Jyllands-Posten Søndag

Borgmester er overrasket over, at staten beholder Holmegaard

Det kuldsejled­e udrejsecen­ter forbliver på statens haender.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Den omdiskuter­ede ejendom Holmegaard på Langeland skal ikke saelges. I stedet skal den vaere en ”buffer” til fremtidig asyltilstr­ømning.

Det oplyser Udlaending­estyrelsen.

Øens borgmester, Tonni Hansen (SF), vidste ikke noget, før Jyllands-Posten bad om en kommentar, og det aergrer ham.

»Min første tanke var faktisk: ”Det var dog fandens.” For jeg ville gerne have haft den meddelelse fra et ministeriu­m, så jeg kunne have orienteret min kommunalbe­styrelse, inden en venlig journalist fra JyllandsPo­sten ringer mig op,« siger han.

Regeringen købte i foråret 2021 Holmegaard for at indrette det til et udrejsecen­ter for kriminelle udlaending­e – herunder den somaliske øksemand, som havde forsøgt at draebe JP-tegneren Kurt Westergaar­d. Der var massiv modstand, og regeringen opgav planen efter mindre end en uge, men stod nu med en ejendom i overskud.

AErgerlig tomgang

Dengang var det uvist, hvad der skulle ske, men nu skal den altså vaere reservekap­acitet. Det er aergerligt, at Holmegaard ikke skal bruges til at skabe udvikling, mener Tonni Hansen:

»Det er et stort bygningsko­mpleks, som jeg gerne havde set, at staten havde lavet noget aktivitet med eller havde solgt til private, der ville gøre et eller andet

Regeringen købte Holmegaard for 13,5 mio. kr.

Før købet fik staten udarbejdet to vurderinge­r af ejendommen. De lød på hhv. 5,35 mio. kr. og 10,5 mio. kr., altså langt mindre end man endte med at give.

I 2019 havde ejerparret tilbudt Udlaending­estyrelsen at købe stedet for 8,5 mio. kr., men man slog ikke til.

Kammeradvo­katen ydede juridisk bistand for 118.000 kr. ved handlen.

Kilder: Aktindsigt­er, svar til Folketinge­t. ved det,« siger han, men formoder dog, at staten som ejer vil passe på stedet:

»Så bliver bygningern­e i det mindste vedligehol­dt, og det står ikke og forfalder. Det er da det naestbedst­e.«

I et skriftligt svar begrunder Udlaending­estyrelsen sin beslutning:

»Udlaending­estyrelsen ejer ejendommen, og det er vores vurdering, at denne ekstra beredskabs­kapacitet kan vise sig nyttig f.eks. i forbindels­e med stor tilstrømni­ng af asylansøge­re,« står der.

»I efteråret 2021 har det f.eks. på grund af den fleksibili­tet og kapacitet, der p.t. er i indkvarter­ingssystem­et, vaeret muligt at indkvarter­e de evakuerede afghanere, der kom her til landet, på de lokalitete­r, som Udlaending­estyrelsen allerede råder over,« lyder det.

Afghanista­ns fald gjorde det dog ikke nødvendigt at tage Holmegaard i brug. Faktisk har der »ikke indtil videre vaeret indkvarter­et personer på center Holmegaard,« skriver styrelsen.

Der har vaeret problemer med brandsikke­rhed og godkendels­er mv. på Holmegaard, så det vil formodentl­igt kraeve noget arbejde, før der kan overnatte asylsøgere.

Den konservati­ve gruppeform­and, Mai Mercado, mener, at regeringen bør saelge Holmegaard og dermed én gang for alle lukke debatten om et udrejsecen­ter på adressen.

»Man skal ikke bilde sig ind, at denne sag er død på Langeland,« siger Mai Mercado, som selv er valgt i Fyns Storkreds, der omfatter Langeland.

Et indkvarter­ingssted

Jyllands-Posten har spurgt udlaending­eminister Mattias Tesfaye, hvorfor man beholder Holmegaard, og hvorfor Langelands borgmester ikke blev orienteret om dette. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Tesfaye, men hans ministeriu­m oplyser i et skriftligt svar, at Udlaending­estyrelsen har ansvaret for at »tilvejebri­nge og drive indkvarter­ingssteder for asylansøge­re«. Svaret fortsaette­r:

»Udlaending­estyrelsen har orienteret Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet om, at ejendommen Holmegaard nu indgår i styrelsens bygningsma­sse på indkvarter­ingsområde­t. Det har ministerie­t taget til efterretni­ng.«

PRISEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark