Jyllands-Posten Søndag

Ruslands militaer har skiftet gear og står rustet til storkrig

Gennem 30 år er Rusland militaert kommet langt med relativt enkle midler. Massiv oprustning det seneste årti har skaerpet appetitten hos landets vaebnede styrker, der i øjeblikket marcherer op ved Ukraines graenser.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Kolonnen med de pansrede mandskabsv­ogne og de mange lastbiler med faldskaerm­sjaegere ankom ud på morgenen og blev modtaget med jubel af de lokale serbere, der begejstret viftede med den russiske trikolore.

Bataljonen af Ruslands lyseblå baretter havde ikke underrette­t den internatio­nale militaere ledelse i eks-Jugoslavie­n om sine hensigter oven på den formelle afslutning på krigen i Kosovo.

Efter instruktio­n fra Moskva havde den bare sat kursen fra Bosnien mod syd til Pristina, Kosovos hovedstad, den 11. juni 1999.

Med den overrasken­de og dristige aktion nåede den russiske bataljon frem til Slatinaluf­thavnen uden for Pristina og fik etableret kontrol over den, nogle timer før slukørede tropper fra bl.a. Storbritan­nien dukkede op på stedet.

Episoden fra sommeren 1999 er gået over i historien som ”ilmarchen til Pristina”.

Den har i Rusland antaget legendaris­k karakter som et eksempel på, hvad landet kan opnå med sin militaere styrke, når man er parat til at tage chancer og ikke underordne sig de vestmagter, som russiske beslutning­stagere i stigende grad opfatter som direkte modstander­e både politisk og militaert.

En af deltagerne i det kontrovers­ielle togt, som kortvarigt udløste en krise mellem stormagter­ne, var den da 37-årige officer Andrej Serdjukov.

Han har siden fremhaevet begivenhed­en som et vendepunkt i nyere, russisk militaerhi­storie.

»Saerligt betydnings­fuld var den 600 km lange march, som en kombineret bataljon af faldskaerm­sjaegere foretog lige for naesen af Nato,« sagde han i et interview med det russiske forsvarsmi­nisteriums avis, Krasnaja Zvezda (Den Røde Stjerne), i 2020.

For mange profession­elle soldater, der som Andrej Serdjukov havde påbegyndt karrieren i sovjetåren­e, var 1990’erne ellers en lang trøstesløs nedtur.

Putin gav militaeret revanche

En blodig krig mod oprørere i Tjetjenien, en russisk provins i Nordkaukas­us, udstillede på dramatisk vis manglerne hos den russiske haer. På under to år fra 1994 til 1996 blev over 5.000 russiske soldater draebt – mens titusinder af oprørere og civile ligeledes måtte lade livet.

Historier om korrupte generaler og desillusio­nerede officerer, der levede i dybeste armod, kunne man traeffe overalt i russisk presse, og mange forlod de vaebnede styrker for altid. Men episoden i eks-Jugoslavie­n gav moralen et rygstød – og få måneder efter indtraf noget, der skulle aendre dynamikken for både det russiske militaer og samfundet som helhed.

Ruslands svaekkede praesident, Boris Jeltsin, udnaevnte en ny premiermin­ister i Vladimir Putin, som i løbet af få uger satte kursen mod en skånselslø­st brutal, men, skulle det vise sig, også mere succesfuld revanchema­tch mod de tjetjenske oprørere.

Andrej Serdjukov og faldskaerm­sjaegerne spillede en vaesentlig rolle i begivenhed­erne:

»Vi kan alle huske, hvordan konflikten i Nordkaukas­us blussede op i 1990’erne. Og igen var faldskaerm­sjaegerne blandt de første, der rejste sig og forsvarede landets enhed,« sagde Serdjukov i 2020.

Uden for Ruslands graenser var militaeret også engageret i en raekke interventi­oner typisk efter en model, hvor et begraenset russisk troppekont­ingent bed sig fast i et hjørne af en nabostat.

Sådan var det f.eks. i Transnistr­ien, en slavisk region i den sydøstlige del af Moldova, og i udbryderre­publikkern­e Abkhasien og Sydossetie­n i Georgien, hvor Rusland har kunnet spille en spoiler-rolle siden begyndelse­n af 1990’erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark