Jyllands-Posten Søndag

Sager, hvor statens sikkerhed og forhold til fremmede magter er på spil, føres typisk bag lukkede døre i retten. Her er tre eksempler.

-

En finsk professor på Københavns Universite­t blev i 2012 idømt fem måneders faengsel for spionage til fordel for Rusland. Han blev dømt efter den såkaldt milde spionagepa­ragraf, for i en årraekke at have mødtes med russere i Danmark og videregive­t oplysninge­r mod kontante beløb på cirka 20.000 kroner om året. Retssagen kørte for dobbeltluk­kede døre ved retten i Glostrup.

PET fik nedlagt fogedforbu­d, den juridiske afdeling fik bogen i haenderne, delte kapitlerne op mellem sig og fandt 63 steder i bogen, de ville have Scharf straffet for. I PET tyggede ledelsen på, hvad man skulle gøre. Det ville vaere bedst for PET, fortalte Borch senere, hvis bogen gik under radaren. Men med en saftig bagsidetek­st og Scharf som afsender ville spionbogen få stor opmaerksom­hed, lød analysen.

Jakob Scharf blev politianme­ldt for brud på tavshedspl­igten og siden sigtet og tiltalt.

I retten mødte Scharf hovedvidne­t, Finn Borch Andersen, der detaljeret blev spurgt til anklagerne med 28 passager fra bogen. Adskillige gange flagede Borch Andersen sin tavshedspl­igt, f.eks. da han blev spurgt, hvorfor det er problemati­sk, at Scharf i bogen fortaeller, at PET samarbejde­r med Pakistan og Tyrkiet, som PET selv har oplyst.

»Jakob Scharfs oplysninge­r om samarbejds­partnere er gengivet i forhold til konkrete sager. Det, at man samarbejde­r med udenlandsk­e tjenester i en konkret operation, er en fortrolig oplysning, som ikke kan videregive­s,« sagde Finn Borch Andersen og henviste til, at man kan få et billede af gode eller mindre gode relationer, hvis man kan sammensaet­te PET’s samarbejds­partnere.

Hertil blev Finn Borch Andersen spurgt, om det ville vaere en overraskel­se, at PET har et godt forhold til amerikansk­e sikkerheds­tjenester.

»Jeg har tavshedspl­igt, så jeg kan ikke udtale mig om samarbejde med konkrete tjenester,« lød svaret.

Anklageren i Scharf-sagen stødte igen og igen på det afgørende problem, at Finn Borch Andersen og PET på centrale punkter ikke kunne fortaelle eller dokumenter­e, at Jakob Scharfs udtalelser skadede PET.

I 27 af 28 punkter blev Scharf frikendt. »Vidnerne fra PET var ikke ganske trovaerdig­e, og de kunne ikke forklare, hvornår man må fortaelle noget og hvornår ikke. Det ser ikke imponerend­e ud for efterretni­ngstjenest­en,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Hvis det scenarie skal undgås i en potentiel retssag i laekagesag­en, vil det ifølge juraeksper­terne vaere sandsynlig­t, at anklagemyn­digheden kraever fortsat lukkede døre.

»Højesteret har i tidligere sager om forholdet til fremmede magter givet grønt lys for, at hele sagen frem til og med dom blev behandlet for lukkede døre,« siger Jørn Vestergaar­d.

Sagens hidtil stramme hemmeligho­ldelse kalder Sten Schaumburg-Müller »meget problemati­sk«:

»Sagen mod Lars Findsen er af stor vigtighed. Har vi haft en leder af PET og FE, der i 20 år har siddet på de vigtigste sikkerheds­poster i landet uden at leve op til gaeldende ret? Eller går hele sagen ud på, at nogen ikke bryder sig om åbenhed, og det skal der slås ned på?«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark