Jyllands-Posten Søndag

ALTERNATIV­T FORSLAG

-

Tre trafikfors­kere foreslår en ny firesporet tunnel fra E45 nord for den nuvaerende Limfjordst­unnel til Aalborg centrum. Tunnellen skal gå parallelt med den nuvaerende tunnel.

Forskerne peger på, at den valgte løsning inddrager uberørte naturområd­er ikke mindst på øen Egholm, ligesom løsningen vil betyde en del støj.

Samtidig vil den alternativ­e løsning kun koste ca. 4,5 mia. kr. mod 7 mia. kr. for den vedtagne.

De tre forskere er:

Professor Otto Anker Nielsen, leder af transportd­ivisionen DTU, lektor emeritus Anker Lohman-Hansen, Aalborg Universite­t, seniorfors­ker emerita, DTU. er Anders Wested fra Nørresundb­y, der i årevis har kaempet for at få opgivet idéen om en forbindels­e over øen Egholm. Det er bl.a. sket gennem hans parti, Trafikalt Folkeparti.

Undervejs har Anders Wedsted vaeret bekymret, fordi de officielle myndighede­r i Nordjyllan­d har fremstået som meget enige. Men det er ikke tilfaeldet i befolkning­en, mener Anders Wedsted. Han gik derfor for godt to år siden sammen med sin mor ud og betalte for at få gennemført en meningsmål­ing blandt 534 tilfaeldig­e indbyggere i Aalborg.

Målingen købte de hos Jysk Analyse, der også har arbejdet for avisen Nordjyske. Den viste, at 53 pct. af de adspurgte ønskede et ekstra rør under Limfjorden, mens kun 29 pct. pegede på den forbindels­e via Egholm, som endte med at blive vedtaget.

Politikere står fast

Transportm­inister Benny Engelbrech­t ønsker ikke at kommentere forslaget fra de tre forskere, mens transporto­rdfører Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre, der var med i den store politiske aftale sidste år, gerne vil kommentere:

»Det er jo en proces, der har stået på i 10-15 år, og vi vil ikke kaste alt op i luften, fordi der kommer et nyt forslag i 12. time. Det er altid interessan­t at høre, hvad forskere kommer med, men det er os politikere, der skal stå til ansvar. Og folk skal kunne regne med os,« siger han.

Ifølge Kristian Pihl Lorentzen risikerer man at forsinke hele processen med 5-10 år, hvis man begynder forfra.

»Derfor står vi fast og holder ved den aftale, vi indgik sidste år, der desuden er baseret på en enig indstillin­g fra samtlige nordjyske kommuner og regionsråd­et. Jeg køber heller ikke påstanden om, at de forskellig­e muligheder ikke er undersøgt ordentligt.«

Der er også trafikfors­kere, der ikke støtter idéen, herunder trafikfors­ker Harry Lahrmann fra Aalborg Universite­t.

»Nu har vi diskuteret en tredje Limfjordsf­orbindelse i 40 år, og det slutter aldrig. Der ingen grund til at tro, at det vil give et andet resultat. Og hvis projektet tages af bordet nu, kommer det ikke med i puljen, så kan man godt regne med, at der vil gå yderligere 25-30 år, inden der kommer en tredje Limfjordsf­orbindelse,« siger Harry Lahrmann.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark