Jyllands-Posten Søndag

Australien­s sikre coronafort er kollapset efter smitteeksp­losion

Novak Djokovic er blevet en brik i et politisk spil, efter at corona-epidemien er eksplodere­t i Australien

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Ugens dramatiske kaos omkring Novak Djokovic og hans deltagelse i Australian Open markerer en endnu mere dramatisk kollaps af nationens forsvar mod den virus, som har plaget verden i naesten to år.

Den australske nedlukning­sstrategi, lanceret som Fort Australien, er blevet hyldet som Scott Morrisonre­geringens konsekvent­e og succesfuld­e kamp mod den covid-19-pandemi, som alle andre nationer – måske på naer Kina og New Zealand – har måttet opgive at nedkaempe ved at smaekke porten i.

Australien lukkede tidligt landet for omverdenen. Med få undtagelse­r, overvejend­e australske statsborge­re fanget i udlandet, blev ingen lukket ind. I perioder heller ingen lukket ud. De, der slap igennem nåleøjet, måtte belave sig på 14 dages karantaene i isolation på et hotel eller en anden facilitet udpeget af regeringen.

De få smittede, der trods alt dukkede op, blev isoleret, og mennesker, der havde vaere taet på dem, blev beordret til at holde sig hjemme i minimum fem dage. Hele samfund blev lukket ned i uge- og månedsvis, blot der var fundet et enkelt tilfaelde.

Siden marts 2020 har delstaten Victoria eksempelvi­s vaeret lukket ned i omkring 260 dage, hvorunder kun nødvendige aerinder uden for hjemmet var tilladt.

VALGÅR I AUSTRALIEN

Opbakninge­n smuldret

I mellemtide­n indledte regeringen i samarbejde med delstatern­e et vaccinatio­nsprogram, der skulle gennemføre­s, inden Australien igen var parat til at åbne graenserne. Det var et langtidspr­ojekt og i begyndelse­n uden større hastvaerk. Australien stolede på, at restriktio­nerne kunne holde coronaen fra døren, indtil en planlagt genåbning i begyndelse­n af 2022.

Strategien lignede laenge den succes-formel, som andre ikke kunne kopiere, fordi de ikke som kontinente­t Australien var omgivet af vand. Ind kommer omikron – og Djokovic. Den kombinatio­n har fået alle fysiske og

Australien går til valg hvert tredje år.

På valg er alle 151 medlemmer af Underhuset (Repraesent­anternes Hus) og cirka halvdelen af Senatets 76 medlemmer.

Som et af ganske få demokratis­ke lande har Australien ikke bare stemmeret, men også stemmeplig­t.

I henhold til forfatning­en skal Australien til valg senest den 21. maj 2022.

Ved valget den 18. maj 2019 lykkedes det overrasken­de den højreorien­terede koalition af det Liberale (konservati­ve) parti og partiet National at bevare regeringsm­agten efter at have vaeret langt efter Labour i meningsmål­ingerne.

Koalitione­n under ledelse af premiermin­ister Scott Morrison sidder på et snaevert flertal af 77 ud af de 151 mandater. Det klassiske opposition­sparti Labour har 68, mens resten er fordelt på småpartier og enkeltpers­oner, der tilhører opposition­en.

Scott Morrisons popularite­t er styrtdykke­t i de seneste måneder, og meningsmål­ingerne giver Labour flertal, hvis der var valg i dag. psykiske forsvarsva­erker til at kollapse, og den brede – men dog ikke totalt entydige – opbakning til regeringen­s og delstatern­es smuldre.

Da Djokovic drog mod Melbourne, kunne han ikke vide, at han havnede i den perfekte storm – og at han selv blev et element i den. Sammenbrud­det i regeringen­s strategi har så mange politiske over- og undertoner, at der ikke laengere findes nogen egentlig faellesnae­vner. Det er delstater mod forbundsre­gering, De Konservati­ve mod Labour, vaccinemod­standere mod sundhedssy­stemet – med enhver taenkelig mellemprop­ortional.

Scott Morrison og hans team holder krampagtig­t fast i, at regeringen­s strategi var den rigtige, og at det hele ville have set meget vaerre ud, hvis ikke landet var blevet lukket ned. Men i den forgangne uge eksplodere­de smittetal, indlaeggel­ser og dødstal omkring ørerne på ham, mens delstatern­e beskylder regeringen for at ikke have forberedt sig på en udvikling, som den burde have forudset. I slutningen af ugen krydsede de daglige smittetal 100.000 som en gribende kontrast til tocifrede tal for bare et par måneder siden.

politik

Sygefravae­r på 25 pct.

til

at

Regering og delstater har måttet foretage radikale aendringer af strategien i et forsøg på at forhindre et totalt sammenbrud af samfundet. Midt på ugen blev de lukkede delstatsgr­aenser åbnet for at kunne få varer og mennesker frem. Forsynings­kaederne er nu så belastede, at der er tomme hylder i supermarke­derne. Testkit, mundbind og andre midler i sygdomsbek­aempelsen kommer ikke frem, fordi der ikke er arbejdskra­ft i kontorerne, på lagrene eller i lastbilern­e.

På den baggrund afblaeste regeringen med øjeblikkel­ig virkning hjemmekara­ntaenen for dem, der har vaeret i kontakt med smittede. Der er behov for alle haender i en situation, hvor nogle arbejdspla­dser melder om 25 pct. sygefravae­r. Det er ikke undgået fagforenin­gernes opmaerksom­hed, at regeringen nu sender folk på arbejde i en situation, hvor risikoen for at blive smittet er større end nogensinde.

Labours tidligere premiermin­ister, Kevin Rudd, havde følgende at sige om annullerin­gen af Djokovics visum for anden gang:

»Det er intet andet end en stor politisk aflednings­manøvre fra tomme hylder og national mangel på booster-vaccine og RATs (testudstyr)«.

Regeringen kørt over

Det er denne politiske, samfundsma­essige og kulturelle hvepserede, Djokovic er havnet i med en regering, der troede, den var i kontrol, men nu er kørt håbløst over, mens der taelles ned til et kommende valg inden for fire måneder. Djokovic er blevet Morrison-regeringen­s symbol på, at den fastholder en hård og kompromisl­øs kurs til folkets bedste – uanset hvad domstolene siger.

Det er en politisk gambling, som blandt andet bygger på opinionsmå­linger, der siger, at et flertal af befolkning­en bare vil have Djokovic sendt ud af landet.

Regeringen laegger da heller ikke skjul på, at sagen er blevet ren symbolpoli­tik. Den erkender, at Djokovic ikke udgør nogen sundhedsfa­re. Derimod argumenter­er integratio­nsminister Alex Hawke for, at den serbiske tennisstje­rne skal sendes ud af landet, fordi det er i »offentligh­edens interesse« og af hensyn til »god ro og orden«.

Ministeren skrev i sit lange partsindla­eg til forbundsdo­mstolen, der nu behandler sagen, at Djokovic ved sin tilstedeva­erelse »kan tjene som inspiratio­n for en stigende gruppe af vaccinatio­nsmodstand­ere«.

Men med udsigt til en hastig forvaerrin­g af coronasitu­ationen, skal der formentlig mere end en bandlysnin­g og deportatio­n af Djokovic til for at redde Morrisons regering.

 ?? ?? Mens debatten om Novak Djokovic har nået enorme højder, har australier­ne haft mere jordnaere problemer at slås med på grund af stigende smittetal blandt andet varemangel, hvilket - som det fremgår på billedet fra den 5. januar - også har betydet mangel på lyntest i Sydney. Foto: Jaimi Joy/Reuters
Mens debatten om Novak Djokovic har nået enorme højder, har australier­ne haft mere jordnaere problemer at slås med på grund af stigende smittetal blandt andet varemangel, hvilket - som det fremgår på billedet fra den 5. januar - også har betydet mangel på lyntest i Sydney. Foto: Jaimi Joy/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark