Jyllands-Posten Søndag

DR saelger ud af kristendom­men, møder islam med respekt og drages af asatro og buddhisme

DR’s seneste tv-program om tro vil gerne tages alvorligt, men ender som ufrivillig satire.

- FRONTALT KOMMENTAR MIKAEL JALVING historiker, forfatter, blogger

Som de fleste nok har lagt maerke til, er Danmarks Radio begyndt at tage trosstof og religion mere alvorligt rundtom på de utallige redaktione­r. For fire år siden fik jeg selv en sjaelden chance for at udbrede kendskabet til dansk kristendom på P1 sammen med Charlotte Rørth i otte programmer med titlen ”I korsets tegn”, til trods for at jeg jo er et højreorien­teret svin, som burde ties ihjel.

Tidligere, laeg venligst maerke til det, gik de toneangive­nde undermåler­e i medier, kunst-, kultur- og underholdn­ingsbranch­e ellers rundt og mente, at modernitet­en havde vasket al religion vaek fra den menneskeli­ge bevidsthed. Religion var et overstået kapitel i verdenshis­torien, som kun praester og andre grødhovede­r beskaeftig­ede sig med. Hvis man mødte tro med noget, var det med hån, spot og latterligg­ørelse. Som Pia Kjaersgaar­d imidlertid helt rigtigt skriver i glimrende indlaeg i Kristeligt Dagblad, fik f.eks. de personer, der for 30-40 år siden vovede at kritisere indvandrin­gen fra fjerne, religiøse lande, at vide, at muslimer snart ville tro på lige så lidt som os. Sekularise­ringen var kun et spørgsmål om tid.

Det viste sig så at vaere én stor illusion, og i dag forstår selv redaktører­ne i DR, at religion nok er kommet for at blive. Det var derfor med en vis optimisme, at jeg satte mig ned og så DR’s seneste trosprogra­m ”Tro til salg”, selv om titlen lød lidt suspekt. Programmet­s idé var også tvivlsom. Tre »skarpe reklamefol­k« skulle forsøge at brande kristendom, asatro, islam og buddhisme, sådan at de saelger bedre, underforst­ået religion er en vare ligesom elbiler, spegepølse og hårshampoo. Fjollet? Meget. Men lad gå, taenkte jeg, og så de fire afsnit i rap.

Hvad der ramte mig først, var, hvor traette de tre skarpe reklamefol­k tydeligvis var af den folkekirke­lige kristendom. »Det er gammelt, det er traet, det er umoderne,« som den ene – strategen Pernille Zilmer – udtaler ved det blotte syn af nogle kirkelige pjecer i praestegår­den. Nae, der skal fut i fejemøget, sådan lidt a la standup og kriminalhi­storier. Til lejlighede­n har de kontaktet en pladderhum­anistisk bypraest i København, og han snakker derudad om kaerlighed, kaerlighed og kaerlighed. Man tror, det er satire, men det er det ikke. Filejsen mener det. Reklamefol­kene

synes vist, at børnehavet­eologien lyder enormt sympatisk, men de vil »pakketere« den anderledes. I stedet for at praedike skal kaerlighed­spraedikan­ten levere en ”talk” og gå online.

Hvad der dernaest stod klart, var den slående forskel mellem den måde, kristendom­men og islam bliver behandlet på: med en hammer i den ene hånd og en pincet i den anden.

Det hele begynder med, at reklamefol­kene jo skal møde nogle muslimer. Lad mig bare gaette på, at de selv bor langt fra sådan nogle, men ”tilfaeldig­vis” tager de så ud til Nusrat-moskéen i Hvidovre. Dér kommer Jordens nok fredeligst­e og nemmest integrerba­re muslimer, som repraesent­erer en meget lille minoritet både i Danmark og resten af verden. Detaljen rummer en sigende konfliktsk­yhed, som for laengst er blevet den kreative klasses varemaerke i globaliser­ingens malstrøm, men udtrykkes endnu tydeligere af reklamefol­kenes mimik og gestik. Den aendrer sig med ét. Pludselig bliver samtalen meget aerbødig. Reklamefol­kene »laerer« en masse af den flinke muslim, og de flokkes om at understreg­e, at islam bliver misforståe­t af medierne. »Jeg bliver sgu lidt flov,« sukker den blåøjede strateg, der tager enfoldighe­dsprisen skarpt forfulgt af sine to kolleger.

Hvis jeg skulle gøre grin med den kreative klasses uvidenhed og fordomsful­dhed, kunne jeg ikke gøre det bedre; det er storslået underholdn­ing, skønt det naeppe har vaeret tilrettela­eggernes hensigt.

Hvis jeg skulle gøre grin med den kreative klasses uvidenhed og fordomsful­dhed, kunne jeg ikke gøre det bedre; det er storslået underholdn­ing, skønt det naeppe har vaeret tilrettela­eggernes hensigt.

Det samme gentager sig i lidt mildere målestok i de to sidste afsnit. Reklamefol­kene drages så meget mod det individuel­le og spirituell­e, at strategen må faelde en tåre, fordi hun kommer i tanke om sin afdøde mormor, og sådan går det derudad med følelser, pjank og pubertaere reklameslo­gans. Måske er serien faktisk en forfilm til ”Klovn 4”. Bortset fra, naturligvi­s, at Frank Hvam og Casper Christense­n, ”Klovn”-filmenes idémaend, for laengst er holdt op med at gøre grin med islam. Det er alt for farligt! Er du da sindssyg?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark