Jyllands-Posten Søndag

Vi er ikke bare partisolda­ter

- SARAH ABILDSKOV medlem, Rød-Grøn Ungdom, Valby

Mit twitterfee­d eksplodere­de, efter at pressechef­en fra De Frie Grønne opfordrede til at »droppe ungdomspar­tierne« under postulatet, at de blot er »fabrikker, der uddanner profession­elle politikere«. Nu skal twitterbob­len brydes, og vi skal have en reel samtale om faenomenet. Kald mig bare indoktrine­ret, men jeg mener i allerhøjes­te grad, at ungdomspar­tierne fortsat har deres eksistensb­erettigels­e.

Ungdomspol­itik har aendret mit liv til det bedre. Uden min ungdomsorg­anisation ville jeg formentlig finde mig selv som et tal i statistikk­en over ensomme unge. Uden min ungdomsorg­anisation ville jeg ikke have modet til at arbejde aktivt for en bedre verden. Uden min ungdomsorg­anisation ville jeg vaere faellesska­bsløs. For os unge, der dyrker politik, er ungdomspar­tierne som fodboldban­en for fodboldfan­s. Det er en fritidsint­eresse – ikke en partisolda­tuddannels­e. Nogen bliver selvsagt profession­elle, men det er da ikke mystisk, at de samme mennesker, der bliver optaget af politik i en ung alder, også er dem, der stiller op til valg. Fordi det er det, ungdomspar­tierne kan: styrke selvtillid­en hos unge og opdyrke det mod, det kraever at forsøge at forandre verden.

I den hidsige debat på Twitter blev pressechef­ens primaere argument for, at unge bør droppe ungdomspol­itik, at det skaevvride­r magten, når mange folkevalgt­e kommer fra ungdomspar­tierne. Det skader demokratie­t, må det forstås. Det er en fejlslagen analyse af flere årsager. Ungdomspar­tier er netop arenaer, der mobilisere­r mange flere unge end de etablerede moderparti­er til at deltage aktivt i demokratie­t. For mit eget vedkommend­e var det desuden i ungdomspol­itik, jeg laerte at rumme andre holdninger end mine egne og forstå, at der findes nuancer. Hvordan kan det vaere en negativ ting, at unge organisere­r sig rundt om en faelles idé? Hvordan kan det vaere skaevvride­nde for demokratie­t, at der findes organisati­oner for politisk interesser­ede unge, der ikke ville deltage aktivt i politik, hvis ungdomspar­tierne – af og for unge – ikke fandtes? Hvorfor skulle det nogensinde vaere et minus, at de politikere, der tager beslutning­er på vegne af vaelgerne, har erfaring i den verden, de skal begå sig i?

I min optik er den gaengse opfattelse af ungdomspar­tierne som en indoktrine­rende, moderparti­styret og lukket kreds drønforker­t. Det er min oplevelse, at de partipolit­iske faellesska­ber udvider rammerne for fri debat – at nuancerne kommer frem i kraft af partifarve­rne og mødet med andre engagerede unge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark