Jyllands-Posten Søndag

Det er blevet for nemt at vaere far og mor

- HENRIK BANG-MØLLER sognepraes­t, cand.theol. og far til fire, Vrå MORTEN SODEMANN, PROFESSOR, SDU, PÅ ALTINGET.DK

Det er mere end almindelig­t bemaerkels­esvaerdigt, at kristendom­men begynder med en barndomshi­storie. »Frelseren selv var barn som vi / i dag han lå i sin vugge«, som vi sang det i B.S. Ingemanns elskede julesalme. Jesus har vaeret et barn, og hans barndom havde selvstaend­ig betydning. Og som voksen indgår barnet og børnene stadig hos Jesus med en helt selvstaend­ig betydning og bliver gjort til målestok for adgangen til Guds rige. Hvad altså vi tager for givet, var engang temmelig opsigtvaek­kende og provokeren­de. Ikke i første omgang, fordi kong Herodes og Jerusalem med ham blev aengstelig­e og frygtede for deres magt, da den nye konge blev født i stalden. Men fordi barnet blev fremhaevet og tilkendt vaerdi. En tilkendt betydning, som fik afgørende kulturhist­oriske følgevirkn­inger i hele den fortrinsvi­s europaeisk­e civilisati­on.

Hvordan er det så

at vaere barn i dag? Lader vi os stadig praege af den betydning, som Jesus, kristendom­mens hovedperso­n, tilregnede barnet og barndommen?

Børn på vore breddegrad­er og isaer i vores samfund har det for langt hovedparte­n godt. De lider ingen sult eller anden synlig eller udvendig nød. Og hvis de gør, bliver der taget hånd om det. Hvis ikke fra foraeldren­e, så fra vores samfund og dets institutio­ner. Materielt mangler børnene ikke noget.

Da jeg lige efter jul spurgte konfirmand­erne angående deres julefejrin­g – herunder om de gaver, de fik – var det forbløffen­de svar fra de fleste: »Jeg fik det, jeg ønskede mig.« Taenk, om alle kunne sige det! Børnene og de unge er elskede og vaerdsatte. Får det også at vide. Og maerker og føler det i reglen også.

Alligevel må vi tilføje et men. Et stadigt mere pågående og insisteren­de men, der burde anfaegte os og få os til at betaenke vores forhold til børnene og barndommen på ny. For børnene er begyndt at blive klemt. Af de voksne. Af foraeldren­e. Af far og mor. Og til sidst tilmed af sig selv og deres kammerater og veninder, med hvem de ulykkeligv­is måler sig mere og mere i en stiltiende, men uhyggeligt virksom konkurrenc­e. Om opmaerksom­hed. Om synlighed. Om at blive set og lagt maerke til. At føle sig vaerdsat. Elsket. God nok.

Jeg kunne underholde jer med en masse statistik, hvis jeg ville. Men det ville blive omfangsrig­t. Og deprimeren­de! Men så meget skal naevnes, at antallet af børn, som psykisk mistrives og kraever behandling, er steget voldsomt. Og stiger fortsat. Så meget, at der nu skal gøres en saerlig indsats i kommunerne i Danmark. Fordi det ikke alene giver problemer her og nu, men risikerer at få invalidere­nde følger for de ramte børn langt ud i fremtiden. Det er naesten ikke til at baere.

Det er blevet for nemt at vaere far og mor i dag. Eller rettere: Det er praecist så tidskraeve­nde og omkostning­sfuldt at få, opdrage og tage sig af børn i dag som altid. Det er bare, som om moderne foraeldre ikke vil betale prisen. Hverken målt i penge eller i afsat tid. Beskaeftig­elsesproce­nten blandt foraeldre i Danmark er kolossalt høj. Og langt højere sammenlign­et med de lande, vi har lige omkring os. Det giver velfaerdss­taten os lov til.

I Danmark har vi valgt, at staten og samfundet passer vores børn og unge, mens de voksne arbejder og tjener penge. Det giver samfundet os fri til. Arbejdet kommer først. Dernaest børnene. Men prøv lige at forestille jer, hvordan et barn på den facon tidligt i sit liv bibringes den oplevelse, at det står i vejen for fars og mors arbejde og selvrealis­ering! Det bliver opfattet som naturligt af både barnet og de voksne. Kendetegne­nde for en voksen og navnlig foraelder burde derimod vaere, at vi kan saette os selv i anden raekke og tage ansvar for andre end os selv. Isaer vores egne børn. En kultur, som gennem århundrede­r har vaeret under indflydels­e af kristendom­men og dens forkyndels­e af kaerlighed og tilgivelse fra Gud og til hinanden, bør som et absolut minimum vaere kendetegne­t ved, at idet man taenker på sig selv, taenker man også altid og uden undtagelse på andre.

Børn, syge og gamle er samfundets svageste, der har brug for de staerkeste­s hjaelp. De voksne er de staerke i forhold til børnene. Og foraeldre elsker deres egne børn mere, end en paedagog eller folkeskole­laerer nogensinde kan eller skal. En far og mor, som er uendeligt interesser­et i deres egne børn, og i forhold til hvem barnet oplever den helt uundvaerli­ge, ubetingede kaerlighed, opfanger som de allerførst­e, om ens eget barn trives eller ej. Og saetter derpå alt – ALT – ind på at afhjaelpe barnets nød til enten krop eller sjael.

Ulykken er – ja, det for alvor skaebnesva­ngre er – at man ikke kan genudsende en barndom. Livet gives kun én gang, og det er nu og her, der skal elskes og tilgives; det er nu og her, vi skal vaere foraeldre for vores børn og give dem den bedste start på det liv, som skal vaere så lykkeligt som muligt, så laenge vi lever.

Hvis man tror, forskere frit kan vaelge, hvad de vil forske i, så er man naiv, og hvis man har den opfattelse, at det er de bedste projekter, der får forsknings­midler, så er man blåøjet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark