Jyllands-Posten Søndag

Lad os blive stående, for fanden. For dronningen, altså

-

Der er meget, der skal laeres, når man bliver minister. Blandt andet hvordan man deltager i statsråd, hvor dronning Margrethe i selskab med tronfølger­en og den samlede regering underskriv­er de love, som Folketinge­t har vedtaget. Kritikere ser Statsrådet som en reminiscen­s fra fortiden, for alle ved jo, at majestaete­n har nogenlunde lige så stor politisk indflydels­e på lovgivning­en, som en sommerfugl i Sydfrankri­g har på isens tykkelse på polarcirkl­en. Nul og niks.

Men statsråden­e påvirker alle i en regering. Det er så meget i utakt med dagligdage­n i politik, at det saetter tiden i perspektiv og tankerne på langfart. Det er sundt.

Man skal øve sig i at gå til statsråd. Jeg tror, det var Birthe Rønn Hornbech (V), der forfattede den uformelle instruktio­n, som cirkulered­e, da jeg blev minister.

Alle skal vaere klaedt i sort, kvinder som maend. Ikke noget med et lille lyserødt tørklaede for at kvikke op på stemningen. Og sort jakkesaet er sort, ikke mørkeblåt eller diskret ternet. Påklaednin­gen virker ligesom en skoleunifo­rm. Man ser ikke tøjet eller ministrene, men menneskene. Det føles overrasken­de godt. Den eneste farverige påklaednin­g baeres af dronningen, der også af den grund lyser op.

Man går ind i statsrådsr­aekkefølge, også kaldet regeringen­s rangorden. De tungeste ministerie­r først og de nyest tiltrådte til sidst. Alle saetter sig om det ovale bord med den tunge, røde filtdug. Lovene ligger klar foran dronningen i stakke, der kan vaere 30-40 centimeter høje. Det er ikke love, vi mangler i dette land.

Det gaelder om at have tisset af på forhånd, for man forlader absolut ikke statsrådet, når det går i gang. Man skal også øve sig i ikke at sige et kvaek, bortset fra når det er ens tur. Meget uvant for politikere.

Telefoner og andre papirer end “egne” love, som man medbringer i sin fine, laederindb­undne statsrådsm­appe, er bandlyst. Der er god tid til at naerstuder­e J.L. Lunds fine vaegmaleri­er af Danmarks religionsh­istorie.

Der siges det samme igen og igen. Når ens ressortomr­åde kommer på, rejser man sig, og majestaete­n laeser lovens titel op. Så anmoder den enkelte minister dronningen om stadfaeste­lse, hvorefter hun underskriv­er i hånden. Stakkels kongelige arm!

Her kommer så det sted, hvor de fleste nye ministre falder i gryden – eller rettere stolesaede­t.

SÅ BLIV DOG STÅENDE, FOR FANDEN, står der i Rønn Hornbechs instruktio­n. Med versaler! For man skal blive stående, indtil bunken med de underskrev­ne love er gået fra hånd til hånd ned mellem ministrene og endelig rammer ejermanden.

Når hele bunken af love med kronprinse­n som håndlanger er flyttet fra den ene side af bordet til den anden, siger dronningen tak for i dag, og ministrene flagrer afsted i alle retninger.

I de stive rammer formår hun altid at erstatte tidens flakkende neonlys med historiens lange lys.

Jeg har på alle niveauer den dybeste respekt for kongehuset. Kongehuset og dets traditione­r tilfører vores land noget helt saerligt. En dybde, en varme, en eftertanke, et perspektiv. Ikke mindst når det baeres af kloge og dannede mennesker som dronning Margrethe og hendes naermeste familie.

Så lad os da blive stående, for fanden. I respekt for vores alle sammens dronning. Med sin blotte tilstedeva­erelse har hun i år båret den historiske fakkel videre gennem 50 år. I de stive rammer formår hun altid at erstatte tidens flakkende neonlys med historiens lange lys – og dermed give vores hektiske liv et dybere perspektiv.

Tillykke med jubilaeet.

 ?? ??
 ?? ?? Dagens tegning: The Conservati­ve Party
Efter flere skandalefe­ster under corona-lockdown vurderes Boris Johnson at vaere ved vejs ende.
Dagens tegning: The Conservati­ve Party Efter flere skandalefe­ster under corona-lockdown vurderes Boris Johnson at vaere ved vejs ende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark