Jyllands-Posten Søndag

Trafikfors­kere mener, at broprojekt til 7 mia. kr. kan gøres langt billigere

Den aftalte forbindels­e over Limfjorden er en dårlig og alt for dyr løsning, lyder det fra flere trafikfors­kere. De kommer i 11. time i stedet med et forslag om en forbindels­e, der ikke går over øen Egholm i Limfjorden, og som er ca. 2,5 mia. kr. billiger

- LARS FROM lars.from@jp.dk MOGENS FOSGERAU, PROFESSOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Da et bredt flertal på Christians­borg i juni sidste år besluttede at bruge 160 mia. kr. på nye veje, broer, tunneller og jernbaner frem mod 2035, var det dyreste af alle projekter en ny tredje Limfjordsf­orbindelse til ca. 7 mia. kr.

Det projekt er politikern­e nu i fuld gang med at realisere og har netop afsluttet den offentlige høring forud for en egentlig anlaegslov for den nye forbindels­e over Limfjorden. En forbindels­e, der bl.a. skal gå henover øen Egholm, hvilket mange borgere i Aalborg er modstander­e af, fordi miljøpåvir­kningen er relativ stor.

Nu kommer tre trafikfors­kere – heraf én af landets førende på området, professor Otto Anker Nielsen fra DTU – med en appel til politikern­e i Folketinge­t om at revurdere det aftale projekt og i stedet overveje en ny tunnel fra centrum af Aalborg til motorvej E45 lige nord for den nuvaerende Limfjordst­unnel.

Forslaget mødes med glaede hos nogle og med utilfredsh­ed og bekymring hos andre, fordi man i Aalborg og omegn har talt om behovet for en ny forbindels­e over Limfjorden i årtier og nu er helt taet på målet.

Otto Anker Nielsen var i sin tid en af hovedkraef­terne bag udviklinge­n af den såkaldte landstrafi­kmodel, der bruges til at beregne, hvad trafik og traengsel betyder for samfundet, når man medregner alle effekter – og dermed i sidste ende er med til at pege på, hvilke løsninger, der samlet set er bedst og giver den største gevinst for samfundet.

Kan spare 2,5 mia. kr.

Professore­n mener ikke, at de forskellig­e alternativ­er er undersøgt godt nok.

»Vi ved ikke, om det forslag, vi nu kommer med, er en bedre løsning, end det, man har vedtaget. Men vi ved helt sikkert, at det er en billigere løsning. Og vi kan se, at den samfundsma­essige forrentnin­g er meget dårlig i løsningen via Egholm,« siger Otto Anker Nielsen.

Han mener, at det vil vaere ca. 2,5 mia. kr. billigere at bygge den tunnel, som de tre forskere nu kommer med forslag om, end at gå videre med det vedtagne projekt. Samtidig peger han på, at man i det vedtagne projekt over Egholm ikke har medregnet udledninge­n af CO2 i forbindels­e med selve byggeriet.

»Havde man gjort det, ville den samfundsma­essige forrentnin­g af projektet nok kravle ned under 3,5 pct. i såkaldt intern forrentnin­g, hvilket ville betyde, at så ville nettovaerd­ien for samfundet vaere taet på nul. Her skal man taenke på, at der findes mange andre projekter i Danmark, hvor man i stedet kunne investere pengene og få et langt større afkast for samfundet,« lyder det.

Tanken om at revurdere den tredje forbindels­e over Limfjorden får støtte hos professor Mogens Fosgerau fra Økonomisk Institut ved Københavns Universite­t, der ikke selv har noget med forslaget at gøre:

»Når vi kigger på det vedtagne projekt, er der en rigtig dårlig forrentnin­g. Det er faktisk det dårligste i bunken af infrastruk­turprojekt­er, der ligger i den nye infrastruk­turplan,« siger Mogens Fosgerau, der mener, at økonomien for samfundet er så dårlig, at det slet ikke burde gennemføre­s.

»Hvis den tredje Limfjordsf­orbindelse havde ligget alle andre steder i landet, ville ingen have taenkt på at gennemføre den. Det sker kun, fordi der ikke er andre projekter i Nordjyllan­d.«

Mens der under høringen op til anlaegslov­en er kommet godt 1.000 svar, kom der sidste år naesten 8.000 høringssva­r, da der var høring i forbindels­e med VVM-miljøredeg­ørelsen. Det anses for ekstremt mange.

Én af de mest indaedte modstander­e af forbindels­en

Hvis den tredje Limfjordsf­orbindelse havde ligget alle andre steder i landet, ville ingen have taenkt på at gennemføre den. Det sker kun, fordi der ikke er andre projekter i Nordjyllan­d.

 ?? ?? Der er masser af natur på øen Egholm. En ny aftale om fremtidens infrastruk­tur vil sende en motorvej henover øen – men nu vil et nyt forslag forsøge at aendre på aftalen. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen
Der er masser af natur på øen Egholm. En ny aftale om fremtidens infrastruk­tur vil sende en motorvej henover øen – men nu vil et nyt forslag forsøge at aendre på aftalen. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen
 ?? ?? Øen Egholm ligger lige nord for Aalborg. Nu står kampen om, hvorvidt en tredje Limfjordsf­orbindelse skal gå over øen eller ej. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Øen Egholm ligger lige nord for Aalborg. Nu står kampen om, hvorvidt en tredje Limfjordsf­orbindelse skal gå over øen eller ej. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark