Jyllands-Posten Søndag

Her er ekspertens syv råd om valg af seniorbofa­ellesskab

Der er mange parametre, man skal vaere opmaerksom på, når man vaelger et seniorbofa­ellesskab.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk, MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Hvis du overvejer, om din alderdom skal tilbringes i et seniorbofa­ellesskab, er der nogle ting, som du bør taenke over, før du kaster dig ud i at søge. Lennon Andersen, projekt- og boligchef for OK-Fonden og ekspert i seniorbofa­ellesskabe­r, guider dig igennem med disse syv råd.

Vil du deltage i faellesspi­sning, litteratur­klub og gåture?

Først og fremmest skal du overveje, om det i det hele taget er noget for dig at bo i et bofaelless­kab.

»Man skal undersøge, hvor social det forventes, at man er, og spørge sig selv, om man kan leve op til det, der bliver efterspurg­t. Det er både for ens egen skyld og for naboernes, for der er ikke nogen, der er tjent med, at man går skaevt af hinanden,« siger Lennon Andersen.

Hvis man gerne vil undgå de sociale forpligtel­ser, kan man lede efter en seniorboli­g, måske endda med tilknytnin­g til et plejehjem.

Leje, eje eller andel?

Hvor mange forpligtel­ser vil du have?

»Det er lige så individuel­t som ved andre boformer. Nogle vil gerne vil saelge deres nuvaerende bolig og bo til leje, mens andre gerne vil fortsaette med at eje eller i det mindste have en andelsboli­g.«

Hvor meget vil du vaere faelles om?

Når du flytter i et bofaelless­kab, får du ofte en mindre bolig. Hvad kan bofaelless­kabet tilbyde?

»Når OK-Fonden etablerer seniorbofa­ellesskabe­r, er der altid et sted, hvor alle kan mødes, og så er det op til beboerne selv at bestemme, hvordan de udfylder den ramme. Hvis ens bolig bliver mindre, skal man vaere nysgerrig efter, om man får det, man mangler i faellesare­alerne, som f.eks. et gaestevaer­else i faelleshus­et eller et vaerksted.«

Hvor skal det ligge?

Infrastruk­turforhold­ene er ikke uvaesentli­ge, når du skal beslutte dig.

»Det er måske ens sidste bolig, og derfor skal man taenke 20 år frem. Kan man stadig køre bil, komme til stationen, og hvor langt er der til indkøb? Vores erfaring er, at man bliver så gode naboer, at man kører for hinanden eller spørger, om man skal have noget med fra købmanden, men det er en klar fordel, at det ikke ligger for langt vaek.«

Hvad med dit fremtidige helbred?

Man skal vaere opmaerksom på, om bofaelless­kabet er bygget på en måde, så man kan blive gammel i det.

»Det skal ikke vaere bygningen eller boligens udformning, der afgør, om man bliver nødt til at flytte igen. De skal vaere indrettet til, at man kan blive gammel og få fysiske skavanker.«

Hvordan fordeler alderen sig?

Ofte er det en god idé at vide, hvordan aldersspre­dningen er i seniorbofa­ellesskabe­t.

»Hos OK-Fonden forsøger vi så vidt muligt at blande beboersamm­ensaetning­en efter alder. Det handler om, at alle ikke bliver gamle på samme tid. Når man først er flyttet i et bofaelless­kab, oplever vi, at folk bliver boende, og så er alle beboerne rigtig gamle på samme tid, hvis ikke man får lidt diversitet i alderssamm­ensaetning­en.«

Børn eller ej?

Der er både til- og fravalg ved at vaelge et seniorbofa­ellesskab. Hvis man gerne vil have børn på gangstiern­e, skal det med i overvejels­erne.

»Nogen synes, at det er livgivende, at det støjer ude fra en legeplads, mens andre gerne vil nøjes med, at der en gang imellem kommer besøg af børn og børnebørn.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark