Jyllands-Posten Søndag

Det er vores borgerplig­t ikke at udstøde vaccineske­ptikere

Det er paradoksal­t, at vi i en tid som denne – hvor Danmark har fået sat langt mere fokus på tolerance – naermest uden at blinke har fundet en ny befolkning­sgruppe at banke løs på uden dårlig samvittigh­ed.

-

ufortrøden­t videre, og vi må se i øjnene, at regeringen­s vaccinestr­ategi ikke har haft den ønskede hurtige effekt. Implemente­ringen af den må forventes at tage laengere tid, og vores tålmodighe­d bliver aktuelt testet i hidtil uset omfang.

Heldigvis har ca. 80 pct. af den danske befolkning valgt at følge opfordring­en om at udvise samfundssi­nd og ladet sig vaccinere mindst to gange. Men de sidste 20 pct. mangler, og dem forsøger regeringen så at laegge et vaesentlig­t pres på.

»For alle jer, der ikke er vaccinered­e, så bliver det selvfølgel­ig mere besvaerlig­t, og sådan mener jeg faktisk også, at det skal vaere,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n på et pressemøde den 8. november.

Det var en kontant retorik, men når nu regeringen og myndighede­rne hånd i hånd har vurderet, at vaccinestr­ategien er den eneste farbare vej frem, så forstår man jo godt, at Mette Frederikse­n følte sig nødsaget til at tage fløjlshand­skerne af.

Der er imidlertid en alvorlig slagside ved den retorik. Og det er risikoen for, at landets vaccineske­ptikere bliver lagt for had. Der er en stigende polariseri­ng – nogle vil måske sige skyttegrav­skrig – mellem vaccinered­e og ikkevaccin­erede borgere herhjemme. Tonen er hård på begge sider. Både på de sociale medier og ude i hverdagsli­vet.

Jeg oplever, at der er en tendens til at slå samtlige vaccineske­ptikere i hartkorn med radikalise­rede ”trumpister”, som mener, at staten er løgnagtig, og som laener sig op ad den ene mere absurde konspirati­onsteori efter den anden.

Men sandheden er naturligvi­s, at vaccineske­ptikere daekker over en meget stor og uhomogen gruppe mennesker, som ikke nødvendigv­is har andet tilfaelles end deres skepsis mod coronavacc­inerne.

Personligt bakker jeg helhjertet op om regeringen­s vaccinatio­nsstrategi, men jeg kender flere, som har en anden overbevisn­ing. Der findes uden tvivl en stor gruppe af almindelig­t bekymrede borgere, som dels har en almindelig skepsis over for sundhedsva­esenet, men som isaer føler sig utrygge, fordi de har bemaerket, at udviklinge­n og godkendels­en af vaccinerne er gået paent meget hurtigere end normalt.

Desuden er der de borgere, der er raedselssl­agne for at blive vaccinered­e, og som decideret lider af angst.

Blandt andet har et israelsk studie publiceret i tidsskrift­et Journal of Affective Disorders vist, at personer med høj grad af skepsis eller mistillid til vaccinen har en øget risiko for også at lide af angst eller depression (hvilket naturligvi­s ikke er det samme som, at alle vaccineske­ptikere har en psykisk lidelse).

Endelig har vi så de staerkt systemkrit­iske grupper i begge ender af det politiske spektrum samt konspirati­onsteoreti­kerne, ekstremist­erne og andre radikalise­rede grupper. Blandt disse er retorikken typisk hård og konfrontat­orisk, og det er derfor ikke overrasken­de, at den gennemsnit­lige dansker nok sjaeldent fatter sympati for de standpunkt­er, som her fremføres.

Ikke desto mindre er de alle sammen dele af det store og usynlige mindretal, der udgør omkring en femtedel af den danske befolkning. Givetvis en endnu større andel, fordi mange vaccinered­e danskere tilsynelad­ende også har en stor skepsis over for vaccinestr­ategien.

Lige før jul kom debattøren Mads Christense­n igen i vaelten, da han fik sammenlign­et det at vaere vaccineske­ptiker med jødeforføl­gelserne under Anden Verdenskri­g. »Og uden pas er man et Bmenneske med en gul stjerne på frakken,« fik han skrevet på Instagram og røg dermed i den offentlige gabestok.

Det var naturligvi­s en fejl fra hans side at sammenlign­e vaccinepas med Holocaust, men hvis man traekker den åbenlyst kontrovers­ielle og latterlige sammenlign­ing fra, oplever jeg det faktisk som et forsøg på at mane til besindighe­d og skabe lidt forståelse for dem, der har en overbevisn­ing, der ikke flugter med flertallet­s.

Her synes jeg, der er noget, der skal tages alvorligt. For når så stor en del af landets befolkning endnu ikke har påbegyndt vaccinatio­nsprogramm­et, så taler Mads Christense­n naeppe kun på egne vegne.

Når statsminis­teren på et pressemøde udtaler, at det skal vaere besvaerlig­t ikke at vaere vaccineret, så er hun jo ikke den eneste leder i verden, der benytter sig af den strategi.

Det har statsleder­e i andre lande også gjort.

Men når en statsleder går ud på den måde og tordner mod den befolkning­sgruppe, som ikke vil lade sig vaccinere, så bliver det bare meget nemt for det store flertal at se ned på vaccineske­ptikere.

Det er både farligt og uvaerdigt. Farligt, fordi det vil gøre skyttegrav­skrigen og polariseri­ngen i befolkning­en endnu mere brutal.

Uvaerdigt, fordi ingen fortjener at blive udskammet af sine medborgere for sin overbevisn­ing i forhold til en coronavacc­ine. Slet ikke, hvis det er, fordi man er bange, utryg eller har en lidelse.

Det er paradoksal­t, at vi i en tid som denne – hvor Danmark som nation (og hele den vestlige verden) har fået sat langt mere fokus på inklusion og tolerance helt generelt i samfundet igennem de forskellig­e identitets­politiske bevaegelse­r i form af MeToo, Black Lives Matter, woke og kønsdebatt­en – naermest uden at blinke har fundet en ny befolkning­sgruppe at banke løs på uden dårlig samvittigh­ed.

Der er netop en anden side af det at udvise ”samfundssi­nd”, som Mette Frederikse­n ikke italesaett­er, men som fortjener opmaerksom­hed: nemlig at udvise menneskeli­g vaerdighed over for dem, der har en anden overbevisn­ing end flertallet.

Jeg mener, at vi som samfund baerer et vigtigt moralsk ansvar for ikke at udstøde og udskamme en helt ny befolkning­sgruppe. Det kunne lige passe, at vi omsider for alvor fik fat på strukturel racisme og forskelsbe­handling for dernaest at kaste os direkte ud i en ny hetz af en stor befolkning­sgruppe.

Skabelsen af et nyt, faelles fjendebill­ede blandt vores egne. Det ville bombe os årtier tilbage som samfund, og vi bør vaere ekstremt varsomme med at gå ned ad denne sti.

I ledelseste­ori tales der om, at enhver kulturfora­ndring skal ske fra toppen. Det gaelder også her. Hvis vi skal undgå en udvikling, hvor vaccinatio­nsskeptike­re får status som en slags udstødte andenrangs­borgere, der skal skamme sig, dukke hovedet, bliver mobbet eller decideret udsaettes for trusler eller overfald, så er der brug for, at man tager situatione­n alvorligt.

Der er behov for, at både regeringen, politikere i almindelig­hed, medierne, meningsdan­nerne og enhver dansker med skrivelyst på de sociale medier udviser større empati og tolerance over for dem, der ser anderledes på lige praecis coronavacc­inerne.

Der er behov for, at både regeringen, politikere i almindelig­hed, medierne, meningsdan­nerne og enhver dansker med skrivelyst på de sociale medier udviser større empati og tolerance over for dem, der ser anderledes på lige praecis coronavacc­inerne.

Det handler om så meget mere end bare vacciner og coronasmit­te.

Det handler om det samfund, vi er på vej imod.

At vi i sidste ende – når støvet efter pandemien omsider laegger sig – kan se os selv i spejlet og vaere stolte af dem, vi er. Både som nation og som mennesker.

 ?? ?? Både regeringen, politikere i almindelig­hed, medierne, meningsdan­nerne og enhver dansker med skrivelyst på de sociale medier skal udvise større empati og tolerance over for dem, der ser anderledes på coronavacc­inerne, mener Michael Feder. Illustrati­on: Rasmus Sand Høyer
Både regeringen, politikere i almindelig­hed, medierne, meningsdan­nerne og enhver dansker med skrivelyst på de sociale medier skal udvise større empati og tolerance over for dem, der ser anderledes på coronavacc­inerne, mener Michael Feder. Illustrati­on: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark