Jyllands-Posten Søndag

Dronningen sagde det. Men vil politikern­e gøre det?

- SIMON TOFTGAARD JESPERSEN formand, Muskelsvin­dfonden

Blandt personlige anekdoter fra året i kongefamil­ien kom der en eksplicit opfordring fra dronningen til i højere grad at møde mennesker med handicap med forståelse og respekt. Personligt oplever jeg ikke stor mangel på respekt og forståelse fra størstedel­en af mine medmennesk­er, men derimod fra det system og den politiske virkelighe­d, som definerer rammerne for mennesker med handicap. Det er blevet en kamp at få hjaelp, selv om vores socialmini­ster siger, at det skal vaere det modsatte.

Jeg ville aldrig forvente en lignende gestus i en statsminis­ters nytårstale. Alligevel tillod jeg mig denne gang forud for talen at vaere optimistis­k, og til min overraskel­se blev det pressede socialområ­de faktisk naevnt. Statsminis­teren talte om de nuvaerende frikommune­forsøg og muligheden for at fjerne regulering og lovgivning på saerligt aeldreområ­det. Statsminis­terens visionaere og uforbehold­ne tillidserk­laering til kommunerne­s selvstyre fik sikkert smilene frem hos nogle, men ikke hos mig.

Der skal ikke herske tvivl om, at jeg bifalder grundtanke­n om at nedbringe stram styring, regler og bureaukrat­i. Ingen ønsker den slags uden grund, og systemet er for komplekst, som det er nu. Men på handicapom­rådet vil det vaere vaerre med et vildt kommuneves­ten. Det frygter jeg, fordi vi i handicapbe­vaegelsen i disse år oplever en markant mangel på retssikker­hed i kommunerne, hvor kommunale krumspring kun i sjaeldne tilfaelde kommer os borgere til gode. Mere frihed og magt til de enkelte kommuner kan desvaerre bruges forkert.

Sag på sag vidner om, at kommuner tolker lovgivning og begrebet serviceniv­eau vidt forskellig­t, men vaerst af alt tvinger økonomiske hensyn dem til konstant at prøve graenser af. I de vaerste tilfaelde oplever vi, at der er fejl i over 80 pct. af de sager, som ender i Ankestyrel­sen.

Konsekvens­en er, at flere og flere på ingen måde oplever den tillid eller respekt, som også efterlyses på aeldreområ­det.

Mere frihed til kommunerne kan sagtens vise sig at vaere det rigtige på aeldreområ­det, men for handicapom­rådet går tillid og retssikker­hed hånd i hånd. Så laenge jeg oplever, at det sejler med at tage udgangspun­kt i det enkelte menneskes behov, advarer jeg kraftigt imod at overføre regeringen­s tanker om mindre regelstyri­ng til handicapom­rådet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark