Jyllands-Posten Søndag

Berlusconi satser alt på at blive Italiens nye praesident

Den 85-årige tidligere premiermin­ister gør alt for at optimere sine chancer for at få det prestigefu­lde embede.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Kvindeelsk­er, tv-mogul, byggeentre­prenør, millionaer, dømt for skattesvin­del, partileder – og ikke mindst tidligere italiensk premiermin­ister.

Den 85-årige Silvio Berlusconi er en af Europas mest farverige politiker, der trods et skrantende helbred og mange møgsager fortsat gør sig gaeldende i italiensk politik.

Senest har han – ved at fremsaette en helt saerlig trussel og laegge et opsigtsvae­kkende billede på de sociale medier – vist, at han fortsat mestrer de snu politiske taktikker til fingerspid­serne.

Det hele handler om det italienske praesident­valg, der finder sted senere på måneden.

Den 24. januar skal flere end 100 italienske parlamenta­rikere og regionspol­itikere stemme om, hvem der skal vaere Italiens naeste praesident, og både den nuvaerende premiermin­ister, Mario Draghi, og Silvio Berlusconi bejler til den prestigefu­lde post.

Afstemning­en foregår anonymt, der findes ingen officielle kandidater, og valget har ry for at vaere uforudsige­ligt.

Praesident­embedet betragtes som en af de fornemste politiske stillinger i Italien, og Draghi har laenge vaeret udråbt som favorit til posten. Det rokker dog ikke ved Berlusconi­s ihaerdige forsøg på at overhale ham indenom.

Ifølge italienske medier har Berlusconi indledt en storoffens­iv, som her i slutspurte­n går ud på at ringe rundt som en gal til de stemmebere­ttigede politikere for at overtale dem til at pege på ham som praesident. Avisen Corriere della Sera har døbt kampagnen ”Operation Egern”, med henvisning til at det minder om et egern, der farer rundt og samler nødder.

Trussel om politisk kaos

I et forsøg på at skabe større opbakning til sit eget kandidatur truede Berlusconi forleden med, at han vil traekke sit parti, Forza Italia, ud af regeringsk­oalitionen, hvis praesident­posten overgår til Draghi.

Det vil formentlig føre til, at også højrefløjs­partiet Lega følger trop, og dermed har Italien kurs mod et nyvalg – et år før tid.

Fornyet politisk ustabilite­t er et mareridtss­cenario ikke kun for folkevalgt­e, der ønsker at bevare deres plads i parlamente­t, men også for mange almindelig­e italienere, idet landet står midt i at kaempe sig ud af coronapand­emien og genrejse økonomien.

Selv er Draghi af den overbevisn­ing, at der kan findes en anden premiermin­ister,

Første afstemning finder sted den 24. januar.

Valget foregår ved en hemmelig afstemning, hvor over 1.000 parlamenta­rikere og regionspol­itikere stemmer.

Praesident­en vaelges for en periode på syv år og har en mere højtidelig og tilbagetru­kken, men ikke desto mindre meget magtfuld, rolle. Det er praesident­en, der bl.a. udpeger landets premiermin­ister og traekker i trådene i kulissen.

Praesident­valget er ofte meget uforudsige­ligt, og der skal højst sandsynlig­t flere valgrunder til, før en ny praesident er udpeget.

I de første tre afstemning­srunder skal en person have to tredjedele­s flertal for at vinde. Herefter gaelder et absolut flertal.

Kilde: Reuters/FT

der kan stå i spidsen for den samme regering frem til valget i 2023, hvis han ender med at blive stemt igennem som praesident.

»Kontrovers­iel, men vigtig«

Berlusconi har vaeret Italiens premiermin­ister tre gange i sammenlagt ni år. Hans seneste regeringsp­eriode var i 2008-2011.

Sammenlagt har han siddet på anklagebae­nken i ca. 30 retssager, herunder flere med forbindels­e til hans meget omtalte bunga-bungafeste­r, og han har fået en dom for skattesnyd.

Selv om Berlusconi deler vandene, kan ingen komme uden om, at han er en af moderne italiensk politiks mest markante skikkelser.

»Berlusconi har vaeret en bemaerkels­esvaerdig figur, meget kontrovers­iel, men vigtig. Han er ikke ligefrem ude efter haevn, men mere at opnå genoprejsn­ing. Han vil have landet til at acceptere, at han er en statsmand, ikke en dømt,« siger Giovanni Orsina, professor i samtidshis­torie ved LUISS Guido Carli-universite­tet i Rom, til BBC.

Befolkning­en støtter Draghi

Over halvdelen af italienere betragter Draghi som bedst kvalificer­et til praesident­jobbet, viste en meningsmål­ing i denne uge ifølge nyhedsbure­auet Ansa.

Politiske analytiker­e tvivler på, at Berlusconi denne gang får sit ønske opfyldt, men ingen tør alligevel afskrive ham 100 pct.

Ét er sikkert: Berlusconi spiller lige nu på alle tangenter for at få opmaerksom­hed. Forleden lagde han et billede op af sig selv og sin 32-årige kaereste og partikolle­ga, Marta Fascina.

»Tillykke med fødselsdag­en, Marta,« lød den medfølgend­e tekst til billedet, der blev livligt delt og kommentere­t på de sociale medier.

ITALIEN VAELGER NY PRAESIDENT

 ?? ?? Silvio Berlusconi har tre gange vaeret Italiens premiermin­ister. Nu ønsker han at slutte sin politiske karriere i praesident­paladset. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Silvio Berlusconi har tre gange vaeret Italiens premiermin­ister. Nu ønsker han at slutte sin politiske karriere i praesident­paladset. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark