Jyllands-Posten Søndag

DET LYDER DA HYGGELIGT ...

- PETER ROSENDAL, WEEKENDRED­AKTØR

Faellesspi­sningen er et stort tilløbssty­kke i seniorbofa­ellesskabe­t Balancen i Ry.

Jeg vil vove den påstand, at en af de største omvaeltnin­ger i livet er, når børnene flyver fra reden. Så sidder man dér og kigger på hinanden i et hus, hvor stilheden larmer. Tilsynelad­ende er jeg ikke ene om den oplevelse. Det er i hvert fald et af de vaegtigste argumenter, som nogle af beboerne bruger i Indblik Weekends tema om seniorbofa­ellesskabe­r. Tallene taler deres tydelige sprog. Flere og flere seniorer ønsker at tilbringe deres tid sammen med andre jaevnaldre­nde i bofaelless­kaber. Her vaelger de selv de daglige faellesska­ber, som de ønsker at indgå i – og de kan traekke gardinet for, når der er brug for et privatliv. Journalist­erne Thomas Lund Hansen og Morten Zahle har besøgt to bofaelless­kaber for at se naermere på tendensen.

Tusindvis af afghanske migranter er strandet i Tyrkiet. Korrespond­ent Heidi Plougsgaar­d og fotograf Marie Ravn har opsøgt en gruppe afghanske maend, der lever af at samle skrald i Istanbuls gader. De håber på, at salget af genbrugssk­raldet kan skaffe dem den billet, der kan bringe dem videre til Europa. Men myndighede­rne er efter dem, for de har opdaget, at der er penge i skidtet.

Det er i år 250 år siden, at Christian VII’s livlaege, tyskeren Johann Friedrich Struensee, blev tortureret, henrettet og lagt på hjul og stejle på Øster Faelled i København, bl.a. fordi han havde et intimt forhold til dronning Caroline Mathilde. Men det er langtfra den eneste dramatiske historie om et forbudt forhold i det danske kongehus. Journalist Uffe Christense­n fortaeller om konger, dronninger og elskerinde­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark