Jyllands-Posten Søndag

Rigsretten - hvad kan man laere?

Rigsretten­s dom handler om fhv. minister Inger Støjbergs embedsføre­lse i instrukssa­gen. Men dommen har også betydning ud over den konkrete sag – både for ministre og embedsmaen­d.

-

Mandag den 13. december idømte Rigsretten Inger Støjberg 60 dages ubetinget faengsel. Rigsretten­s dom var selvsagt koncentrer­et om den konkrete sag. Men man kan alligevel godt spørge, om dommen i nogle henseender også raekker videre, så den kan få betydning for eventuelt fremtidige rigsretssa­ger, og om dommen kan få betydning for det daglige samspil mellem ministre og embedsmaen­d.

Hvad angår det første, er det vaesentlig­t, at det i dommen klart er slået fast, at en minister kan blive strafferet­ligt ansvarlig for enhver lovovertra­edelse, vedkommend­e begår som minister. I dommen hedder det herom, at »Når Folketinge­t har besluttet at rejse tiltale mod en minister for dennes embedsføre­lse, jf. grundloven­s § 16, tilkommer det ikke Rigsretten at afgøre, om en politisk reaktion ville have vaeret tilstraekk­elig. Afgørelsen herom er alene Folketinge­ts. Det er således ikke en betingelse for at finde en minister skyldig, at der er tale om en alvorlig lovovertra­edelse«.

Det giver sådan set sig selv, at det er sådan. For i ministeran­svarlighed­slovens § 5, stk. 1, står, at en minister straffes, hvis vedkommend­e forsaetlig­t eller af grov uagtsomhed tilsidesae­tter de pligter, der påhviler ham eller hende efter lovgivning­en. Men nogle formulerin­ger i Rigsretten­s dom i 1995 mod fhv. justitsmin­ister Erik Ninn-Hansen kunne godt give anledning til en vis tvivl. Den tvivl er nu ryddet af vejen.

I sagen mod Inger Støjberg var det i øvrigt uden betydning, om der gjaldt en alvorlighe­dsbetingel­se eller ej. Af Rigsretten­s 26 dommere fandt således de 24, at Inger Støjberg skulle straffes med en faengselss­traf på ikke under 60 dage, og 15 af disse dommere fandt, at faengselss­traffen skulle vaere ubetinget. Det er klart, at straffen afspejler alvoren af den begåede lovovertra­edelse.

Som naevnt kan man også spørge, om Rigsretten­s dom kan få betydning for det daglige samspil mellem ministre og embedsmaen­d. I det daglige foretager en minister sig jo ikke meget uden at have rådført sig med sine embedsmaen­d. Rigsretten­s dom understreg­er da også betydninge­n af embedsmaen­denes rådgivning. I begrundels­en for, at Inger Støjberg havde pådraget sig et forsaetsan­svar, anførte flertallet på 25 af 26 dommere således, at ministeren »flere gange [blev] advaret om, at en indkvarter­ingsordnin­g uden mulighed for undtagelse­r ikke ville vaere lovlig«, men at hun alligevel besluttede, at der skulle gaelde en indkvarter­ingsordnin­g uden undtagelse­smulighede­r.

At det er vigtigt, at en minister lytter til sine embedsmaen­ds advarsler, er der ikke noget nyt i. Det samme blev understreg­et i Rigsretten­s dom i 1995 i sagen mod fhv. justitsmin­ister Erik Ninn-Hansen, hvor det i begrundels­en for straffen blev anført, at Ninn-Hansen havde fastholdt en ulovlig administra­tion trods embedsmaen­denes advarsler. Og vil man laengere tilbage, kan man tage Rigsretten­s dom i 1910 i sagen mod fhv. indenrigsm­inister Sigurd Berg. Her lagde Rigsretten i sin begrundels­e for, at Berg skulle straffes for grov uagtsomhed, vaegt på, at han var blevet advaret af sin departemen­tschef, Antonius Mikael Napoleon Krieger, om, at der var uorden i regnskaber­ne i den sparekasse, som justitsmin­ister Alberti var formand for. Sigurd Berg skulle som minister føre tilsyn med sparekasse­n, men foretog sig ikke noget trods departemen­tschefens advarsler.

Der er megen fornuft i, at embedsmaen­denes rådgivning må tillaegges stor betydning for ministeren­s strafansva­r. For i det daglige må det vaere sådan, at en minister et langt stykke ad vejen skal kunne handle i tillid til den rådgivning, embedsmaen­dene giver. En minister kan ikke kende til alle mulige juridiske krinkelkro­ge i reglerne. Det er embedsmaen­denes opgave at have det kendskab. Det skal en minister kunne haelde sit hoved til. Men så meget desto vigtigere er det så også, at en minister tager sine embedsmaen­ds advarsler om, at man er på vej ud på juridisk gyngende grund, alvorligt.

Det er klart, at en minister må have ret til at udfordre og saette spørgsmåls­tegn ved embedsmaen­denes vurderinge­r. Embedsmaen­d skal kunne forklare tingene, så de er til at forstå. Og embedsmaen­d skal også vaere rede til at finde alternativ­e løsninger, der – lovligt – kan opfylde ministeren­s formål. Men det bør ikke vaere nødvendigt for embedsmaen­dene at advare gentagne gange om, at noget er ulovligt, hvis ellers advarslen er klar nok. I praksis kan både embedsmaen­dene og ministeren ende med at komme galt af sted, hvis en minister bliver ved med at presse på.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark