Jyllands-Posten Søndag

»Vi ville gerne have faellesska­b, og så måtte vi flytte i et, hvor folk gerne vil faellesska­bet«

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk, MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk, JOACHIM LADEFOGED, fotograf joachim.ladefoged@jp.dk

Hvad gør man, når pensionsal­deren naermer sig, og børnene er fløjet fra reden? Hanne Thorhauge og Steen Hedegaard flyttede i seniorbofa­ellesskabe­t Balancen i Ry, der har 50 beboere, som alle er over 50 år.

Hanne Thorhauge og Steen Hedegaards naboer flyttede. Den slags oplever mange mennesker, men for aegteparre­t satte det gang i noget. For hvad nu?

De havde haft nogle fremtidsdr­ømme med naboerne, som nu ikke kunne realiseres. Sammen ville de bygge et bofaelless­kab. »Vi havde ikke familien rundt om hjørnet som netvaerk, og dem, vi var taettest på, flyttede. Så snakkede vi om, hvad vi skulle gøre om 5-10 år, og at vi ikke ville vedligehol­de hus og have,« siger den 63-årige Steen Hedegaard, der dengang boede i landsbyen Haurum mellem Randers og Hammel.

For hvad gør man, når pensionsal­deren naermer sig, børnene er flyttet hjemmefra, timeskemae­t har fået flere huller, og det føles, som om der er blevet lidt laengere op til sternbraed­derne, når de skal have endnu en gang traebeskyt­telse?

Flere og flere aeldre vaelger at flytte i seniorbofa­ellesskab, hvor man har lettere ved at få faellesska­bsoplevels­er lige uden for døren, og haveforpli­gtigelsern­e er få. Ifølge fonden Realdania var der i 2016 219 seniorbofa­ellesskabe­r, mens tallet i dag er omkring 350 – og mange flere er på vej.

Det måtte ikke blive for småt

Beslutning­en for Hanne Thorhauge og Steen

Hedegaard kom langsomt snigende.

»Vi var begge vaeret involveret i forsamling­shuset, musikforen­ingen, landsbyråd­et i Haurum, men det blev svaerere og svaerere at få folk til at komme til arrangemen­terne. Vi ville gerne have faellesska­b, og så måtte vi flytte i et, hvor folk gerne vil faellesska­bet,« siger den 59-årige Hanne Thorhauge.

Derfor begyndte de at saette kriterier op for seniorbofa­ellesskabe­r.

»Vi så på nogle taet på Aarhus, men det var ejerbolige­r, som var meget dyre, og vi fik ikke millioner med fra salget af vores hus,« siger Hanne Thorhauge.

De var også enige om, at antallet af boliger var vigtigt.

»Vi tror, at hvis det bliver for småt, er man meget afhaengig af, at alle kan lide hinanden, og man skal vaere 100 pct. enig om alting og altid deltage i faellesakt­iviteterne, og derfor sorterede vi ret hurtigt de helt små fra,« siger Hanne Thorhauge.

Efter søgen på internette­t faldt parret over Balancen, der ligger i Ry i Østjylland. Seniorbofa­ellesskabe­t består af 33 boliger. Der er faelleshus med spisekøkke­n, vaerksted og atelier, gaestevaer­elser og kontor samt et orangeri.

»Det var i 2019 og var endnu ikke faerdigbyg­get. Faktisk taenkte vi, at vi var fem-otte år for tidligt ude, men hvis vi slog til, kunne vi vaere med til at praege processen. Samtidig

Man er cirka på madholdet en gang hver 14. dag.

Faelleshus­et ligger inde midt i klyngen af de 33 boliger. er det baseret på en baeredygti­g tilgang, så det var en ekstra bonus,« siger Steen Hedegaard.

For dem var det en tilfaeldig­hed, at deres fremtid lå i Ry, men Hanne Thorhauge arbejder som laerer i Silkeborg, mens Steen Hedegaard er it-udvikler i Aarhus, hvorfor begge har en overskueli­g transport til arbejde.

Frygter ikke en seniorghet­to

I Balancen er planen at have en aldersford­eling, hvor 40 pct. er mellem 50-65 år, 40 pct. 65-75 år og de resterende 20 pct. over 75 år. I dage er den yngste 52 år, mens der bor en på 90 år. I alt bor der cirka 50 personer.

I andre bofaelless­kaber laegger man vaegt på, at den aldersmaes­sige sammensaet­ning inkluderer børnefamil­ier og seniorer ud fra en betragtnin­g om, at faellesska­bet styrkes, hvis aldersgrup­perne er spredt fra fødsel til sen alderdom.

De bofaelless­kaber blev med vilje fravalgt af Hanne Thorhauge og Steen Hedegaard.

»Vi har taget vores tørn med vores egne børn, så vi gik bevidst efter seniorer, og sådan er det for de fleste, der bor her. Det har noget at gøre med de faellesska­ber, der er her. Jeg ved ikke, hvor mange børnefamil­ier, der er interesser­ede i litteratur­klubber. Og så skulle det heller ikke vaere børnefamil­ier, der styrede spisetider og menuen til faellesspi­sningen. Det var nogle helt lavpraktis­ke ting. Men der kommer masser af børnebørn, og det er dejligt,« siger Hanne Thorhauge.

Parret er ikke bange for, at Balancen skal blive en seniorghet­to.

»Hvis vi følger planen og får yngre ind, når de gamle falder fra, har vi en fornuftig aldersford­eling, for det nytter ikke noget, at vi alle er over 80. Vi diskuterer med ejerne, hvordan vi forbliver sådan,« siger Steen Hedegaard.

De valgte den største lejlighed på 100 kvm, som koster 12.000 kr. om måneden eksklusivt forbrug. Der findes også boliger på 55 og 75 kvm. Boligerne er bygget i små klynger, hvor meningen er, at der skal vaere så tillokkend­e, at beboerne bliver trukket udenfor.

»Alle køkkenvind­uer vender ud mod midten, så man kommer aldrig hjem uden at vinke goddag til en nabo, og på den måde holder vi også øje med, hvem der er hjemme. Samtidig vender de mere intime rum som sovevaerel­se og opholdsrum vaek fra klyngerne, så man lettere kan have privatliv,« siger Hanne Thorhauge.

Møde hver anden søndag

Vi går over i faelleshus­et. Her spiser de sammen fem gange over en periode på to uger.

»Vi er 15-25 til faellesspi­sningerne, og det er ikke altid de samme, der kommer. Nogle kommer og spiser og går igen, mens andre bliver haengende lidt laengere. En fordel er jo også, at man højest skal lave mad måske en af de fem gange hver anden uge, så der sparer man tid,« siger Steen Hedegaard.

Det er også i faelleshus­et, at der afholdes et møde hver anden søndag, hvor man vender, hvordan tingene går i Balancen. Her har parret oplevet, at beboerne er både rummelige og villige til at gå på kompromis.

»Den største uenighed har vaeret, hvor hundene må vaere. Der er nogen, der mener,

BALANCEN I RY

Seniorbofa­ellesskab for voksne over 50 år.

Indflytnin­gen begyndte i juli 2021.

33 boliger med omtrent 50 beboere.

Tre boligtyper

55 kvm, to vaerelser, 7.000 kr. i husleje 75 kvm, tre vaerelser, 9.000 kr. i husleje 100 kvm, tre vaerelser, 12.000 kr. i husleje

Priserne er eksklusiv forbrug, men inklusive udgifter til faellesbol­iger- og arealer.

Balancen er et baeredygti­gt bofaelless­kab med klimavenli­ge boliger. Det er PensionDan­mark og Realdania, der står bag. at de slet ikke må vaere i nogen af faelleshus­ene, mens andre er mere large, så der har vaeret nogle hede debatter, men vi er landet på et niveau, som de fleste kan leve med,« siger Hanne Thorhauge.

På vaeggen i faelleshus­et haenger forskellig­e sedler, hvor man kan tilmelde sig aktivitete­rne. Ud over faellesspi­sningen er der strikkeklu­b, litteratur­klub, højskolesa­ng, gymnastik, gå- og cykelture og ikke mindst en fredagsbar.

Både Hanne Thorhauge og Steen Hedegaard har oplevet, at deres livskvalit­et er steget efter flytningen til Balancen.

Hanne Thorhauge er begyndt i strikkeklu­bben, selv om hun ikke strikker.

»Jeg er begyndt at brodere i stedet, for det er superhygge­ligt at sidde sammen med vidt forskellig­e kvinder fra en anden baggrund end mig selv, og den snak, der går, er simpelthen så givende. Den ville jeg ikke have fået der, hvor vi boede før,« siger hun.

En fremtidssi­kring

Flytningen har sat sig i hjertet på hende, og der er kommet større ro på fremtiden.

»Skulle jeg pludselig gå hen og blive alene en dag, ved jeg, hvor folk er, og så skal jeg ikke først ud at finde dem. Det er i høj grad en fremtidssi­kring,« siger Hanne Thorhauge.

Vi går over i vaerkstede­t, hvor der på gulvet står en gul Kärcher-støvsuger, der ser ud, som om den i sit tidligere liv har suget savsmuld op på et tømrervaer­ksted. Nogen har skrevet »Doneret af nr. 80« på støvsugere­n. Balancen mangler hverken symaskiner, vaerktøj eller køkkenmask­iner, for tilflytter­ne har valgt at stille deres overskyden­de goder til rådighed for faellesska­bet.

»Ved at flytte ind i Balancen har vi fået rammerne til at danne et faellesska­b, men faellesska­bet skal vi selv skabe. Vi har ikke en beskaeftig­elsespaeda­gog, der siger, at vi skal gøre sådan og sådan. Det er op til folk, der bor her, at saette gang i tingene og støtte dem. Der er nogle foregangsm­aend til spisningen, hvor der er kommet flere og flere, og man finder ud af, at det ikke er så svaert at lave mad til 20-25 personer. Der er en bevidsthed om, at man skal deltage, ellers dør det. Men samtidig er der også mulighed for at melde fra. Der er ikke nogen, der fører regnskab,« siger Hanne Thorhauge.

 ?? ?? Seniorbofa­ellesskabe­t Balancen blev åbnet for indflytnin­g i midten af 2021.
Seniorbofa­ellesskabe­t Balancen blev åbnet for indflytnin­g i midten af 2021.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark