Jyllands-Posten Søndag

Omikron, influenza og vaccinetra­ethed er en giftig cocktail i Israel

Op mod 4 mio. borgere vil blive smittet med omikron over de kommende uger, forventer de israelske myndighede­r. Nogle eksperter frygter, at landet samtidig kan blive ramt af en hård influenzas­aeson.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Midt i en eksplosion i omikron-smitten holder flere israelske laeger et vågent øje med en anden saesonsygd­om. Parallelt med himmelflug­ten af de positive covid-19-tilfaelde er der nemlig også en stor stigning i folk, der er syge med influenza.

Det har udløst frygt for en såkaldt dobbelt-epidemi, der kan overvaelde landets hospitaler.

Ran Nir-Paz, en professor i smitsomme sygdomme ved Hadassah Medical Center i Jerusalem, siger til den israelske avis The Times of Israel, at han ser det som et »realistisk scenarie«.

»Den store bekymring er, at det vil blive så stor en byrde for sundhedssy­stemet, at det vil koste liv,« siger han.

Den seneste vinter var naesten influenzaf­ri. Til dels pga. striben af restriktio­ner for at bekaempe corona. I år er kravene om at holde social afstand og bruge mundbind mindre rigide. Samtidig har mange israelere i år undladt at få det årlige skud influenzav­accine.

Ifølge tal fra Israels sundhedsmi­nisterium er der kun omkring 17 pct. af befolkning­en, der på nuvaerende tidspunkt har fået en dosis mod 24 pct. på samme tidspunkt i 2019 før coronapand­emien. Samtidig synes influenzav­accinen i år også at vaere mindre effektiv end saedvanlig. Til sammen har det ført til en større stigning end ventet i antal indlaeggel­ser som følge af influenza.

Uforudsige­lig kombinatio­n

Allerede i begyndelse­n af december havde Israel siden september registrere­t 280 influenza-relaterede indlaeggel­ser. Det er dobbelt så mange som i samme periode i 2019. Midt i december var det tal steget til 565, ifølge Israels center for sygdomskon­trol. I slutningen af december var det nået op på 1.849 tilfaelde.

Hvis det tal fortsaette­r op, kan det tvinge hospitaler­ne til at dele ressourcer­ne mellem covid-19-patienter og influenza-syge israelere, advarer Ran Nir-Paz.

»Omikron er en tsunami. Influenza er en storm, og kombinatio­nen af de to ting sammen er uforudsige­lig,« siger han.

Risikoen giver også rynkede pander andre steder.

Selv om antallet af amerikaner­e, der har fået en influenzav­accine, er nogenlunde uaendret, har eksperter her også advaret om, at USA kan stå over for en hårdere influenzas­aeson. Rochelle Walensky, direktør for USA’s Center for Sygdomskon­trol og Forebyggel­se (CDC), sagde i slutningen af efteråret 2021, at det er en risiko, fordi folk under nedlukning­erne har opbygget mindre naturlig immunitet.

At det kan have konsekvens­er, oplevede mange

VACCINE I ISRAEL

Sammenlagt er omkring 60 pct. af Israels befolkning på knap 9,4 mio. fuldt vaccineret.

Det betyder, at de enten har fået tre doser vaccine eller for nylig har fået deres andet stik.

Israel begyndte i forrige uge at give en fjerde vaccinesti­k til saerligt udsatte grupper, ansatte i sundhedsse­ktoren og folk over 60 år. lande inklusive Danmark allerede i foråret sidste år, da der var en stor stigning i antallet af børn, der måtte indlaegges med luftvejsin­fektioner pga. den såkaldte RS-virus.

Det er dog ikke alle laeger i Israel, der deler Ran Nir-Paz’ bekymring. På et pressemøde i den forgangne uge vurderede Ronni Gamzu, der tidligere stod i spidsen for Israels coronaviru­s-taskforce, at risikoen for en dobbeltpan­demi »ikke er et reelt problem«.

Men Nir-Paz er overbevist om, at han har ret. Hvis der er to potentielt alvorlige, smitsomme sygdomme i omløb samtidig, er det en trussel, siger han til The Times of Israel.

I forvejen er der en forventnin­g om, at omikron vil saette landets hospitaler under pres i de kommende uger.

Israels premiermin­ister, Naftali Bennett, advarede forleden om, at op mod 40 pct. af nationens knap 9,4 mio. indbyggere vil blive smittet med den nye virus.

 ?? ?? En eksplosion i coronasmit­ten har lagt pres på Israels testkapaci­tet. Her er en israeler ved at blive testet i et af landets drive-in-testcentre i Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun/Reuters
En eksplosion i coronasmit­ten har lagt pres på Israels testkapaci­tet. Her er en israeler ved at blive testet i et af landets drive-in-testcentre i Jerusalem. Foto: Ronen Zvulun/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark