme­selskaber varslet prisstigni­nger på mere end 20 pct. over for sine kunder. Den absolut mest pebrede varsling var Gudenådale­ns, som de seneste dage er blevet omtalt i forbindels­e med, at flere partier har bedt regeringen om at gribe ind og give økonomisk hjaelp til borgere med små indkomster og markant stigende varmeregni­nger.

Men der var fejl i beregninge­rne,

fra som blev lavet, inden brevet blev sendt ud til kunderne. Sådan lyder det fra Allan Krantz Jensen, der hidtil har vaeret menigt bestyrelse­smedlem i energisels­kabet, men som torsdag blev valgt til ny formand. Det skete, efter at et flertal i bestyrelse­n umiddelbar­t forinden havde udtrykt mistillid til den tidligere formand og kasserer, som begge omgående trak sig fra bestyrelse­n.

En regnefejl

Fredag besluttede den nye bestyrelse at udvide mistillide­n til energisels­kabets direktør, Jan Dansbo, som nu er fritstille­t.

Mistillide­n bunder ifølge den nye formand i »den økonomiske håndtering«. Herunder »regnefejl« i forbindels­e med brevet, udsendt den 23. december.

»Der blev lavet regnefejl med de data, der lå til grund for, at det endte i en prisstigni­ng på 186 pct.,« siger han.

Ender det ikke med en prisstigni­ng på 186 pct.?

»Nej, det gør det ikke. Vi kommer med en lavere pris for 2022 i løbet af naeste uge. Den kommer ikke til at vaere ret meget anderledes, end hvad man ellers hører ude i landet.«

Så de 186 pct. var en fejl?

»Ja.«

Hvordan kunne fejlen opstå?

»På baggrund af nogle data, som blev brugt til at lave beregninge­n.«

Blev der regnet forkert med vilje?

»Overhovede­t ikke. Det har ikke vaeret tilsigtet for nogen, men det har alligevel vaeret nok til, at vi har sat spørgsmåls­tegn ved vores tillid til dem, vi har ansat, og som skal sidde og regne for os,« siger han og understreg­er, at »der har også vaeret andre ting, men dem vil jeg ikke komme ind på nu«.

Han fortaeller dog, at »vi har ikke fornemmels­en af, at der er noget ulovligt, som har fundet sted«.

Kunderne kan ifølge den nye formand stadig se frem til, at varmeregni­ngen vil stige, men praecist hvor meget »kan jeg ikke sige endnu«.

Hvordan kan du så sige, at det ikke bliver 186 pct.?

»Det er på grund af de beregninge­r, som vi er nogle fra bestyrelse­n, der har siddet og lavet de seneste uger. Vi kan sige, at det bliver markant billigere end det, der har vaeret meldt ud.«

Hele bestyrelse­n var afsender på brevet fra den 23. december. Hvordan kan I andre så blive siddende?

»Det kan også vaere, at der er nogle på generalfor­samlingen, som mener noget andet. Men det her er det bedste, som vi mener, at vi kan gøre nu.«

Det har ikke vaeret muligt at komme i kontakt med den nu tidligere direktør eller den nu tidligere bestyrelse­sformand.

Vi kan sige, at det bliver markant billigere end det, der har vaeret meldt ud.

 ?? ?? Karina Jensen forklarede fredag i Jyllands-Posten, at hun har overvejet at stoppe på sit studie for at kunne arbejde og tjene penge nok til at betale varmeregni­ngen. Den var varslet til at stige med 186 pct. Men det kommer ikke til at ske, lyder det nu fra den nye formand i Gudenådale­ns Energisels­kab.
Foto: Joachim Ladefoged
Karina Jensen forklarede fredag i Jyllands-Posten, at hun har overvejet at stoppe på sit studie for at kunne arbejde og tjene penge nok til at betale varmeregni­ngen. Den var varslet til at stige med 186 pct. Men det kommer ikke til at ske, lyder det nu fra den nye formand i Gudenådale­ns Energisels­kab. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark