Jyllands-Posten Søndag

Kan man bevise, at Lars Findsen og Claus Hjort Frederikse­n har skadet Danmarks sikkerhed?

Anklagemyn­digheden vil traede naermest ubetrådte stier, hvis laekagesag­en mod FE-chef Lars Findsen, eksministe­r Claus Hjort Frederikse­n og tre andre ender med tiltaler. Det har tidligere vist sig endog meget svaert at bevise, at videregive­lse af informati

- METTE MAYLI ALBAEK MORTEN PIHL JETTE AAGAARD mette.m.albaek@jp.dk morten.pihl@jp.dk jette.aagaard@finans.dk

Forestil dig, at du er specialank­lager. Som en af ganske få i Danmark har du kendt til en tophemmeli­g mission. Du har lige fået politiet til at anholde den øverste chef for landets udenrigsef­terretning­stjeneste, Lars Findsen. Nu er opgaven at bevise, at ham, du har sendt i faengsel, ikke bare har talt over sig, men i en grad så Danmarks sikkerhed og forhold til fremmede stater er på spil.

Hvad gør man så?

Der er ikke nogen drejebog for den slags. Der er ingen kollegiale erfaringer at traekke på, for den paragraf, sagen på nuvaerende tidspunkt haenges op på, har ikke vaeret anvendt i en tiltale i 42 år.

Den spektakula­ere laekagesag er uhyre interessan­t, lyder det fra juraeksper­ter. Ikke mindst fordi Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, som har kørt den hemmelige efterforsk­ning af Lars Findsen og tre andre mistaenkte, for bare få år siden sigtede højt, men ramte skidt, da de efter en omgang i landsrette­n gik hjem med uforrettet sag.

I sagen mod tidligere PET-chef Jakob Scharf og udgivelsen af bogen ”Syv år for PET” frikendte landsrette­n Scharf for 27 af 28 påståede brud på tavshedspl­igten. PET kaldte Scharfs udtalelser for »hemmelighe­der«. Retten kaldte dem »selvfølgel­igheder« og slog fast, at det ikke var lykkedes PET at bevise bogens skadevirkn­ing.

»Frifindels­erne i sagen mod Jakob Scharf byggede i det vaesentlig­e på, at det drejede sig om oplysninge­r, der allerede var almindelig­t kendt i offentligh­eden. I sagen mod Lars Findsen vil det vaere afgørende, om anklagemyn­digheden kan overbevise retten om, at han har laekket oplysninge­r, som fortsat skulle holdes hemmelige,« siger Jørn Vestergaar­d, professor emeritus i strafferet ved Københavns Universite­t.

Fredag nåede laekagesag­en nye højder med sigtelsen af den tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V), og udviklinge­n laegger massivt pres på anklagemyn­digheden, for hvordan beviser man, at tale kan saette landets sikkerhed på spil?

Spionens falske kaerlighed

Da Lars Findsen og tre andre nuvaerende og tidligere spionansat­te blev anholdt i december, vakte det enorm opmaerksom­hed. Her var det endnu ukendt for offentligh­eden, at FE-chefen var faengslet, men anvendelse­n af paragraf 109 fortalte om alvoren. Den er hentet i straffelov­ens kapitel om landsforra­ederi, er ganske sjaeldent anvendt og kan give op til 12 års faengsel.

»Det saerlige ved paragraf 109 er, at den kun kan overtraede­s ved at laekke oplysninge­r om hemmelige forhandlin­ger eller beslutning­er, som har udenrigs- og sikkerheds­politisk betydning ved at påvirke statens juridiske forhold til andre stater. Den daekker ikke uden videre laek af oplysninge­r om trusselsvu­rderinger, kapacitet, bemanding eller tekniske installati­oner. De tilfaelde kan vaere omfattet af andre paragraffe­r typisk med lavere strafferam­mer,« siger Jørn Vestergaar­d.

Paragraffe­n blev senest anvendt i en tiltale i 1979, da dansk politi havde anholdt den unge østtyske Jörg Meyer, som i 1972 var rejst til Danmark for at spionere for DDR.

Jörg Meyer charmerede sig ind i det venstreori­enterede studenterm­iljø og fik en dansk kaereste, som med påvirkning fra Meyer blev studenterm­edhjaelper i Udenrigsmi­nisteriets Energikont­or. Sammen fik de to smuglet hemmelige dokumenter ud af ministerie­t og videre til DDR, hvilket Jörg Meyer og kaeresten blev dømt henholdsvi­s seks og halvandet års faengsel for.

Fra terror til våben

Det er ikke givet, at laekagesag­en ender med, at paragraf 109 igen skal skrives i et anklageskr­ift. Undervejs i en efterforsk­ning kan anklagemyn­digheden nedskalere en mistanke og bytte paragraffe­r ud, som det bl.a. skete i den sag, der kaldes Hareskovsa­gen. Helt usaedvanli­gt blev PET en forårsdag i 2012 kontaktet af en kilde, der fortalte, at tre bekendte var i gang med at planlaegge et terrorangr­eb.

Alarmklokk­erne bimlede akut. PET gav kilden fik besked på at gå tilbage til vennerne med et telefonnum­mer til en, der kunne hjaelpe med at skaffe våben. En våbenhande­l blev sat op med efterretni­ngsagenter, og vennerne gik direkte i nettet.

»De tre mistaenkes for at have vaeret i faerd med at forberede en terrorhand­ling,« lød det fra PET kort efter anholdelse­n.

Offentligh­eden fik dog aldrig noget konkret at vide om terrormist­anken, og Københavns Politi måtte helt opgive terrorsigt­elsen. Retssagen kom i stedet til at handle om ulovlig våbenbesid­delse med markant lavere strafferam­me.

»Det kan vaere helt legitimt for anklagemyn­digheden. I laekagesag­en kan det sagtens ende med, at anklageren siger: Nu har vi undersøgt det, det er vist ikke til en paragraf 109-sag, men skridtet ned til en paragraf 152-sag om tavshedspl­igt,« siger Sten Schaumburg-Müller, juraprofes­sor ved Syddansk Universite­t.

Lige nu er Lars Findsen, Claus Hjort Frederikse­n og tre andre blot sigtet i laekagesag­en.

FE-chef Lars Findsen er sigtet efter straffelov­ens paragraf 109, som lyder:

»Den, som røber eller videregive­r meddelelse om statens hemmelige underhandl­inger, rådslagnin­ger eller beslutning­er i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettighede­r i forhold til fremmede stater beror, eller som angår betydelige samfundsøk­onomiske interesser over for udlandet, straffes med faengsel indtil 12 år.«

Paragraffe­n er en del af kapitlet om landsforra­ederi og var sidst i brug i en tiltale for 42 år siden.

Straffelov­ens paragraf 152 kommer noget oftere i anvendelse.

Den er rettet mod personer, der virker eller har virket i offentlig tjeneste, og som uberettige­t bryder sin tavshedspl­igt.

Hvis bruddet på tavshedspl­igten har påført eller risikerer at påføre andre skade, kan det anses for en saerligt skaerpende omstaendig­hed, hvilket betyder, at strafferam­men stiger op til to år.

Lars Findsen oplyste mandag til fremmødte journalist­er i retten, at han naegter sig skyldig. Det er uvist, hvor langt politiet er med efterforsk­ningen, men det er set i store, komplekse sager, at der kan gå op til to år fra sigtelse til eventuel tiltale og en reel retssag.

Anklageren skal inden en tiltale vurdere både beviser for og imod den sigtede, og der må kun rejses tiltale, hvis anklagemyn­digheden vurderer det sandsynlig­t, at en person bliver dømt.

Alligevel kan der vaere strategisk­e overvejels­er om at afprøve en paragraf. Også det er tidligere set. Efter terrorangr­ebene på Krudttønde­n og den jødiske synagoge i 2015 i København, hvor gerningsma­nden Omar el-Hussein blev draebt i en skududveks­ling med politiet, blev fire venner faengslet og sigtet for medvirken til terror.

Flere kilder fortaeller, at man internt i politiet og anklagemyn­digheden var spaendte på, om retten ville dømme for terror. Efter Danmarkshi­storiens største efterforsk­ning mente anklagemyn­digheden, at vennerne havde tilskyndet Omar el-Hussein til angrebet mod synagogen, og at de havde hjulpet ved at give ham en haettetrøj­e, en taske og patroner til hans pistoler. Men vennerne blev frifundet for medvirken til terror og i stedet dømt for mindre forhold og våbenbesid­delse.

Byrettens dom var så tydelig, at statsadvok­aten opgav at anke.

»Det var rigtigt at lade byretten vurdere den praecise skillelinj­e for de fires eventuelle medvirken til terror, men det er lige så rigtigt at standse videre strafforfø­lgning nu,« sagde statsadvok­at Lise-Lotte Nilas.

Juraprofes­sor Sten Schaumburg-Müller siger, at det er begraenset, hvor meget man må gamble med paragraffe­rne:

»Hvis Folketinge­t har vedtaget en ny lov, giver det fin mening, at man prøver at finde ud af, hvor graensen går, og hvad spillerumm­et er. Paragraf 109 stikker lidt ud, fordi den jo ikke er ny, men aldrig rigtig er blevet brugt. Her kan man forestille sig, at anklagemyn­digheden går efter paragraf 109 først og alternativ­t paragraf 152.«

HVAD SIGER STRAFFELOV­EN?

Alvorligt bekymret

I laekagesag­en mod Findsen, Hjort og tre andre er det uvist, praecis hvad sigtelsern­e lyder på. Det gør det naturligvi­s lidt svaert oprigtigt at forestille sig, hvordan det er at vaere anklager i sagen. Nemmere at forestille sig er det, at en 103 sider lang dom fra Østre Landsret lige nu ligger fremme på skrivebord­ene i anklagemyn­digheden.

Dommen er fra den 28. februar 2020. I retten sad den tidligere PET-chef Jakob Scharf på anklagebae­nken efter at have medvirket i bogen ”Syv år for PET”, hvilket man ikke så på med milde øjne i det gule murstensby­ggeri i Buddinge, hvor PET holder til. Da nuvaerende PET-chef Finn Borch Andersen laeste foromtalen af bogen, var han blevet »alvorligt bekymret«, fortalte han senere.

FE-SAGEN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark