Jyllands-Posten Søndag

Manden med gummifjaes­et griner hele vejen i banken

60 ÅR MANDAG: Skuespille­ren Jim Carrey er bedst kendt som komiker, men han er også respektere­t i den mere seriøse ende af filmskalae­n.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk JIM CARREY – SKUESPILLE­R

Allerede i sin tidligste barndom elskede han at stå og skabe sig og skaere grimasser foran et spejl.

Faktisk var han ikke mere end blot otte år gammel, da han fandt ud af, at han var i i stand til at laegge sit ansigt i de helt specielle og ofte komiske folder, som siden blev hans kendetegn.

I starten var det kun for sjov, men allerede som 10årig skrev han et brev til det dengang ekstremt populaere comedy-tv-program ”The Carol Burnett Show”.

I brevet fortalte han, at han var en mester i at lave alskens komiske ansigtsudt­ryk og derfor måtte vaere selvskreve­t til showet. Han fik et nej, men alene det, at han fik et brev, gjorde ham vanvittig stolt og gav ham endnu mere blod på maelketand­en.

James Eugene Carrey er født og opvokset i Canada, og i de første år af hans liv var kursen en ganske anden end den, som han som den alsidige komiker Jim Carrey slog ind på som 15-16-årig.

Hans familie havde midt i 1970’erne meget store økonomiske problemer, og i en laengere periode boede Jim Carrey sammen med sin storebror i et telt i en park, mens resten af familien holdt til i et udrangeret rødt folkevogns­rugbrød.

Alt syntes dengang at pege i retningen af, at Jim Carrey ville få en fremtid som arbejder i stålindust­rien, men sådan gik det slet ikke:

I dag hører Jim Carrey til blandt de mest populaere og bedst betalte skuespille­re i verden.

Født og opvokset i Toronto

Jim Carrey blev som det fjerde barn født ind i katolsk familie i Newmarket, der er en forstad til Toronto i Canada, og begge hans foraeldre havde franske rødder.

Moren gjorde rent for andre, mens faren arbejdede som bogholder på det lokale stålvaerk og var fritidsmus­iker.

Familien flyttede en del rundt, hvorfor Jim Carrey – uden det store engagement – op gennem sin opvaekst var indskrevet i skiftende skoler.

Som 16-årig forlod han definitivt skolen for at forfølge den drøm om at blive komiker og skuespille­r, som han allerede året forinden så småt – og støttet af begge sine foraeldre – havde indledt som optraedend­e i comedy-klubben Yuk Yuk i Toronto.

Sit allerførst­e lønnede job fik han i 1979, og hyren var på 20 dollars.

I de følgende år knoklede han løs på comedy-scenen og i begyndelse­n af 1983 flyttede han til Hollywood, hvor han fortsatte med at optraede i diverse comedyklub­ber.

Hans ry og popularite­t voksede og i 1990 fik han sit nationale og internatio­nale gennembrud med tv-serien ”In Living Colour”.

Siden fulgte blandt mange andre den rolle, der vil vaere klinet til hans person for altid: kaeledyrsd­etektiven Ace Ventura.

Den første film med Ace Ventura havde premiere i 1994, og samme år havde han også hovedrolle­n i filmene ”The Mask” og

”Dumb and Dumber”. Året efter markerede han sig blandt andet i filmen ”Batman Forever”, i hvilken han spillede videnskabs­manden Edward Nygma kaldet ”Gaekkeren”.

Også seriøse film

Hans praestatio­ner slog for alvor hans navn fast som komiker, men han har gennem årene også udfyldt roller i mere seriøse film.

En af de mest markante i den ende af spektret er science fiction-filmen ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” fra 2004.

Men også hans praestatio­n som Truman Burbank i ”The Truman Show” viste allerede i 1998, at han også kan udfylde seriøse roller blottet for hans karakteris­tiske grimasser.

Udover sine mange film, der i øvrigt har indbragt ham ikke faerre end 40 store nationale og internatio­nale filmpriser, har han også medvirket i en raekke tvshows. I 2020 udfyldte han op til praesident­valget således rollen som Joe Biden i en stribe korte sketches i ”Saturday Night Live”. I rollen som Donald Trump sås Alec Baldwin.

Selvmord og retssag

Udover sine mange roller foran kameraerne har Jim Carrey også virket som både producer og instruktør, og han har indtil videre udgivet to bøger.

På privatfron­ten har der vaeret en del kaos omkring Jim Carrey, der har vaeret gift to gange og derudover har vaeret involveret i en lang raekke kortere forhold.

Et af de mange forhold udløste intens pressedaek­ning, idet det endte tragisk i 2015.

Jim Carrey mødte i 2012 irlaendere­n Cathriona White, men allerede året efter gik de officielt fra hinanden.

Hun blev gift med en amerikaner – rygtet vil vide, at det aegteskab blev arrangeret, så hun kunne blive i USA. Under alle omstaendig­heder begyndte hun i 2015 igen at ses med Jim Carrey, men samme år begik den 30-årige kvinde selvmord ved at indtage en overdosis af medicin.

Cathriona Whites’ familie syntes desperat efter at drage Jim Carrey til ansvar, og to gange blev der lagt sag an mod ham.

I første sagsanlaeg blev han beskyldt for at have forsynet hende med de piller, der draebte hende og i andet sagsanlaeg blev han beskyldt for at have smittet hende med alvorlige kønssygdom­me. Jim Carrey blev i retten renset for begge beskyldnin­ger.

Men uro og kaos til trods har Jim Carrey bevaret sin popularite­t og i 2021 blev det estimeret, at han er god for intet mindre end hvad der svarer til 1,2 mia. kr.

Jim Carrey, skuespille­r, USA

1968:

1969:

 ?? ?? Filmen "Yes Man" fra 2008 hører ikke til blandt de mest populaere Jim Carrey-film, men med en indtjening på 30 millioner dolloar for sin medvirken landede Jim Carrey på 20 pladsen på listen over de skuespille­re, der i alle tider har tjent mest på en enkelt filmrolle. Foto: AP
Filmen "Yes Man" fra 2008 hører ikke til blandt de mest populaere Jim Carrey-film, men med en indtjening på 30 millioner dolloar for sin medvirken landede Jim Carrey på 20 pladsen på listen over de skuespille­re, der i alle tider har tjent mest på en enkelt filmrolle. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark