Jyllands-Posten Søndag

Politikere må levere aendringer

- PER VESTERGAAR­D professor emeritus, Rønde SKRIV DIN MENING ADAM HOLM, HISTORIKER OG JOURNALIST, I BERLINGSKE

JP behandlede 11/1 med en vis skepsis regeringen­s kommende 10års plan for psykiatrie­n. Trods flere lignende planer, senest i 2013 og 2018, står psykiatrie­ns problemer fortsat i kø: for tidlig udskrivnin­g, for tidlig død, for megen tvang, for megen vold, for lange venteliste­r. Listen over problemer har naermest ingen ende.

Den skepsis, artiklen udtrykker, er velbegrund­et. Debatten er også denne gang kommet til at handle om tilførsel af flere resurser, ikke om hvilke problemer psykiatrie­n skal løse, eller hvordan disse løses bedst og billigst.

Psykiatrie­ns grundlaegg­ende problem er, at uanset hvor mange økonomiske midler der tilføres området – og det er faktisk mange – så er opgavemaen­gden vokset endnu staerkere end de bevilgede midler. Stadig nye problemer føres ind under psykiatrie­ns område: stress, sorg, bekymring, ensomhed og megen anden kval, som i dag kaldes mistrivsel. Eller mental usundhed. Velfaerdss­taten ønsker sine borgere en bekymrings­fri tilvaerels­e. Det er en smuk ambition.

Problemern­e opstår først, når det skal afgøres, hvilken samfundsse­ktor der skal løse problemern­e, og dermed hvilken kasse som skal afholde udgifterne. I dag løser det psykiatris­ke sygehusvae­sen (den såkaldte sekundaere sektor) med sine senge og ambulante tilbud en alt for stor del af psykiatrio­pgaven. Derfor kommer klagerne over svigt af de allerdårli­gste patienter også herfra. Det psykiatris­ke sygehusvae­sen – sekundaers­ektoren – skal aflastes. Alle

lettere opgaver bør løses i sundhedsva­esnets primaersek­tor, hos de praktisere­nde laeger og speciallae­ger og i kommunerne­s socialvaes­en.

Og her bør det store antal praktisere­nde psykologer medtaenkes i løsningern­e. I denne gruppe findes et stort behandling­spotential­e, som pga. overenskom­stprobleme­r ikke nyttiggøre­s tilstraekk­eligt. Også andre faggrupper som psykiatris­ke specialsyg­eplejerske­r, ergo- og fysioterap­euter og socialrådg­ivere kan inddrages i primaersek­torens løsning af behandling­sopgaver.

Har man som dansker laendesmer­ter, bliver man ikke henvist til en specialafd­eling på sygehuset, men via egen laege til dygtige, praktisere­nde fysioterap­euter.

Således kan systemet fungere, når det drejer sig om løsning af legemlige problemer. Hvis viljen er til stede, bør et tilsvarend­e smidigt og velfungere­nde system kunne etableres for mennesker med mentale problemer. Psykiatrie­ns problemer kan ikke løses alene gennem tilførsel af flere resurser, selv om disse er nødvendige. Politikern­e må også levere strukturel­le aendringer, således at de store behandling­smaessige resurser, som findes i de mange psykiatris­ke faggrupper, kan anvendes optimalt.

Der er selvsagt intet galt i at kaempe for mere tolerance i samfundet. Derimod er der noget rivravrusk­ende galt i at basere sit kunstsyn på et godhedspar­adigme, hvor bestemte holdninger og ideer ikke laengere må siges højt. Eller vises på film. Den idé smager og lugter af én ting, nemlig censur. Når man spaender forestilli­ngen om godhed for kunstens vogn, ender man som regel med propaganda.

Send dit indlaeg via

jp.dk/senddebat.

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

jp.dk/kontakt/debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark