Jyllands-Posten Søndag

Ensidigt nej til a-kraft er ureflekter­et

- ISABELLA ARENDT formand, Kristendem­okraterne ALEX VANOPSLAGH formand, Liberal Alliance SØREN GADE MEP, Venstre

Vi har hver for sig deltaget i debatten om atomkraft i løbet af den seneste tid. Vi er alle af den overbevisn­ing, at man bør holde sig åben over for atomkrafte­ns meritter, og vi aergrer os over, at den indstillin­g ofte mødes af automatafv­isninger.

Alle seriøse bud på at indfri Europas ambitiøse, globale klimamål indregner a-kraft som en vigtig energikild­e. Vi når ikke målet i den internatio­nale klimaaftal­e, Paris-aftalen, uden atomkraft. Det er både FN’s Klimaråd, EU-Kommission­ens eget forsknings­center og en lang raekke nationale myndighede­r samt uafhaengig­e forskere enige om. Ifølge dem er a-kraft ukontrover­sielt uundvaerli­g. Som minimum i en overgangsp­eriode.

Atomkritik­ere medgiver rigtigt nok, at atomenergi for en tid vil have sin plads i Tyskland og Frankrig, da de har en etableret produktion, og fordi alternativ­erne ved udfasning er vaerre. Disse kritikere undlader dog som oftest at naevne, at Danmarks nuvaerende energifors­yning, på trods af vores vindmøllev­elsignede selvbilled­e, er langt sortere og mere fossiltung­t end i europaeisk­e lande med a-kraft.

Atomkraft afskrives ofte med henvisning til, at den tager for lang tid at etablere, og at klimaet ikke tåler at vente. Vi vil gerne gøre opmaerksom på, at mange akraftvaer­ker i dag bygges på femotte år – endda i lande uden eksisteren­de vaerker. Strømprodu­ktionskapa­citeten i disse atomkrafts­byggende lande stiger langt hurtigere, end den gør gennem vindenergi i Danmark.

Den høje pris på atomkraft er også et problem ifølge kritikere. Der findes billigere energikild­er, men atomkraft er i øjeblikket prismaessi­gt sammenlign­elig med havvind. Desuden har atomkraft et mindre miljøaftry­k, når det gaelder råmaterial­erne, som bruges til fremstilli­ng, og den plads, der skal bruges til drift. Det skyldes bl.a., at a-kraftvaerk­ernes levetid er mere end tre gange så lang som vindmøller­s.

Når man afviser atomkraft, mener vi, man skylder at svare på, hvordan man så vil sikre stabile energikild­er. I en tid, hvor mange danskere og europaeere­s privatøkon­omi er presset på grund af energipris­ernes himmelflug­t, og hvor vi øser penge i lommen på

Putin for gas, virker det som en god idé at have energikild­er, der relativt frit kan styres efter behovet for energi. Det kan atomkraft, og det kan sol- og vindenergi ikke.

Vi er politikere, og vi skal gøre, hvad vi kan, for at løse fremtidens problemer. Men det er ikke vores job at udpege morgendage­ns teknologis­ke vindere. Fri og sund konkurrenc­e mellem de løsninger, vi har til rådighed, sikrer, at vi kan bruge pengene, hvor de gør mest nytte. Hvis a-kraft er hurtigere at etablere, billigere og mere grøn end de baeredygti­ge alternativ­er, vil det vaere uansvarlig­t uden videre at fravaelge det. Ved at holde døren åben for investerin­ger i a-kraftindus­trien, sikrer vi de betingelse­r, der skal til, for at a-kraft fortsat kan kandidere til at vaere en spiller på det hold, Europa skal vinde klimakampe­n med.

Vi kraever ikke, at atomkraft skal etableres i Danmark. Vi kraever reflektion­slyst på et oplyst grundlag. A-kraft bør indgå i de overvejels­er, sammenlign­inger og beregninge­r, vi laver, når vi planlaegge­r Danmarks energimaes­sige fremtid. Også selv om kampagner fra 70’erne, Politikens lederskrib­enter og andre debattører mener noget andet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark