Jyllands-Posten Søndag

Efterlysni­ng: Hvor er Venstres asylpoliti­k?

-

Hvor er Venstres asylpoliti­k? Da Venstres udlaending­eordfører, Mads Fuglede, jo er flyttet til Jylland, og vi ikke på Christians­borg har kunnet få ham til at oplyse, hvad Venstres asylpoliti­k er, så bringer jeg denne efterlysni­ng i Jyllands største avis.

Vores nuvaerende asylsystem er inhumant og reelt brudt sammen. Derfor har regeringen i snart et år arbejdet intenst på at etablere et modtagecen­ter i et partnerlan­d uden for Europa. I al den tid har Venstre og partiets udlaending­eordfører, Mads Fuglede, haft uld i mund. Og det står fortsat fuldstaend­ig uklart, om Venstre har en egentlig asylpoliti­k, som ikke blot går ud på at bevare status quo.

Helt grundlaegg­ende går vores forslag ud på, at udlaending­e, der kommer til Danmark og søger spontan asyl, overføres til et modtagecen­ter uden for EU. Her vil asylsagsbe­handlingen finde sted. Hvis det viser sig, at de ikke har et beskyttels­esbehov og får afslag, skal de sendes hjem til deres oprindelse­slande. Hvis de derimod får tildelt asyl, skal de have beskyttels­e i det pågaeldend­e partnerlan­d. Da vi i februar sidste år diskutered­e det lovforslag, som skal gøre det muligt at flytte asylbehand­lingen til et partnerlan­d, bød Venstres udlaending­eordfører, Mads Fuglede, kun ind med processnak. Det samme gjaldt sidste tirsdag, da udlaending­eminister Mattias Tesfaye understreg­ede behovet for et nyt asylsystem. Her lød Fugledes kommentar: »Vi har nok en begraenset tro på, at det nogensinde er noget, der kommer til at få en afgørende betydning af forskellig­e grunde.«

Venstre skylder danskerne et svar på, om man virkelig mener, at det nuvaerende asylsystem fungerer. Bakker Venstre op om vores model? Eller har Venstre andre forslag til, hvordan vi får kontrol med den spontane tilstrømni­ng af flygtninge og migranter?

Et nej til et nyt asylsystem er reelt et ja til status quo. For regeringen er det ikke en mulighed. Asyltallen­e stiger igen, og det er bydende nødvendigt, at vi får skabt et andet asylsystem. Vi skal bryde den incitament­sstruktur, som får flygtninge og immigrante­r til at betale menneskesm­uglere for at tage den farlige rejse til Europa langs migrations­ruterne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark