Jyllands-Posten Søndag

Turen gik til Broadway og Hollywood – nu vender hun tilbage til ”Borgen”

40 ÅR SØNDAG: DR-serien ”Borgen” blev startskudd­et til en internatio­nal karriere for Birgitte Hjort Sørensen. Hun har optrådt på teatre i New York og London og i ”Game of Thrones”. I februar vender hun tilbage i den nye saeson af ”Borgen” på DR1.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

For skuespille­ren Birgitte Hjort Sørensen kom DR’s udmelding om at lave en ny saeson af tv-serien ”Borgen” som en kaempe overraskel­se.

I den populaere politiske føljeton spiller hun journalist­en Katrine Fønsmark.

»Jeg var overbevist om, at det sluttede med saeson tre for 10 år siden. Da jeg så fik manuskript­et til fjerde saeson, laeste jeg det med den pirrende følelse, man har, når man finder gamle venner på Facebook: Hvor har de vaeret? Hvad har de lavet i alle de år? Det var sindssygt at vende tilbage til det univers: Et trygt sted med mange kendte ansigter,« fortaeller Birgitte Hjort Sørensen med iver.

I den nye saeson, der ruller over skaermene på DR1 i februar, er hun i rollen som Katrine Fønsmark trådt ind i en lederstill­ing på tv-kanalen TV1.

»Som jeg selv er Katrine blevet 10 år aeldre. Hun er knap så sort-hvid og skråsikker i sin personligh­ed. Med alderen har hun erfaret, at hun ikke altid har ret. Hvor hun som tv-stationens højtråbend­e journalist kritisered­e cheferne, står hun nu selv i lederskoen­e på samme arbejdspla­ds. Det giver udfordring­er,« røber Birgitte Hjort Sørensen.

En ting, der animerer hende ved ”Borgen”, er, at dens indhold på mange punkter flugter med virkelighe­den.

»Siden vi indspilled­e saeson tre, er der sket meget i verden: Donald Trump blev praesident i USA. Fake news er en faktor, vi skal forholde os til. MeToo har fået konsekvens­er for seksuelle kraenkere. Alle de her store bevaegelse­r er blevet en del af vores agenda. De aktuelle, universell­e problemsti­llinger tager ”Borgen” op. Det er fedt.«

For Birgitte Hjort Sørensen blev rollen startskudd­et til en internatio­nal karriere.

»Da vi afsluttede saeson tre, var jeg 30 år og klar til at tage imod de muligheder, der åbnede sig. Jeg har optrådt på teaterscen­er på Broadway i New York og West End i London og medvirket i store internatio­nale produktion­er som ”Game of Thrones”,« fortaeller hun. Succesen i udlandet gav hende selvtillid.

»Branchefol­k ude i verden så, at jeg kunne noget. Det bekraefted­e mig i, at: Hey, jeg har noget at byde på her. Jeg føler mig privileger­et over, at jeg fik lov at prøve kraefter med forskellig­e genrer og spille mange typer roller. Det var vildt interessan­t og sjovt – netop dét gør mit fag så spaendende,« siger hun, men hun indrømmer, at alt ikke var rosenrødt.

»I starten af min internatio­nale karriere skulle jeg tit springe ind i roller på afbud og med ekstremt kort varsel. Jeg blev ringet op af agenter, der spurgte: ”Kan du hoppe på et fly og vaere til optagelse om tre dage”. Det var ok i starten; man kommer jo ind i branchen med den dér tiggerment­alitet, hvor man accepterer urimelige arbejdsvil­kår.«

En kynisk verden

Med tiden blev det opslidende for hende hele tiden at skulle stå stand by og vaere klar.

»Det begyndte at genere mig at skulle vaere så meget i andres vold,« siger hun.

Hun følte sig indigneret over de skaeve magtstrukt­urer mellem arbejdsgiv­erne og de menige skuespille­re.

»Jeg oplevede f.eks., at jeg ikke fik svar på de castings, jeg gik til. I hvilke andre brancher ville man acceptere det,« funderer Birgitte Hjort Sørensen og uddyber:

»Agenterne er gode til at opbygge Hollywood-drømmen om, at ”selvfølgel­ig bliver du en stjerne”. Men hvad nu, hvis det ikke går. Når du ikke får jobbet, ringer agenterne ikke for at høre, hvordan du har det.«

Styring på sit liv

Derfor valgte hun for fem år siden at slå sig fast ned i Danmark. Hun er siden blevet mor til to døtre, som nu er et år og tre år gamle.

»Graviditet­er og barsel – det er meget, hvad mit liv har handlet om de sidste fire år,« smiler hun.

Undervejs har skuespille­ren reflektere­t over sit arbejdsliv og over, hvordan hun selv i højere grad kan tage styringen på det.

»Selv om jeg det meste af tiden har haft en fyldt kalender, er der for alle freelancer­e pauser i engagement­erne. Jeg har behov for at have orden på sagerne og operere inden for en mere sikker ramme. Derfor overvejer jeg

at videreudda­nne mig,« siger Birgitte Hjort Sørensen, der endnu ikke vil røbe, i hvilken retning hun styrer studiemaes­sigt.

En rolle, hun befinder sig godt i, er som foredragsh­older i direkte kontakt med et publikum. På scenen fortaeller hun om sin karriere, dens valg og fravalg og om sin personlige tilgang til faget.

»Her går alt op i en højere enhed, ligesom når jeg laeser op af f.eks. Karen Blixens vaerker, som jeg også har indlaest som lydbøger. Eller når jeg optraeder med monologer på teatret: Den fornemmels­e af at kunne modellere fraserne og klikke med publikum elsker jeg. Her opstår noget åndeligt, noget spirituelt. Det er stort.«

Birgitte Hjort Sørensen, skuespille­r, foredragsh­older,

 ?? ?? »Skuespil er fortsat mit fag, som jeg elsker, men jeg vil supplere mit freelancel­iv med et fag, der giver mig mere ro og stabilitet«, fortaeller Birgitte Hjort Sørensen. Arkivfoto: Søren Bidstrup/
Ritzau Scanpix)
»Skuespil er fortsat mit fag, som jeg elsker, men jeg vil supplere mit freelancel­iv med et fag, der giver mig mere ro og stabilitet«, fortaeller Birgitte Hjort Sørensen. Arkivfoto: Søren Bidstrup/ Ritzau Scanpix)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark