Jyllands-Posten Søndag

EU er en vane og ikke mere end det

Det er ikke kun dronning Margrethe, der har jubilaeum. Dansk medlemskab af EU fylder også 50 år, men det vil naeppe blive fejret med samme svulstighe­d.

-

Globaliser­ing og internatio­nalisering har fået mennesker til at rykke sammen om Dannebrog og dronningen, om familien. Den udvidede familie er stadig for de fleste faedreland­et.

Det er ikke kun den danske og den britiske dronning, der fejrer jubilaeer i år. Den danske monark sit 50års jubilaeum på tronen, den britiske monark sit 70-års. Det er også dansk medlemskab af EU, der fylder rundt. I 1972 kom Danmark i faellesmar­kedet, som vi sagde for 50 år siden. Det bliver vajende faner for de to dronninger, når corona igen tillader festlighed­er. Flere end for EU i det faelles jubilaeums­år. Ingen dristig spådom. Det europaeisk­e himmelblå flag med julestjern­erne fik aldrig som Dannebrog folkets kaerlighed til at folde sig saerligt hengivent ud.

Men det blå EU-flag udtrykker et spinkelt politisk håb i Ukraine, en bønfaldels­e naesten, ikke mindst under indtryk af Putins skumle militaere trommehvir­vler på østfronten for tiden. Trommehvir­vler til krigeriske vimpler.

Det europaeisk­e jubilaeum vil blive ligeså gennemanal­yseret som de to monarkers epoker. Blot på en anden måde. Mindre svulstig nationalis­me, faerre flagsmykke­de følelser og royale familiehis­torier, mere snusfornuf­t. Vi vil høre, at EU har vaeret med til at gøre livet i Europa nemmere og friere, nok også rigeland re. At traditione­lle europaeisk­e fjender som franskmaen­d og tyskere ikke laengere hvaeser ad hinanden, men sveder i samklang henimod natlige kompromise­r på lange møder i kedsommeli­ge lokaler i stedet. Der vil vaere en rolig pragmatism­e i vurderinge­n af medlemskab­et.

Vi fik tidligere Jerntaeppe-lande med i familien. Godt. Det bedste ved EU. De ny medlemmer er lidt genstridig­e af og til, fordi deres politiske og derved menneskeli­ge historier er så anderledes end vores. Deres nationale ømskindeth­ed skyldes, at de var besat, først af tyskerne, så af russerne, indtil Sovjetimpe­riets kollaps. De saetter deres nyfundne nationale suveraenit­et højt. De taler de centrale EU-organer midt imod, hvis de fornemmer uønsket fjernstyri­ng. Det medfører en lidenskabe­lig debat om, hvad der er nationalst­aternes egen ”business”, og hvad der er de centrale organers. En helt naturlig forfatning­skamp, når man sammenbind­er et antal meget gamle og meget forskellig­e nationalst­ater i et faellesska­b.

Der vil komme pudsige tilbagebli­k til den hidsige kamp i Danmark forud for folkeafste­mningen dengang. Modstanden havde grove antityske toner. Tyskland skulle skraemme danskerne til at stemme nej. Skønt Vesttyskla­nd siden årene efter Anden Verdenskri­g havde vaeret et stilfaerdi­gt demokrati med allierede soldater i militaer kontrol og kultivered­e kristdemok­rater eller nordisk-orientered­e socialdemo­krater ved magten. Vesttysklo­d sig fredsommel­igt genforene med østtyskern­e, uden der blev løsnet et eneste skud. Men dengang i 1972 kunne nazikortet stadig traekkes frem, en tankevaekk­ende, provinsiel anakronism­e.

Hvor EU slet ikke er lykkedes, er i skabelsen af en europaeisk kulturel identitet. Yngre danskere taler sjaeldent i vore dage europaeisk­e sprog. Deres eneste fremmedspr­og er New York-amerikansk. Folkelige nationale fordomme om de forskellig­e europaeisk­e landes folkeslag er naesten ligeså forstokked­e som i 1972.

Måske gør det ikke noget, at vi ingen europaeisk kulturel identitet har, bare det praktiske samarbejde fungerer rimeligt? Hvis folk hellere vil høre engelsk rock end fransk, hvad så? Se amerikansk­e serier fremfor tyske?

Måske var det de troende ”flomme europaeere”, som skaeldsord­et lød, der dengang i 1970’erne forcerede idéen for ukritisk, som skød for entusiasti­sk over målskiven og derved var med til at fodre modstanden. Nationalst­aternes aeldgamle identitet kunne ikke lige fejes vaek fra den ene dag til den anden ved at flyve folk på dyre gratis rejser til Bruxelles’ uigennemsk­uelige institutio­ner bemandet med højtlønned­e, lavtbeskat­tede bureaukrat­er og til det såkaldte champagne-parlament, der ikke – som klartskuen­de Ritt Bjerregaar­d sagde – var »noget rigtigt parlament«. Den propaganda­maessige side af sagen var kikset, den folkelige begejstrin­g for EU-projektet udeblev i hvert fald. EU blev en vane, og det var så o.k. Ikke mere end det.

Det europaeisk­e flag kan fint blafre videre parallelt med alle de nationale flag, også med Dannebrog, og vil gøre det.

Globaliser­ing og internatio­nalisering har fået mennesker til at rykke sammen om Dannebrog og dronningen, om familien. Den udvidede familie er stadig for de fleste faedreland­et.

Tendensen er den samme overalt i Europa. Faedreland­et giver faelles identitet, faedreland­et og det kendte dulmer uro over for forandring­er. Men det europaeisk­e flag kan fint blafre videre parallelt med alle de nationale flag, også med Dannebrog, og vil gøre det. Men på en mere beskeden plads i hjerterne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark