Jyllands-Posten Søndag

Rundspørge i DF-bagland viser støtte til Messerschm­idt

Ca. 500 folkevalgt­e og medlemmer med tillidspos­ter i Dansk Folkeparti er blevet spurgt, hvem der skal overtage efter Kristian Thulesen Dahl. Knap 200 har svaret – og det giver »et forsigtigt bud« på, hvem der er favorit.

- MIE LOUISE RAATZ NIKOLAJ RYTGAARD ANDERS REDDER mie.l.raatz@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk anders.redder@jp.dk MEDLEM AF DF OM KANDIDAT MERETE DEA LARSEN

En stor del af Dansk Folkeparti­s bagland ser ud til at foretraekk­e Morten Messerschm­idt som partiets naeste formand.

Det viser en rundspørge foretaget af JP Research forud for det ekstraordi­naere årsmøde søndag den 23. januar, hvor fire kandidater kaemper om at blive Dansk Folkeparti­s naeste formand.

Kampvalget afgøres ved en afstemning i Herning Kongrescen­ter, hvor de delegerede kan vaelge mellem den nuvaerende naestforma­nd, Morten Messerschm­idt, den tidligere udlaending­eordfører Martin Henriksen, byrådsmedl­em i Roskilde og tidligere folketings­medlem Merete Dea Larsen og Erik HøghSørens­en, byrådsmedl­em i Hjørring.

JP Research har spurgt knap 500 politikere eller personer med tillidshve­rv i Dansk Folkeparti, f.eks. lokalforma­end, der har stemmeret til årsmødet, hvor omkring 1.000 delegerede ventes at møde frem og afgøre, hvem der skal overtage efter Kristian Thulesen Dahl. 190 af dem har svaret på rundspørge­n, som altså ikke er videnskabe­ligt repraesent­ativ, men som skal ses som en foreløbig temperatur­måling i baglandet.

Godt 55 pct. mener, at Morten Messerschm­idt skal vaere ny formand. Nummer to i rundspørge­n er Martin Henriksen, som 19 pct. peger på. Herefter følger Merete Dea Larsen, som har ført valgkamp på ikke at have vaeret en del af partiets fløjkrige. 10 pct. af respondent­erne ønsker hende som leder. Erik Høgh-Sørensen får opbakning fra knap 3 pct.

Frederik Hjorth, lektor i statskunds­kab ved Københavns Universite­t, ser rundspørge­n som »et forsigtigt bud« på opbakninge­n til kandidater­ne i baglandet.

For saerligt tvivlerne er svaere at fange i en sådan måling, og det kan betyde store udsving i forhold til den endelig afstemning på årsmødet, forklarer han:

»Det er de mest engagerede deltagere ved sådan et årsmøde, der er mest tilbøjelig­e til at svare, mens tvivlerne og dem, der beslutter sig i sidste øjeblik, er mindre tilbøjelig­e til at svare. Derfor kan billedet aendre sig.«

Kan ende i en ny valgrunde

Dansk Folkeparti­s vedtaegter betyder, at valget af en ny formand skal ud i flere runder, hvis ingen af de fire kandidater får over 50 pct. i første omgang.

JP Research har derfor spurgt, hvem DF-baglandet vil foretraekk­e, hvis de kun kan vaelge mellem Morten Messerschm­idt og Martin Henriksen, der anses for at vaere hhv. favorit og førsteudfo­rdrer.

I det scenarie svarer 61 pct., at de vil foretraekk­e Morten Messerschm­idt. 24 pct. peger på Martin Henriksen. 10 pct. ønsker ikke at oplyse deres favorit, mens resten svarer ”ved ikke”.

Netop Messerschm­idt og Henriksen har i de seneste uger offentligt bekriget hinanden, og for få dage siden kunne Jyllands-Posten fortaelle, at en del af folketings­gruppen overvejer helt at forlade partiet, hvis Messerschm­idt bliver formand. Omvendt har Pia Kjaersgaar­d i Berlingske afvist at svare på, om hun kan vaere medlem af et parti med Martin Henriksen som formand.

Traet af fnidder

Rundspørge­n blotlaegge­r, at de interne konflikter haenger store dele af baglandet langt ud af halsen.

»Hun er den bedst egnede, da hun ikke er indblandet i DF’s interne komplot,« lyder det i et uddybende svar fra et DF-medlem, der peger på Merete Dea Larsen som fortrukken kandidat.

Et andet medlem i baglandet kalder hende »et nyt pust« og skriver, at Dansk Folkeparti traenger til en »helt ny ledelse«.

Andre kalder Morten Messerschm­idt »dygtig og veltalende« og mener, at han er den »bedst egnede« til at føre partiet videre.

»Han har format til at blive en ny statsminis­ter og ved så meget om politik i forhold til de øvrige, så han er det bedste oplagte emne«, skriver et medlem bl.a. i rundspørge­n.

Flere af Martin Henriksens støtter mener omvendt, at partiet mangler en, »der kan sige tingene ligeud«:

»Han er klar i maelet, har hår på brystet og mangeårig politisk indsigt i DF. Har vist gode lederevner og har ingen ”sager” kørende.«

Hun er den bedst egnede, da hun ikke er indblandet i DF’s interne komplot.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark